29 Haziran 2016 Çarşamba

Kırk Kiliseden biri ait olduğu yere orijinal hali ile inşa edilecek

Kırklareli Günlüğü
Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com

Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu’nun verdiği yemekte, Bulgaristan’ın Edirne Baş Konsolosu Müzeyyen Uzunova ile tanıştım. Evet, Uzunova Bulgar Konsolosu ama  Türk.  Bulgaristan’da genç bir Türk Bürokrat.  Bulgaristan  Devletini  konsolos olarak  temsil edebilecek  eğitim, bilgi  ve birikime fazlasıyla sahip.  Bir Türk olarak, Müzeyyen hanımı tanımaktan büyük mutlulukla birlikte, bulunduğu önemli görev itibariyle gurur duydum.
Bulgaristan’ın Edirne Baş Konsolosu Müzeyyen hanım,  geçmişte Türk soydaşlarımızın sıkıntılı yıllar yaşadığını belirterek, durumun bu gün aynı olmadığını, Türklerin sosyal ve siyasal anlamda Bulgarlarla aynı haklara sahip olduğunu söyledi. Zaten aynı haklara sahip olmasalardı, bir Türk Bulgaristan’ı uluslar arası alanda temsil etme yetkisine sahip olamazdı.
Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu ve Bulgaristan Baş Konsolosu Müzeyyen hanımla sohbetimizin devamında  Başkan Kesimoğlu,  geçmişte; Kırklareli ve çevresinde bulunan, İlin adını aldığı kırk  kilise hakkında araştırmalar yaptığını, yaptığı bu araştırmalar neticesinde sekiz kilisenin yerini tespit ettiğini söyledi.
 Başkan Kesimoğlu  bu sekiz kilisenin   altı tanesinin yıkılarak bulundukları  yerlere binalar inşa edilmiş olduğunu tespit ettiğini de anlattı. Geçmişte Kırklar Mahallesi Yanık kışla mevkiinde bulunan  bir kilise arsasının  ise boş olduğunu ve Kırk kiliseden biri olan  kilisenin,  geçmişte  bulunduğu yere orijinal hali ile  inşa edileceğini, kilisenin yapım işini de  Müzeyyen hanım sayesinde Bulgaristan’ın karşılayacağını bildirdi.
Müzeyyen hanım, kilisenin çıkarılacak rölöveler doğrultusunda planı çizilerek,  Bulgar hükümeti tarafından yapılacağını, geçmişte Kırk kilise adını taşıyan Kırklareli için bu kilisenin  önemli bir turizm aracı olacağını belirti ve hem dini, hem de  tarihsel değeri açısından Hıristiyan toplumlar tarafından ziyaret edileceğini söyledi.
Kırklareli’de uzun yıllardır yapılan kazıların insanlık tarihini değiştirecek kadar eski olduğunu öğrendiğini de belirten  Baş Konsolos  Müzeyyen  Uzunova; “ Tarih şehri Kırklareli’nin  tanıtımı iyi bir şekilde   yapılırsa, önemli bir turizm kenti olması hiçten bile değil. Belirttiğim üzere bu tanıtımla alakalı bir durum. Tanıtım işi, Kültür Müdürlüğü ve Başkanımıza düşüyor. Başkan Kesimoğlu bu anlamda  çok duyarlı, Kırklareli’ne ciddi katkı sağlayacağından eminim.” dedi.
Başkan Mehmet Kesimoğlu, söz tarihten açılmışken, Yayla Mahallesinde yapılması planlanan Atatürk’ün evi projesinden de bahsetti. Atatürk’ün evi projesi, Selanik’te Atatürk’ün doğduğu ev ile bire bir aynı olacak. Atatürk’ün evinde ne varsa  Yayla Mahallesinde yapılacak evde de olacak. Kesimoğlu bunun için Selanik’te bulunan Atatürk’ün silikon heykellerinden üç tanesini şimdiden yaptırmış, hazır etmiş.  Anıt Kabirde ki Atatürk’e ait elbiselerin de  birebir aynılarının dikileceğini belirtti.  Başkan Mehmet Kesimoğlu, Hollanda’da yaşayan Vizeli iş adamı Bülent Türker’in koleksiyonunda  bulunan  Atatürk’e ait silahı da, yapılacak olan Atatürk evine getirmek için Bülent Türker’le görüşeceklerini söyledi.
Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu, yapılacak olan Atatürk evi arsasının önünde bulunan 18 metrelik arsanın  sahibi  ile Belediye olarak bir itilafları bulunduğunu söyledi ve konunun yargıda olduğunu, yerin istimlak edilerek inşaata başlanacağını anlattı. 


Hiç yorum yok: