14 Aralık 2015 Pazartesi

"Who are you? What is happening here? "

 Kırklareli Günlüğü 

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
Bir haftalık dergi, İstanbul'da ilginç bir deney yapmış. Bir tiyatro sanatçısı  eline megafon alarak nazi elbiseleri   giyen ekibiyle birlikte önce Yeni cami'nin arkasında ki parka gider. Parkta oturan, bir sürü insana elindeki megafonla sert bir emir verir: "Herkes ayağa kalksın!" Emri duyan, herkes derhal ayağa kalkar.
Sonra Eminönü iskelesi'ne geçerler. Sanatçı, yine sert bir emirle: "Herkes yere çöksün!" diye bağırır. Gemiden inenler, simitçiler, seyyar satıcılar, emri duyan herkes yere çöker.
Sonra Mecidiyeköy'e Galatasaray'ın eski stadyumunun bulunduğu yere giderler. Megafondan: "Herkes ellerini kaldırıp duvara yaslansın!" emri gelir. kokoreççiler,  köfteciler, simitçiler, yoldan geçenler, derhal emre uyarlar.

Daha sonra ekip bir fabrikanın önüne gider. Fabrikanın girişine bir masa koyarlar ve masanın üzerine bir evrak yerleştirerek mesaiye gelen isçilere emri verirler: "Herkes içeriye girerken bu kâğıtlara parmak basacak!" Giren basar, giren basar. Kimsenin aklına "siz kimsiniz? Neden bu kâğıtlara parmak basıyoruz?" diye sormak gelmez. Son olarak da, Beyoğlu'na gelirler. İstiklal Caddesinde gezinen, vitrinleri seyreden kalabalığa yine sert bir emir verilir: "Herkes sıraya girsin, arama var!" Emri duyan herkes sessizce sıraya girer. Ancak caddede dolasan bir çift bu emre uymaz. Ekiptekilerden biri onlara doğru bağırır: "Hey siz! Emri duymadınız mi?" Kendilerine seslenildiğini fark eden ve herkesin sıraya girdiğini gören adam cevap verir: "Who are you? What is happening here?" Sıraya girenler içerisindeki biri ekibe yardımcı olmanın verdiği gurur ve heyecanla: "Adam turist, İngilizce konuşuyor." Der. Ekip elemanı gülmemek için kendisini zor tutar ve sırıtarak sorar; "Ne diyor peki?"  "Siz kimsiniz, burada neler oluyor?" Ve o iki turistin haricinde hiç kimse neler olup bittiğini, kendilerine emirler yağdırıp sıraya sokanların kim olduğunu sormaz ya da sormaya cesaret edemez…

Hiç yorum yok: