25 Şubat 2011 Cuma

kavaklı belediye başkanı inci tunç “beldemizde bir karış mera toprağı kalmadı”

Kavaklı Belediye Başkanı Tunç
KAVAKLI Belediye Başkanı İnci Tunç, beldelerinde mera toprağı kalmadığını söyle-yerek, geçmişte uygulanan toprak reformu ile vatandaşların mağdur edildiğini, 5 yıl boyunca kira ödeyenlere, sonrasında işgalci gözüyle bakıldığını ve tüm toprakların hazineye aktarıldığını ifade etti. İl Genel Meclisi’nde ilçe ve belde belediye başkanlarıyla yapılan toplantıda konuşan İnci Tunç, Kavaklı’da 5000 bin dönümlük bir arazinin tüm itirazlarına rağmen İstanbul Bahçelievler İşadamları Derneği’nde 10 baş karkas keçisi yetişti-rilmek üzere çiftlik yapılmak için kiralandığını anlattı. Tunç, başka parsellerin de ihaleye çıkarılarak satışının gerçekleşeceğini ama ellerinden hiç bir şey gelmediğini sözlerine ekledi. Kırklareli İl Genel Meclisi tarafından ilçe ve belde belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda beldesinin yaşadığı toprak sorunlarını dile getiren Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, önceki zamanlarda Kavaklı’da 13 bin dekarlık mera alanı olduğunu belirterek, şu açıklamaları yaptı:
“1996 yılında Kavaklı’ya toprak reformu gelmiş. Toprağı olmayan vatandaşlara 20’şer dönüm toprak verileceği söyleniyor. Tabii dönemin belediye başkanı olaya balıklama atlıyor. Beldedeki 200 aileye 20’şer dönüm tarla verileceği beyan ediliyor. Bu uygulamayı 4 mahalle muhtarıyla birlikte kabul ediyor. Vatandaşlara 22’şer dönüm tarla veriliyor. Sonra da deniliyor ki, ‘5 yıl boyunca kira ödeyeceksiniz 5 yıl sonra tapulama yapacağız.’ Daha sonra uygulama bir 5 yıl daha uzatılıyor. 8. yılda ben belediye başkanı oldum. Toprak reform yetkilileri geldi, ‘Biz burada uygulamayı bitirdik. Yerleri hazineye devrediyoruz’ dediler. O merayı komple hazineye devrettiler.”
Bu sürecin ardından Kavaklı topraklarının mera vasfından çıktığını söyleyen İnci Tunç, toprak verilen vatandaşların işgalci olarak nitelendiğini, ecrimisil çıkartılarak ceza ödetildiğini söyledi ve şöyle devam etti:
10 bin başlık çiftlik kurulacak
“Şimdi o arazinin 5000 dönümlük yerini 49 yıllığına İstanbul Bahçelievler İşadamları Derneği’ne kiraladılar. Bizim her türlü itirazımıza rağmen. Fakat bakanlıktan bize resmen emir geliyor. ‘Vereceksiniz, tarıma hayvancılığa teşvik var’ deniliyor. Biz de mecbur kaldık. Şu anda orada inşaat devam ediyor. Yaklaşık 10 bin baş karkas keçisi yetiştiriciliği yapacaklarmış. İlk etapta böyle söyleniyor. İnanmıyorum. Çünkü ilerde bir kısmı da entegre tesis olacak. Çalışmalar o yönde devam ediyor. Şu anda oradan 2 parsel daha ayırdılar. 100 ve 3500 hektarlık bir alan. Orasını da hazine satışa çıkarttı. Sonra orası Özelleştirme İdaresi’nin eline geçmiş. Şu anda satış aşamasında. Kavaklı’nın bir karış merası kalmadı.”
5000 kişiden sadece 200 kişi imza attı
Halen vatandaşlardan arazilerin satın alınarak kendilerine ‘hayvancılık yapacağız’ diye  15’e yakın müracaat geldiğini ifade eden Tunç, vatandaşların da duyarsız oluşuna sitem ederek; “O yerler ihaleye çıkarken bizim haberimiz bile olmadı. Yazı bize 1 hafta varken geldi. Hemen ben aldım elime yazıyı. Kahve çok kalabalıktı. Kahveye gittim. Vatandaşlara durumu anlattım ve ‘İmza kampanyası başlatalım’ dedim. 5000 nüfuslu Kavaklı’dan sadece 200 kişiden imza alabildim. İnsanlar imza atmaya korkuyor. Sindirilmişler, korkutulmuşlar” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: