25 Şubat 2011 Cuma

aşık ali tanburacı ölümünün 29. yılında anıldı.

*Belediye Başkanlığı ile KIRKSEDER Başkanlığının hazırladığı anma töreni vefa borcunun ödendiği gün oldu.
Vefa İstanbul’da bir semt değil, gönül borcudur. Sayın Cavit Çağlayan,Sayın Ünal Başkur,Sayın Erman Ulusoy ve İzmir'den adeta koşarak gelen Hüseyin Yaltırık bu günde Kırklareli'nin vefa borcunu ödemiştir.
Üstad Aşık Ali Tanburacı'nın ölümünün 29. yılında Belediye Başkanlığı ile KIRKSEDER'in ortaklaşa düzenlediği anma günü İl Halk Kütüphanesinde yapıldı. Anma törenine Aşık Ali'nin tek torunu Rasim Savaş Ergüven, Ergüven'in eşi, Belediye Başkanı adına Başkan Yardımcısı Ünal Başkur,Belediye Meclis üyesi Adem Sevim,  KIRKSEDER Başkanı Erman Ulusoy, TRT İzmir radyosu Türk Halk müziği sanatçısı Hüseyin Yaltırık ve Ali Küçükdemirci ile çok sayıda  Vatandaşımız katıldı.  
TRT Sanatçısı Hüseyin Yaltırık
Anma töreni  taktimi  KIRKSEDER üyesi İlhan Özaltan tarafından yapıldı. İlk konuşmayı Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkır yaptı. Başkır şunları söyledi:  “ Anma törenini Ocak ayında yapmayı düşündük ancak  TRT İzmir radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı olan, Aşık Ali Tanburacı ile ilgili araştırma ve Aşık Ali ile yapmış olduğu görüşmeleri kitap haline getiren  değerli sanatçı Hüseyin Yaltırık’ın proğramı uymadığı için anma töreni bu güne kaldı. Kentlerin Kahramanları vardır, sanatçıları vardır, iz bırakanları vardır. Bizim de kentimizde bir çok kahraman ve iz bırakan olmuştur. Merhum Aşık Ali ağabeyimizde bu iz bırakanlardan birisidir. Bu güne kadar Aşık Ali Tanburacı için organize bir anma töreni yapılmadı. KIRKSEDER Başkanı Erman Ulusoy’un  girişimine bizde Belediye olarak destek verdik. Bundan sonra da Kentimizin iz bırakanlarını, kahramanlarını  ve öykülerini yaşatamak için elimizden geleni yapacağız. Zaman içinde Aşık Ali Tanburacı’nın bir heykelinide yaptıracağız. O Gerçekten heykeli dikilecek bir insan.” Dedi.
KIRKSEDER Başkanı Erman Ulusoy
KIRKSEDER Başkanı Erman Ulusoy’da  Dernek olarak Kırklareli’nin önemli değerlerinden olan, Aşık Ali Tanburacı’ya bir anma töreni yapma kararı aldıklarını, bunu Belediye Başkanlığı ile paylaştıktan sonra onlarında desteğini alarak bu anma törenini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “ Bu konuda bizlere destek veren Belediye Başkanımız Cavit Çağlayan’a, Başkan yardımcımız Ünal Başkır’a, TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Hüseyin Yaltırık'a  ve belediye çalışanlarına teşekkür ederim. “ dedi.
Aşık Ali Tanburacı’nın tanıtımı ve eserlerini konu alan sinevizyon gösterisinin ardından,  KIRKSEDER üyeleri tarafından çeşitli  şiirler okundu.  Şiir dinletsinin ardından da Ali Küçükdemirci sazı ve Aşık Ali eserleriyle dinleyenlere zevkli dakikalar yaşattı.
Ardından  Tanburacı’nın  Türk Halk Müziği  kültürüne yaptığı katkıları anlatmak üzere mikrofona TRT İzmir radyosu  Türk Halk Müziği sanatçısı Hüseyin Yaltırık geldi. Yaltırık; “ Bu gün salon dışındaki soğuk atmosfere karşılık salondaki sıcak atmosferde bizi buluşturan  Belediye Başkanı Sayın Cavit Çağlayan’a, Başkan yardımcsı Sayın Ünal Başkur’a ve KIRKSEDER Başkanı Sayın Erman Ulusoy’a teşekkür ederim.  Kırklareli’ne her gelişimde başka bir heyecan duyarım.  Çünkü burada dostlarım ve eski öğrencilerim var. Onlarla görüşmek kucaklaşmak beni çok mutlu ediyor. Kırklareli'nde çok güzel anılarım oldu. 
Belediye Başkan Yrdımcısı
Ünal Başkır
Kırklareli'nde   üç değerli sanatçı tanıdım. Bunlar, Aşık Ali Tanburacı, Şerif Baykurt ve Kara Hüseyin’dir. Onlar  sadece Kırklareli için değil Türkiye için de birer değerdir ki, Kırklareli’ni Yurt çapında temsil etmişler, hatta Avrupa ülkelerinde bile isimleri bilinen insanlar olmuşlardır.  Kırklareli’nde öğretmenlik yaptığım yıllarda bu üç değerli insanı tanıdım ve eserleri ile ilgili kayıtlar yapma imkanını buldum.  Bunları CD yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum. Aşık Ali Tanburacı maalesef Kırklareli’nde hakkettiği değeri fazlaca bulamadı. 1981 yılında Spor İl Müdürlüğünde, Spor İl Müdürünün büyük katkılarıyla kendisine bir jübile yapılmıştı. O gün bende orada bulunanlardan biriyim.  Aşık Ali için anma töreni yapılacağı davetini aldığım gibi adeta koşarak Kırklareli’ne geldim. Yolda çetin kış şartlarını görünce inşallah yolda kalmayız da törene zamanında yetişirim diye dua ettim. Aşık Ali’nin yeri bende çok başkadır. Onunla çok şey paylaştık. Zaten onu anlatan birde kitap yazdım. Bu kitaptan elimde hiç kalmadı. Çoğaltma imkanı olursa bu kitabıda tüm Kırklareli’lilere hediye etmek isterim. “ dedi Yaltırık, uzunca bir süre Aşık Ali Tanburacı'dan dinlediği  mektep hayatından, eserlerine kadar  merhum Tanburacı ile paylaştıklarını anlattı.
Belediye meclis üyesi
Adem Sevim
 Aşık Ali Tanburacı’nın  1917 yılında  okulda dersten  alınıp tartıya konduğunu ve 52 kg. geldi gönderin askere diyerek askere alınışına kadar anılarını paylaştı.  Yaltırık, Aşık Ali’nin Kırmızı Gülün alı var şarkısını 1946 yılında, TRT’de daha sütüdyo yokken plağa kaydedilerek, TRT kayıtlarına geçtiğini de anlattı.
Yaltırık konuşmasından sonra Aşık Ali Tanburacı’nın  en çok sevilen eserlerinden Kırmızı gülün alı var, Kalk gidelim yar seninle nemseye şarkıları ile Aşık Ali'den bir nefes  okudu.  Sazı ve sesiyle izleyenleri büyüleuyen Yaltırık’tan şarkılarına devam etmesi istendi ancak Yaltırık grip olduğu için zorlandığını söyleyerek,  Üç Türkü söyledik yeter.

Biri Allah aşkına, ikincisi Muhammed aşkına, üçüncüsüde Ali aşıkana” diyerek sözlerine son verdi.  Törenden sonra Hüseyin Yaltırık’ın öğrencileri ve sevenleri kendisiyle adeta fotoğraf çektirme yarışına girdiler.


Hiç yorum yok: