13 Aralık 2010 Pazartesi

Yasaları hiçe saydı
BDP’li Hasip Kaplan’ın önceki gün Meclis’te başlattığı Kürtçe şovu, dün Sırrı Sakık’ın da katılımıyla tahrik boyutuna ulaştı. Kürtçe konuşmasının Meclis tutanaklarına ’bilinmeyen bir dille konuştu’şeklinde geçmesine tepki gösteren Kaplan, dün de Dünya İnsan Hakları Günü’nü bahane ederek Meclis kürsüsünden Kürtçe şiir okudu.

Kürsüden kin kustu!
Şİİr okurken teknik arıza sonucu sesi kısılan Kaplan, devlete saldırdı: Hem inkar edeceksin hem asimile edeceksin, hem ırkçılık yapacaksın, hem türküsünü söylediği için üstüne gideceksin, hem örgüt üyeliğinden ceza vereceksin... Sonra ’İnsan Hakları Gününüz kutlu olsun’diyeceksiniz. Beraber yaşıyorsak gerçekliğimize de alışacağız. 

Ne Anayasa ne yasa ne de Lozan’daki anlaşma benim dilime, kimliğime gem vuramaz!

Meclis’te BDP şov
BDP’li Hasip Kaplan TBMM Genel Kurulu’nda Kürtçe şiir okurken, Sırrı Sakık ise, Kürtçe olarak,
“Ne Anayasa ne yasa ne Lozan’daki anlaşma benim dilime, kimliğime gem vuramaz” diye konuştu
Haber: Sümeyra YILMAZ
BDP’li Hasip Kaplan TBMM Genel Kurulu’nda HSYK kanun tasarısı görüşmeleri sırasında Kürtçe şov yaptı. Kanun tasarısının görüşülürken önergesi üzerinde söz alan Hasip Kaplan, günün Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu anımsatarak, önceki gün yaptığı Kürtçe konuşmanın tutanaklara, “Bu bölümde hatip tarafından Türkçe olmayan bir dille birtakım kelimeler ifade edildi” yazıldığını belirtti. Meclis tutanağını Genel Kurula gösteren Kaplan, şöyle devam etti: “Bu ayıptır. İnsan haklarının en büyük ayıbıdır. Bundan daha büyük bir ayıp olabilir mi? Milyonlarca insanın gözünün içine baka baka hem inkar edeceksin hem asimile edeceksin, hem ırkçılık yapacaksın hem türküsünü söylediği için üstüne gideceksin, müziğini folklorunu yaptığı için, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt üyeliğinden binlerce üyesine ceza vereceksin... Sonra ’Dünya İnsan Hakları Gününüz kutlu olsun’diyeceksiniz. Beraber yaşıyorsak gerçekliğimize de alışacağız.”

İki kez üst üste okudu
Şair Ciğerhun’un “Robson” adlı Kürtçe şiirinin “yalnız siyahlar baskı altında kalmadı, biz beyazız, biz de baskı altındayız” dizelerini Kürtçe, sonra Türkçe olarak okuyan Kaplan, “Siyahlar 1947’de medeni haklarını aldığı zaman Amerika Devlet Başkan Yardımcısı bir beyaz ve siyah öğrenciyi ellerinden tutup birlikte üniversiteye getirmişti. Ve Amerika’da siyahlarla beyazlar arasındaki ırk ayrımı devletin öncülüğünde kaldırılmıştı” dedi. Kaplan, Kürtçe şiir okuduğu sırada Meclis Televizyonunun ses yayını kesildi. Bunun üzerine Kaplan, itiraz etti. Verilen aradan sonra oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Meral Akşener, teknik bir arıza olduğunu belirterek Hasip Kaplan’a ikinci kez söz verdi. Kaplan da, “Umarım yine bir teknik arızaya rastlanılmamıştır” diyerek ikinci kez Kürtçe olarak şiiri okudu.

Sakık’dan da aynı yöntem
BDP’li Hasip Kaplan’dan sonra TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Sırrı Sakık da, Kürtçe konuştu. Hasip Kaplan’ın şiir okurken Meclis TV’nin sesinin kısıldığını hatırlatan Sakık, “Teknik bir hata mıydı, yoksa Divan’da böyle bir karar mı alındı” diyerek şu sözleri söyledi: “Hangi güç bizim dilimize gem vurabilir. Meclis TV’de Kürtçe yayına sansür koyabilir. Ne Anayasa ne yasa ne Lozan’daki anlaşma benim dilime, kimliğime gem vuramaz. Biz bu dil için buradayız.” 

Sakık’dan da aynı yöntem
BDP’li milletvekili Sırrı Sakık’ın konuşmasına bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Yerinden söz alan MHP’li Ali Uzunırmak,“Karşı taraf anlamıyorsa, ’anlamadığım, bilmediğim bir dil’ diye zabıtlara geçmesi kadar normal bir şey yoktur. Arkadaşların bu işi fazla germemesi gerekir. Burası TBMM. Meclis kürsüsünden arkadaşımızın dediği anlaşılmıyor. Burada bir çok milletvekili anlamıyor bunu. Neden halen ısrar ediliyor bu konuda? İnsan hakları doğru kullanılmalı” diye konuştu. MHP’li Akif Akkuş da yaptığı konuşmada, “Anlamadığım bir dilde konuşuldu. Bu duruma tepki gösterilmediği için, konuşmama başlarken kimseyi selamlamıyorum” dedi.
++
Tunceli’nin adını Dersim yaptılar!Tunceli İl Genel Meclisi, kentin adının ‘Dersim’ olması için verilen önergeyi ‘sembolik’ olarak kabul etti.

Tunceli’nin ismini değiştirdiler!Tunceli İl Genel Meclisi, dün yaptığı olağan toplantısında kentin adının ’Dersim’olarak değiştirilmesi için verilen önergeyi işleme koyarak kabul etti. Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi önergesinin görüşüldüğü sırada bir konuşma yapan İl Genel Meclisi Başkanı BDP’li Serdar Erdoğan, Dersim adının geçirdiği tarihsel evrim ve toplumsal dönüşümü ile ilgili sorumlu herkesin yüzleşmesi gerektiğine inandığını belirtti. BDP’li Serdar Erdoğan şunları söyledi: “Dersim isminin tarihsel arka planı özel bir kanun çıkarılarak ’Dersim’ismi 1936 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Tunceli olarak değiştirilmiştir. Yıllardır ’Dersim’ismi yasak olmasına karşın halkımızın tamamına yakını Tunceli yerine Dersim ismini kullanmayı tercih etmiştir. En son parlamento görüşmelerinde siyasi partiler, hükümet temsilcileri ile Başbakan tarafından da dile getirilmiş ve artık ’Dersim’ ismi tabu olmaktan çıkmış, resmi tutanaklara geçmiştir. Ayrıca Tunceli isminin ’Dersim’olarak değiştirilmesi için toplanan yüz binlerce imza, TBMM başkanlığına sunulmuştu.”
Örnek olsun istemişler
Tunceli adının ’Dersim’ olarak değiştirilmesi için yapılan oylama sonrasında da konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Erdoğan, “İl Genel Meclisi’nin il isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Ancak biz örnek olsun istedik” diye konuştu. Tunceli Vali Vekili Oğuz Alpçağlar ise, İl Genel Meclisi’nin aldığı kararın geçerliliğinin olmadığını belirterek, “İl isimleri yasa ile ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararlarla değiştirilebilir. İl Genel Meclisleri’nin böyle bir karar alma yetkileri olmadığı için, sanıyorum bizim il genel meclisi de bir temennide bulunarak böyle bir karar almıştır. Alınan İl Genel Meclisi kararı henüz önümüze gelmediği için de fazla bir şey söylemek doğru olmaz” dedi

Hiç yorum yok: