23 Aralık 2010 Perşembe

BASK'ın geçenyıl gündeme getirdiği “Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başladı”

Kırklareli Seyfioğlu ve Taş Tabyanın ilgisiz ve bakımsız halini Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Kırklareli İl Temsilciliği geçtiğimiz yıl gündeme getirmişti.Basında da yer alan ilgisizlikten sonra, Tabyalar için çalışmalar başlatıldı.
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya'nın  çalışmaları ile Kırklareline gelen Mühendis ve Mimarlardan oluşan 7 kişilik ekip taş tabyaların  restorasyonu için tespittebulundu.
Seyfioğlu ve Taş Tabyanın onarımı için çalışmalar başladı
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akaya: "Kırklarelinin düşman istilalarından korunması amacıyla yapılan, özellikle 1877-1878 yıllarındaki Osmanlı-Rus Savaşlarında kullanılan Seyfioğlu Tabyası ve Taş Tabyanın bakımsızlıktan, hızla yıpranarak tahrip olmaktan kurtarmak için son bir yıldır çalışmalarımız sürüyor, bu konuda çeşitli girişimlerde bulunduk.
Halkımızın bu konuya duyarlılığını arttırmak için  tabyalarla ilgili bilgilerin yer aldığı dokümanlar hazırlatıp dağıttırdık.
Bunların sonucunda da Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün talimatı ile tüm Marmara Bölgesindeki tarihi yerlerin onarımı, bakımı ve restorasyonu için İstanbul Röleve Anıtlar Müdürlüğünü harekete geçirdik.  Geçtiğimiz hafta içinde Mimar ve Mühendislerden oluşan 7 kişilik bir ekip Tabyalarda ölçümler yaptı.  Onarımların  maliyet hesabını çıkarmak üzere incelemeler yaptılar. Yakında tabyalarda yapılacak olan restorasyon çalışmaları için gerekli meblağlar belirlenmiş olacak. Proje ihaleleri yapılacak. Projeler Koruma Kurulu onayından sonra gerekli ödenekler temin edildikten sonra da peyder pey ihaleler yapılarak buraların restorasyonları yapılacak." dedi.

Hiç yorum yok: