30 Temmuz 2016 Cumartesi

Başkan Hacı, “Yıl sonuna kadar yol yapım çalışmalarının %90’ından fazlası bitecek”


1854 yılında kurulan ve en eski belediyelerden biri olan  Babaeski'yi, Evliya çelebi ünlü seyhatnamesinde şöyle anlatmaktadır: 
     "Madyan oğlu Yanko zamanından beri bayındır bir kale ve büyük bir şehir idi. Sonra, Sırp,Bulgar ve Hersekliler birleşip İstanbul'u yıkmaya giderken bu şehri de yıkmışlardır. Sonra, sarı Saltuk Bey, Pravadi yakınında vefat edince,  vasiyeti üzerine cenazesi yedi adet tabuta kanarak her biri bir tarafa götürülürken Edirne Kralı da "bu adam bizdendir" diye Saltuk'un naaşını getirip Babaeski de gömdürmüştür. İste buna dayanarak kasabaya "Babaeski" denilmiştir.
Bin altmış adet bağ ve bahçeleri, baştan başa kızıl kiremit örtülü alçaklı, yüksekli kagir binaları bulunmaktadır" 

     Evliya çelebi, Seyhatnamesinde Babaeski'deki mimari eserlerle ilgili olarak ta şunları yazmıştır : 
     "Şehrin doğu girişinde ve su kenarında ki Ali Paşa Camii, medrese,imaret, han ve dükkanların hepsi Semiz Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bunlardan başka, yedi mescit, yedi çocuk mektebi, yedi han, yüz kadar dükkan,bir aş evi,bir hamam,üç adet tekke ve çarşı içinde hayat suyu akan bir çeşmesi vardır. Ayrıca Saltuk Baba ziyaret yeri ve şeyh Mahmud Şühüdi Türbesi de buradadır." 
 XX. yüzyılın başında altı mahalle ve kırk üç köyden oluşan Babaeski'nin, 1919 yılında yapılan bir sayıma göre nüfusu 1968 kişiden oluşmaktaydı.
Kısa geçmişi ile tanıdığımız Babaeski, geçen yıllarda Belediye hizmetleri ile gelişmeler kaydetmiş, en büyük gelişmeyi Belediye Başkanı Abdullah Hacı ile sağlamış ve modern bir kent haline gelme çalışmaları  Başkan Hacı ve ekibinin özverili gayretleri ile devam etmektedir.

Meşakkatli çalışmalarla alt yapı sorununu tamamen çözerek Babaeski’nin gelecek 150 yılını garanti altına alan  Belediye Başkanlığı, geçen yıl başlattığı yol yapım çalışmalarını  bu yılda hızla  devam ediyor.
Yol yapım çalışmaları hakkında bilgiler  veren
Babaeski  Belediye Başkanı Abdullah Hacı  konu ile ilgili şunları kaydetti;  "2016 Mart Ayı ile birlikte ana arterlerin yapımından sonra mahalle ve sokaklarımızda  da asfalt ve parke taş yol yapım çalışmalarına başladık.  Bu yılın sonuna kadar da ilçemizdeki yolların yüzde 90'ınından fazlasını  tamamlanmış olacağız.
 Şu anda  Atatürk, Fevzi Çakmak, Gazi Osman Paşa, Hacı Hasan ve Kurtuluş mahallerinde devam eden yol yapım çalışmalarıyla tüm sokaklarımızı parke taş ile döşüyoruz.  Yaklaşık olarak 182 bin 280 metrekare parke taş, 50 bin 430 metrekare kaldırım taşı, 49 bin 755 metre bordür, 48 bin 800 metre oluk yapım işini tamamladık." dedi.

Başkan Hacı, alt yapı çalışmaları sebebiyle  bozulan yollarda büyük sıkıntılar yaşayan sanayi esnafına da bir müjde verdi. Başkan Hacı, " Alt yapı çalışmaları sebebiyle bozulan yollarda büyük sıkıntılar yaşayan sanayi esnafımızın da yollarını yapmaya başlıyoruz. Yaklaşık 5-10 gün içerisinde sanayi çarşımızın bütün yollarına sıcak asfalt yapmaya başlayacağız" dedi..

Hiç yorum yok: