7 Haziran 2016 Salı

“90 Yıldır Kırklareli’ne ne yapıldı?”







Kırklareli Günlüğü
Faruk  CEYLAN
farukceylan39@mail.com

Önceki gün sağanak yağmurdan sonra İstasyon altında seyyar sebze ve meyve satan Tevfik abi ile karşılaştım. Yağmurdan sonra tren garı yanında bulunan Atatürk heykelinin ve demiryolunun sular altında kaldığını anlatan Tevfik abi; “Herkes belediyeyi eleştiriyor. Bu Belediye Başkanından önce ki Başkanlar ne yaptı? Onlar yaptı da bu Başkan mı yapmıyor? 90 yıldır Kırklareli’ne  kim ne yaptı? Hiçbir Başkan’da, siyasi de doğru düzgün bir şey yapmadı.
Bu Başkan yağmur suyu toplanan bir çok bölgede yaptırdığı  çalışmalarla suyu kesti. Belediye ekipleri en son stadın arkasında çalışma başlatmıştı. Hiç olmazsa bu konuda bir gayret ve çalışma var. İnşaallah yapılacak çalışmalar sonucu bu sorun çözülür diye umuyorum.
90 yıldır Kırklareli’ye ne yapıldı demiştim değil mi?  Evet ,Atatürk 90 yıl önce Kırklareli’ye bir Demir yolu yaptırdı. Biz ne yaptık? Kırklareli’ne gelen trenin yolunu kestik, tren raylarının üzerine beton attık ve rayları yürüyüş yolu yaptık…
Daha Tansu Çiler Hükümetinde  Kırklareli’ye hızlı tren geliyordu ama o zamanın otobüs şirketleri siyasi baskılar sonucu Kırklareli’ye trenin gelmesini  durdurdular.  Biz o yılları iyi hatırlıyoruz. Sonra ne oldu? Tabi ki hiç bir şey…  Şimdi yeniden hızlı tren projeleri yapılıyormuş, Kırklareli’ne tren geleceği söyleniyor.  Söyleniyor ama   projeye göre  tren  Babaeski’den öte geçemeyecekmiş. Yani  Kırklareli Merkeze yine  bir şey yok diyorlar.
Tevfik abi anlattıklarında bence haksız değil. Neden?  Kalkınmada öncelikli 50 İl arasında Kırklareli yok da ondan. Yani Kırklareli gelişmiş  31 İl arasında yer alıyor. Oysa Lüleburgaz İlçesini çıkardığımız vakit  Kırklareli Merkez ekonomik gelişmişlik anlamında  kalkınmada öncelikliler arasında  1. Sırada yer alır.  Yani kalkınmış olan Kırklareli değil, başta Lüleburgaz olmak üzere diğer İlçelerdir.  Çünkü geçmişten bu güne tüm siyasiler ekonomik yatırımları  Lüleburgaz ilçesine yapmışlardır.
Hükümetlerin yaptığı yatırımlardan hiçbir dönem nasibini alamayan Kırklareli’de işsizlik Cumhuriyet kurulduğundan beri hiçbir zaman azalmamış, artarak büyümüştür. Üniversite mezunu gençler parklarda garsonluk, bulaşıkçılık yapmakta, siyasi torpili olanlarda taşeronda asgari ücretle çalışmaktadır. Bu işlere giremeyen ve babasından harçlık alanların sayısı da yüksek orandadır…
15-16 saat mesai yapan küçük esnafın büyük bölümü ise  bir memur maaşından daha az para kazanarak dar gelirliler sınıfından hiç çıkamamıştır. Son yıllarda Üniversitenin gelmesiyle bazı i sektörler; çoğunlukla yemek sektöründe bir nebze olsun ekonomik canlılık meydana gelmeye başlamıştır.
Kim ne derse desin Kırklareli halinin özeti budur. Bu makus talihi 90 yıldır kimse değiştirememiştir. Bundan sonra değişir mi?  Onu da Allah bilir…
*****
Bakan söz verdi, 2017’de Ergene Temiz akacakmış!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Kırklareli ziyaretinde  Ergene Nehri'nin temizlenmesi için hazırladıkları 15 maddelik ve 4 milyar liralık eylem planıyla 2017 yılında Ergene’nin   temiz akacağını ifade etti. İnşaallah bu ifade gerçekleştirilemeyecek bir iddia ya da temenni olarak kalmaz.
Hükümet,  Ergene’nin temizlenmesi için  daha  2011 yılında  bir eylem planı hazırlamış, benzeri  sözler o gün ve takip eden yıllarda da verilmişti. Ne değişti? Değişen hiçbir şey olmadı ve o eylem planlarından bu güne kadar Ergene’den zehir akmaya devam eti. 
Bu defa da Bakan bey  Kırklareli ziyaretinde Ergene’nin  2017 yılında temizleneceğini Müjdeledi. Haziran ayını tam ay sayarsak 2017’ye 7 ay kaldı.  Vatandaş, Hükümetin 2011 yılında başlatılan eylem planıyla temizleyemediği  Ergene’yi  7 ayda  temizleyeceğine inanmıyor. Kim bilir? Koskoca Bakan, “Ergene 2017 yılında temiz akacak.” diyorsa vardır bir bildiği diyecek, mecburen 2017 yılını bekleyeceğiz.  Bakan beyin verdiği sözü tutarak kendisine inanmayanları mahçup etmesini yürekten diliyorum  ama  bende şu 2017 yerine daha makul bir tarih söyleseydi keşke diyorum…



















Hiç yorum yok: