26 Aralık 2015 Cumartesi

Ağaç kesildi haberin yok mu? Nüfer bey!

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
Kırklareli Günlüğü 

Kırklareli Orman İşletme Müdürü Nüfer Yavuz, yıl başında  süsleme amacıyla  kaçak ağaç kesenlere, Orman Kanunu uyarınca ağır hapis cezaları verileceğini, bu cezaların 6 yıldan az olmayıp  10 yıla kadar ceza uygulanacağını Basınla paylaştı.
Müdür Nüfer bey, Vatandaşları ağaç kesmeye değil, ağaç dikmeye davet etti.
Nüfer bey basına çok güzel açıklamalar yapmış. Kendisini alkışlıyorum.
Sevgili Nüfer bey, Orman İşletme Müdürü olarak yapmanız gerekeni yapıyorsunuz ama Orman İşletme İl Müdürlüğü bahçesinde çam ağacı kesildikten sonra halka; “Aman ha, sakın ağaç kesmeyin, ağaç dikin”  demek sadece talkım vermek oluyor.
Talkım nereden mi çıktı,  bir halk deyişi var ya, “Hoca verir talkımı kendi yutar salkımı” işte oradan çıktı. Şimdi sizinle ne alakası olduğunu sorduğunuzu duyar gibiyim. Alakası, Orman İşletme Müdürlüğü duvarları yapılırken kesilen, kesildikten sonra haftalarca duvar boyunda vatandaşın gözüne sokarcasına bulunduğu yerde bırakılan ve halkın tepkilerimne neden olan  o çam ağacından bahsediyorum. Yoksa sizin bundan haberiniz yok mu? 
Haberiniz varsa bu bir felaket, eğer haberiniz yoksa daha büyük felaket. İnsan başında  bulunduğu kurumun bahçesinde neler olduğunu nasıl bilmez?  İnanılacak gibi değil. Bilerek  kesilen ağacın haftalarca otobüs durağında bırakılması ise hiç   inanılacak gibi değil…
Sevgili Müdür Nüfer bey, Atatürk’ün yürüyen köşkünü belki bilirsiniz ama ben size  izninizle bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Buyurun, Atatürk tarafından dalı kesilmeyen yürüyen köşkün hikayesi; “Atatürk’ün Türk milletine hibe ettiği Yalova’daki çiftlik arazisinde bulunan köşk kendi emriyle 1929 yılında yapılmıştır. Köşk’ün yapılışı sırasında 2. kata sıra geldiğinde öndeki asırlık çınar ağacının dalları inşaata girdiğinden Yetkililer; "bu dalları kesmemiz gerek paşam" derler. Atatürk’ün kesin cevabı "hayır"dır, kendisini dinleyenlerin şaşkın bakışları arasında, "ağacı kesemezsiniz, köşkü kaydırın" der.Derler ki "bu gün Mustafa Kemal bir hoş. Ne demek köşkü tutup ta ağaçtan uzaklaştırmak?"Mühendis, mimar, ziraatçı değil ama ne yapar biliyormusunuz? Atatürk asırlık ağacın birkaç dalını kestirmemek için İstanbul köprü altındaki tramvay raylarını Yalova'ya taşıtır. Temellerin altına zor ve çok yavaş ta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 metre kaydırılır.
Diğer tüm köşkler gibi ‘Yürüyen Köşk’de halen müze olarak korunmakta, Atatürk’ün bir dalının bile kesilmesini istemediği Ulu Çınar da halen cumhuriyetimiz gibi dimdik ayakta durmaktadır. “


Hiç yorum yok: