14 Ocak 2011 Cuma

Gazetecinin hakları konusunda temel hukuki kural Anayasanın 28. maddesinde bulunmaktadır. Buna göre “basın hürdür, sansür edilemez...Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır”.

KIRKLARELİ GÜNLÜĞÜ
SEVGİLİ METİN KUÇAN  TAKIM KADROLARI DEVLET SIRRIMIDIR?
GAZETECİNİN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEME HAKKINI SİZE KİM VERDİ?
Faruk ceylan
İkinci yarısı  başlayan amatör ligede, Asılbeylispor – Karaağaçspor maçını izlemeye görevlendirilen  Öanadım Gazaetesi muhabiri Sercan Dönmez  takım kadrolarını almak için gittiği hakem odasında kovulmaktan beter edildi.
Takım kadrolarını almak üzere hakem odasına giden arkadaşımız Sercan Dönmez nezaketle ve rica ederek kadro listesini isteyince  Gözlemci Kuçan’ın ve hakemlerin hışmına uğramış. İşini yapmaktan başka bir amacı olmayan Sercan Dönmez, Kuçan duvarına  çarpmasının sebebini anlayamadığını, sinirli,yüksek sesle, hakarete varan tavır ve söylemleri hak etmediğini söyledi.  Sercan Dönmez “Ben sadece takım kadrolarını istedim, istediğim liste her muhabire verilen bir listedir. Amacım  maçı izlemek ve verilecek liste üzerinden değerlendirme yapmaktı. Buda benim işim. Yani işimi yapmaktan başka bir eylemim yoktu. Neden böyle bir tavra maruz kadım anlamadım ve bu davranış beni çok üzdü.” Dedi.
1978 yılından beri futbol sahalarındayım ilk kez bir muhabirin  böyle bir durumla karşılaştığını duyuyorum. Sevgili Kuçan ve Bölgemizin kıymetli hakemleri. Bir gazeteci haber almak için polis,jandarma ve tüm kolluk kuvvetleri ile sürekli irtibat içindedir. Memleketimizin içte ve dışta güvenliğini sağlayan bu kurumlar Basın mensubu olarak haber almak için kendilerine baş vurduğumuzda sürekli yardımcı olup,devlet sırrı olmayan, yada soruşturmaların seyrini olumsuz etkileyecek bilgi ve belgelerin dışında  her tür bilgi ve belgeyi biz gazetecilere sunmuşlardır. Sizden istenen iki takımın yapacağı maçta sahada kimlerin olacağını gösteren listeden başka bir şey değildir ki, bu liste bir çok maçta Spor İl Müdürlüğü tarafından kapılara,camlara,stada,hatta stattaki ağaçlara bile asılmakta,herkesin bilgisine sunulmaktadır. Demek oluyor ki  bu liste Devlet sırrı değil. Gizliliği de yok…
Sizlerden maç  listesi,  istendiği için bir gazetecinin Yasal  haber alma hakkını  engelleyemessiniz. Görevli gazeteciye hakarete varan  tavırlar içinde davranamassınız. Onu kovamassınız. Devletimiz Hukuk Devleti’dir.  Eyleminiz  Hukuken suçtur…

Gazetecinin hakları konusunda  temel hukuki kural Anayasanın 28. maddesinde bulunmaktadır. Buna göre “basın hürdür, sansür edilemez...Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır”.

Bu düzenlemeden ilk hak ortaya çıkmaktadır. Bu, “haber alma hakkı”dır. Yasal haber alma hakkı engellenemez.

Haber alma hakkı, haberin yanısıra düşünceleri de serbestçe öğrenebilmek ve bilgi toplayabilmeyi içermektedir. Haber alma hakkı iki yönlüdür. Bir yanında medya çalışanlarının öğrenme hakkı, diğer yanında vatandaşların öğrenme hakkı bulunmaktadır. Anayasa, ayrıca Devlet’e haber alma hakkı üzerindeki engelleri kaldırma görevi vermiştir

Türk Ceza Kanunu, 125 ve 127. maddelerinde; bölücülük, savaş açma ve vatan hainliği amacıyla yayın yapmayı suç sayar.
Buradan çıkan sonuç, gözlemciden maç listesi istemek Yasal olarak  suç değildir…  Bu listeyi isteyene de hakarete varan tavır ve davranışlarda bulunmanın  Yasal serbestliği falanda yoktur.
 Yani Sercan Dönmez maç listesi  istemekle suç işlememiş ama Yasal haber alma hakkı  engellenerek, kovulmuş, işini yapması engellenmiş ve mağdur edilmiştir.  Gazetecinin haber alma hakkının engellenmesi Yasa tarafından da, Kamuoyu tarafından da   hoş karşılanacak,kabul edilecek bir durum değildir…
 Sevgili Kuçan ve çok kıymetli bölge hakemleri lütfen  yetkilerinizi kullanınız.  Yetkinizi kullanırken, gazetecinin haber  ve bilgi alma hakkını engelleyerek kamuoyunun bilgilendirilmesini de engellemeyiniz.  Yanlış yetki kullanımı  üzücü sonuçlar doğurabilir.

1 yorum:

Serkan dedi ki...

Bu tarz insanlarla Spor sahalarında bile karşılaşıyorsak vay halimize .İnsanların işini yapmasına engel alon kişiler cahil olsa anlarım ama bir gözlemci bile bunu yapıyorsa söyleyecek bir şey bulamıyorum.