10 Ocak 2011 Pazartesi

TÜM GAZETECİLERİN "ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" KUTLU OLSUN


Basın camiasında çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyerek bazı sosyal hakları güvence altına alan ‘5953 Sayılı Kanun’un Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair 212 Sayılı Kanun’ Milli Birlik Komitesi’nce 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edildi; 10 Ocak 1961 günü de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Günümüzde 212 Sayılı Yasa olarak bilinen düzenleme iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor. 212 Sayılı Yasa’nın çıkarılışı o dönemde yaşanan Babıâli’de ‘Dokuz Patron Olayı’ ile de Türk Basın Tarihi’ne geçti.
Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise sendika'nın öncülüğünde, ''BASIN'' adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başlandı.
2011 yılının Çalışan Gazeteciler için "işsiz, yasaklı, susturulmuş Gazeteciler Günü" olmamasını temenni ediyor, tüm gazeteci arkadaşlarımın "Çalışan gazeteciler gününü" kutluyor, Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Faruk Ceylan

Hiç yorum yok: