23 Haziran 2016 Perşembe

REKLAM MI İBADET Mİ?

DOĞRUCU DAVUT

Reklam amaçlı iftar verilmez. Bu sene verilen iftarlar ne yazık ki her seneki gibi güç gösterisine yönelik reklam amaçlı veriliyor. TV’ lerin yayınlarında ve gazetelerden okuyup gördüğümüzde maalesef şatafatlı iftarlar halkımızı anlamakta zora sokuyor. Ramazan ayında oruç tutmak namaz gibi bir ibadettir.İbadet Allah için yapılmalıdır. İbadet yapılırken gösteriş yapmak reklamdır, dinimizin tabiriyle riyadır.
 Dinimizin gereği ibadetler kullarına farz kılınmıştır. Oruç ibadetindeki amaç kulların açlığa katlanmasını öğrenmesidir bu suretle bünyeleri ruhen hem temizlenmiş hem de sindirim organları dinlenmiş olacaktır. Ayrıca bu ibadeti yapan zenginler de fakirin aç kalarak çektiği ızdırabı öğrenmiş olacak bu suretle fakir kollanıp korunacaktır. Kutsal kitabımız Kuran’da yazılanlar biz kulları içindir. Uyulması gerekli kurallar sureler ve içlerinde yazılı olan ayetler yardımı ile bizlere bildirilmiştir. Bu kuralların bazıları,namaz oruç kurban hac zekat fitre verilmesi gibi hususlara uyulması kitabımızın kesin emirleridir,biz bu emirlere farz demekteyiz. Farz olan emirlerin nasıl uygulanacağı ise sünnet yolu ile biz kullarına bildirilmektedir. Sünnet peygamberimizin sağlığında islami kuralları nasıl uyguladığının yazılı ve sözlü anlatımıdır.Kuran ve  peygamberimizin sünnetleri  Müslüman için  bir biriyol göstericidir. Hayarı Cenab-ı Allah’ın istediği gibi yaşamamızı sağlar.
Müslüman için asıl olan kitap Kuran dır. Örnek verilirse kuran da namaz kılınız denmekte namazın nasıl kılınacağı tarif edilmemektedir. Namazın nasıl kılınacağını peygamberimizin namazı nasıl kıldığı ile ilgili sünnet bilgileri yolu ile öğreniyoruz.Ramazan da nasıl oruç tutulacağını imsak vakti ile iftar vaktinin nasıl belirleneceği gibi bilgiler sünnet ile ilgili bilgilerdir.Bu bilgiler ışığında orucun sona erdiği günün sonunda yemek yemeye bizler iftar açmak demekteyiz. İftar açmak bir gün süren açlığın mükafatıdır, Allah ne verdi ise her öğünde olduğu gibi yemek yenir. Bu yemek yemek yani iftar açmak günümüzde islami yaşayışımıza uygun olmayan tarzda gösteriş ve güç gösterisine dönmüş bulunmaktadır. İhtiyacı olmayanlara toplu iftar vermek yerine ihtiyacı olan yoksullara çoluk çocuğu ile iftar açmak için gıda yardımı yapmak en doğru yol olacaktır.
Toplu iftarlar toplumumuzda  ayrımcılığa da yol açmaktadır. Davet edilmeyenler unutulanlar veya kıyafeti uygun olmayanlar bu gibi toplu iftarlar yolu ile rencide edilmiş oluyorlar. İslamiyet gösteriş dini değildir.Yardımlarda hayırlarda aleniyet olmamalı ,sağ elin verdiğini sol el görmemelidir.Bu önemli kurala uyulmayan hiç bir ibadet makbul değildir. Sadece kişilerin kendilerini  kandırmasıdır..Ramazan ibadetiniz kutlu olsun,nice Ramazanlara. 

Hiç yorum yok: