14 Aralık 2010 Salı

Yol-İş’ten Tuna Soykan’a mektup; “İşçilerden desteğinizi esirgemeyeceğinize inanıyoruz”

Yol-İş Sendikası Genel Başkanlığı Kırklareli İl Genel Meclisi Tuna Soykan’a bir mektup gönderdi.
Gelen mektup geçtiğimiz Cuma günkü Meclis toplantısında Tuna Soykan tarafından paylaşıldı. Sendikanın Genel Başkanı Ramazan Ağır ve Genel Teşkilatlanma Sekreteri Mehmet Yolasığmazoğlu tarafından iletilen açıklama, bilgilendirme mahiyetinde üyelere Aydın Karakoç tarafından okundu. Yol-İş Sendikası’nın mektubunda şunlar kaydedildi:
“Sayın İl Genel Meclis Başkanımız,
Bilindiği üzere 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılırken Başbakanımız kamuoyuna;
‘Amacımız, köye ve köylüye daha hızlı ulaşmak, bu nedenle yerel yönetimleri güçlü kılmak istiyoruz. İl Özel İdarelerine devredilen işçilerin sadece işvereni değişecek, bunun dışında başka bir sorun yaşamayacaklar, kefili benim’ diye söz vermişti.
Bugün ise, TBMM gündeminde olan ve halen komisyonlarda görüşülen torba kanunun 109. Maddesi ile ‘İl Özel İdareleri ve belediyelerin (bağlı kuruluşlar hariç) sürekli işçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası işçilerin ihtiyaç duyulan Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına dağıtılmaları amaçlanmaktadır.
Kanunun madde gerekçesinde İl Özel İdarelerindeki işçi fazlalığından bahsedilmekte ise de; 2005 yılında İl Özel İdarelerine devredilen yaklaşık 38 bin civarındaki işçi sayısı (İstanbul ve Kocaeli Belediyeleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na devredilen işçiler hariç) Aralık ayı itibariyle emeklilik, işten ayrılma, vefat vb nedenlerle 27 bin civarına inmiştir. Yıllardır köye ve köylüye yol, su götüren, gölet yapan, kışın köy yollarında hayatı pahasına kar mücadelesi yaparak, köy yollarını açık tutmaya çalışan, köy yollarını asfaltlayan ve onun bakım ve onarımını yapan, hükümetin acil eylem planında yeralan duble yolları yapan, önemli bir çoğunluğu da 45 yaşın üzerindeki inşaat işçilerinin (operatör-atelye ve inşaat ustası vb) ihtiyaç fazlası olarak, Milli Eğitimde veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nde müstahdem kadrolarına nakledilmeleri, vasıflı işgücü olarak kullanılması nedeniyle ülkemiz ve ekonomimiz açısından bir kayba neden olacağı gibi, işçilerden de istenilen verimin alınması mümkün olamayacaktır.
Halen, İl Özel İdarelerinde yukarıda belirtilen işleri yapmak üzere yeterli işçi olmaması nedeniyle, işler genellikle ihale yöntemi ile yaptırılmakta veya yeterli iş makinası operatörü bulunmadığı için İl Özel İdarelerinin araçlarını kullanmak üzere piyasadan taşeronlar aracılığı ile dozerci, greyderci gibi iş makinası operatörleri kiralanmaktadır. Kamunun milyon dolarlık iş makinaları, bir yıl sonraki hizmet alımında işe girip giremeyeceğini bile bilmeyen işçilere emanet edilemez. 

Ayrıca, Türkiye Genelinde kurulan köye ve köylüye hizmet götürme birlikleri aracılığıyla da binlerce emekli eski Köy Hizmetleri işçisi ile yeni işçiler dozer ve greyder operatörü, şoför vb pozisyonlarda geçici işçi olarak çalıştırıldıkları da hepinizce malumdur. Üstelik; işçilerin nakil işlemi gerçekleşse bile, mali hakları aynen devam edeceğine göre yapılan bu işlemden merkezi bütçenin de bir kazancı olmayacaktır. Bu nedenle, kanundaki “İl Özel İdareleri ve” cümlesinin kanun tasarısından çıkarılması herkesin yararınadır. İl Özel İdaresinin başarısı yada başarıszlığı nedeniyle halka hesap verecek olan siz meclis başkanlarının da görüş ve önerileri alınmadan da böyle bir yasa taslağının hazırlanması bizlere manidar gelmiştir. Hazırlanan bu yasa taslağına karşı çıkacağınıza inancımız tamdır. İşçilerden desteğinizi esirgemeyeceğinize inanıyor ve güveniyoruz. Saygılarımızla.”

Hiç yorum yok: