20 Ocak 2011 Perşembe

Spartaküs kırklareli’li mi?

Dünyaca ünlü Trakyalı Gladyatör Spartaküs’ün Kırklarelili olduğu söylentileri her geçen gün artıyor. Bugüne kadar tarihlere, kitaplara ve filmlere konu olan Trakyalı çoban Spartaküs üzerine son zamanlarda çekilen televizyon dizisi de bu kahramana tüm dünya genelinde ilgiyi arttırmış durumda. Konu üzerinde uzun yıllardır araştırma yapan Gazetemiz başyazarı Araştırmacı- Yazar Nazif Karaçam, Spartaküs’ün Kırklarelili olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. 1960’lı yıllarda Kırklareli’ne gelen İşçi Partisi eski Genel Başkanlarından Doç. Dr. Behice Boran’ın burada yaptığı toplantıda ilk defa Spartaküs’ün Kırklarelili olduğunu söylediğini ve bu iddiadan yola çıkarak yıllardır Spartaküs üzerinde araştırma yaptığını belirten Karaçam, ünlü gladyatörün büyük itimalle Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı ve İslambeyli köyleri yöresinde yaşayan ‘Parparalılar’ halkından olabileceğini ifade etti. 
Hemen her ortamda Trakyalı gladyatör olarak tabir edilen ve Roma devletine karşı büyük bir başkaldırışın ana mimarı olan Spartaküs’ün Romalılar’a Kırklareli’nde esir düştüğünü ve daha sonra bir köle olarak gladyatör yapıldığı biliniyor. Gladyatör olduğu dönemde yenilmez bir kahraman olarak ün salan Trakyalı Spartaküs’ün, intikam amacı ile Roma devletine başkaldırdığı günümüze kadar gelen en büyük efsaneler arasında. Romalılar’ın M.Ö. 70’li yıllarda Trakya’yı kendilerine bağlı bir eyalet haline getirmeleri üzerine Spartaküs’ün özgürlük savaşçısı olabileceğini dile getiren Karaçam, Kırklareli Anadolu Üniversitesi İl Temsilciliği’nde yaptığı açıklamada şunları söyledi, ”Büyük dava insanlarını birbirine yakın olaylar, şartlar ve mekanlar ortaya çıkarır. Spartaküs’ün, Romalılar’ın eline düşmesi, asker edilmesi,  Gladyatör olarak yetiştirilmesi, köle olarak satılması onun bulunduğu yerde yaşamını değiştiren olaylar  ve gelişmelerdir. O, bir Trak soyunun insanı olduğu bilinci içindeyken Roma’ya tutsak düştü.
Kaynak: gazete  trakya
Romalılar’ın Kaynarca, Pınarhisar ve Poyralı kaynaklarından oluşan Tearos’un soğuk ve sıcak akan sularında yıkanan, sayfiye yerlerinde eğlenen, Gladyatörleri dövüştüren Romalı soylulara bir tepki olarak buradan hareketle yola çıktı, Roma’nın üzerinde yürüdü. Roma orduları ile savaşırken 100 Bin kişilik bir askeri gücün başında bulunuyordu. 
Bütün bu bilgilerin birbirine yakın olay, mekan ve zamanların ortaya çıkardığı belirtilere göre Spartaküs’ü Kırklareli kökenli, hatta Poyralı ve İslambeyli(Rumbeyli) köyü yöresinde yaşayan Trak kökenli ‘Parparalılar’ halkından olduğunu söylemek mümkündür. Ancak araştırmalarda her eski bilginin yeni bilgilere açık olduğunu da unutmamak gerekir. Bir önbilgi olarak Spartaküs’ü Kırklareli’ne çok yakın bir özgürlükçü olarak görmek mümkündür. 
Ünlü bilim insanı Bulgaristan ve Türk Trakyası’nı çok iyi bilen Doç. Dr. Behice Boran’ın Spartaküs’ün Kırklarelili olduğunu neye dayandırdığını bugün ona sorma imkanımız yoktur. 
Çünkü kendisi ölmüştür. Bir bilim insanının Spartaküs gibi özgürlüklerine düşkün köleliğe karşı bir toplumun yaşadığı yerde Spartaküs’ün oralı olduğunu söylemesi boşuna değildir. Söze itibar etmek gerektiğini düşünüyorum. İddiaya varmayan bu bilgiyi kamuoyunun tartışmasını açıyorum. Söz, konuya ilgi duyanlarındır” dedi. 
Açıklama sonrasında bugüne kadar Spartaküs üzerine yayınlanmış iki kitap ile fotoğraf çektiren Karaçam, ünlü Gladyatör üzerine olan araştırmalarını sürdürdüğünü söyledi. 
kaynak: kırklareli

Hiç yorum yok: