13 Ocak 2011 Perşembe

Anayasaya itiraz

ANAYASA Mahkemesi’yle ilgili yasa tasarısının Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan uzaklaştıracağını dile getiren CHP’liler iptal başvurusuna hazırlanıyor.

CHP, Yüksek Mahkeme yolunda
Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandıran ve bu mahkemeye süper yetkiler getiren tasarıya tepkiler çığ gibi büyüyor. Tasarıda, mahkeme üyelerinin okuyacağı yemindeki “Türk” kelimesinin çıkarılmasına da muhalefetten sert tepki geldi. Tasarı yasalaşırsa CHP iptal için Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Tasarıyla Türkiye’nin hukuk devleti olma idealinden hızla uzaklaştırıldığını savunan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, “Tasarı, Anayasa Mahkemesi’ni, adeta iktidarın yarattığı yeni bir RTÜK olarak karşımıza çıkarıyor” dedi. Yapılan değişiklikle yemin metninden, “Türk” ve “millet” kelimelerinin çıkartıldığına da işaret eden Gök, “Neden rahatsızlık duyuluyor?” diye sordu. İsa Gök, tasarının yasalaşması halinde iptali için uğraşacaklarını söyledi.

Son derece sakıncalı
CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı
ise Türk milleti ve Türk evladının üzerine edilen yeminden bu ibarelerin çıkarılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Üzüntüyle karşılıyorum. Son derece sakıncalı buluyorum. Oradan çıkardınız peki başka nerelerden çıkaracaksınız diye sormak lazım. Bu ifadeler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ’Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka Türk Milleti denir’ibaresinde yer almış çok çağdaş bir ifadedir. Bence bu değiştirilmek isteniyor. Umarım Meclis’ten geçerken bunlar tekrar eski şekilde yeni metne yerleştirilir diye düşünüyorum.”

Kötü niyet seziyorum
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu
da, Anayasa Mahkemesi’ne çok büyük yetkiler getirildiğini ve mahkeme başkanının da bu yetkilerle donatılmakta olduğunu belirterek şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi’nin işlerliği içerisinde çok eskiden süre gelen, geleneksel hale gelmiş yeminin bile değiştirileceğini görmek, niyetlerin çok da iyi olmadığı ortaya çıkmakta.” Tanrıkulu, özellikle iktidar sözcülerinin başta Başbakan olmak üzere Anayasa değişikliği ile ilgili olarak bunun böyle kalmayacağını, belki seçim sonrasında başka paketlerin getirilebileceğini söylediklerini hatırlatarak “Ben burada bir kötü niyet seziyorum.” dedi.
Yeniçağ Gazetesi

Hiç yorum yok: