7 Şubat 2011 Pazartesi

kırklareli hareketi derneğinden panel spartacus kırklareli’li mi?

Kırklareli Hareketi Derneği Başkanı
Tuna Soykan
 *Panele tarih profesörleri katılacak.
Dünyaca ünlü Trakyalı Gladyatör Spartaküs’ün Kırklareli'li olduğu bazı tarihçiler tarafından iddia ediliyor. Bugüne kadar tarihlere, kitaplara ve filmlere konu olan Trakyalı çoban Spartaküs üzerine son zamanlarda çekilen televizyon dizisi de bu kahramana tüm dünya genelinde ilgiyi arttırdı.
'Spartacus: Blood and Sand'i çeken Amerikan Starz kanalı geçtiğimiz Eylül ayından beri spartacus’ü oynatacak oyuncu arıyordu
 Lenfoma kanseri nedeniyle ilk sezonun sonunda diziden ayrılma kararı veren Andy Whitfield'ın yerine geçecek  yeni Spartacus  binlerce sanatçı içinden seçildi. Spartacus’ü  Liam McIntyre'ın  adlı oyuncu oynayacak.
  Araştırmacı- Yazar Nazif Karaçam, Dünyaca ünlü Spartacus’ün  Kırklarelili olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. 1960’lı yıllarda Kırklareli’ne gelen İşçi Partisi eski Genel Başkanlarından Doç. Dr. Behice Boran’ın burada yaptığı toplantıda ilk defa Spartacus’ün Kırklarelili olduğunu söylediğini ve bu iddiadan yola çıkarak yıllardır Spartaküs üzerinde araştırma yaptığını belirten Karaçam, ünlü gladyatörün büyük ihtimalle Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı ve İslambeyli köyleri yöresinde yaşayan ‘Parparalılar’ halkından olabileceğini ifade etti. 

Hemen her ortamda Trakyalı gladyatör olarak tabir edilen ve Roma devletine karşı büyük bir başkaldırışın ana mimarı olan Spartacus’ün Romalılar’a Kırklareli’nde esir düştüğünü ve daha sonra bir köle olarak gladyatör yapıldığı, Gladyatör olduğu dönemde yenilmez bir kahraman olarak ün saldığı ve  Trakyalı Spartaküs’ün, intikam amacı ile Roma devletine başkaldırdığı günümüze kadar gelen en büyük efsaneler arasında. Romalılar’ın M.Ö. 70’li yıllarda Trakya’yı kendilerine bağlı bir eyalet haline getirmeleri üzerine Spartaküs’ün özgürlük savaşçısı olabileceğini dile getiren Karaçam, Kırklareli Anadolu Üniversitesi İl Temsilciliği’nde yaptığı açıklamada şunları söyledi, ”Büyük dava insanlarını birbirine yakın olaylar, şartlar ve mekanlar ortaya çıkarır. Spartaküs’ün, Romalılar’ın eline düşmesi, asker edilmesi,  Gladyatör olarak yetiştirilmesi, köle olarak satılması onun bulunduğu yerde yaşamını değiştiren olaylar  ve gelişmelerdir. O, bir Trak soyunun insanı olduğu bilinci içindeyken Roma’ya tutsak düştü.
Romalılar’ın Kaynarca, Pınarhisar ve Poyralı kaynaklarından oluşan Tearos’un soğuk ve sıcak akan sularında yıkanan, sayfiye yerlerinde eğlenen, Gladyatörleri dövüştüren Romalı soylulara bir tepki olarak buradan hareketle yola çıktı, Roma’nın üzerinde yürüdü. Roma orduları ile savaşırken 100 Bin kişilik bir askeri gücün başında bulunuyordu. 
Bütün bu bilgilerin birbirine yakın olay, mekan ve zamanların ortaya çıkardığı belirtilere göre Spartaküs’ü Kırklareli kökenli, hatta Poyralı ve İslambeyli(Rumbeyli) köyü yöresinde yaşayan Trak kökenli ‘Parparalılar’ halkından olduğunu söylemek mümkündür. “
Nazif Karaçam’ın bu açıklamaları üzerine, Kırklareli Hareketi Derneği Başkanlığı Mart ayının ilk haftasında Tarih Profesörlerinin katılacağı bir panel düzenleme kararı aldı.
Konu hakkında kendisiyle görüştüğümüz Kırklareli Hareketi Derneği Başkanı Tuna Soykan, Spartacus’ün Kırklareli’li olduğuna dair bilgiler üzerine Tarih Profesörlerinin katılacağı bir panel düzenlemeye karar verdiklerini belirterek; “ Bu konu bilim ışığında netlik kazanırsa, Kırklareli’nin tanıtımına çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Dünyaca ünlü bir ismin Kırklareli’li olması, Kırklareli’mizin Uluslar arası tanıtımı anlamına gelir. Bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. " Dedi.
Haber:Faruk Ceylan

Hiç yorum yok: