27 Şubat 2011 Pazar

VALİ ÖNER, LONGOZ ORMANLARININ UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPTIKLARINI SÖYLEDİ.

Kırklareli Valisi
Ali Haydar Öner

*Vali Ali Haydar Öner, İğneada Longoz Ormanları'nın,UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışma yaptıklarını belirtti.
Vali Öner, yaptığı açıklamada, Kırklareli olarak Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük longoz ormanlarına sahip olduklarını söyledi.

İğneada'daki  su basar ormanı Longoz Ormanları'nın biyosfer alanı ilan edilmesi ve doğal varlıklarımızın değerlendirilmesi konusunda kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sivil mesleki toplum örgütleriyle işbirliği içinde olduklarını ifade eden Öner, "Çevre ve Orman Bakanlığımız, TEMA Vakfı, diğer yerel kuruluşlar, bu alanların dikkatle korunması ve tanıtılması gayreti içerisinde. İğneada Longoz Ormanları'nın Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışmalar yapıyoruz. Birleşmiş Milletler düzeyinde de girişimlerimiz olacak. Bütün bu gayretlerimizin Kırklareli ve Ülkemiz adına olumlu sonuçlar vereceğine inanıyorum" dedi.
İğneada Longoz'undan
bir lagün göl görüntü.

TEMA Vakfı Lüleburgaz Temsilcisi Hakan Dedeoğlu da İğneada  Longoz Ormanlarının bir doğa harikası olduğunu, bunun çok örneğinin olmadığını ve Kırklareli'nin bu zenginliğe sahip olduğunu belirtti.

İğneada Longozlarının mutlaka korunması gerektiğine işaret eden Dedeoğlu,

"Longozların Unesco  Dünya Mirası Listesine eklenmeli. TEMA Vakfı'nın bu konuda bakanlık düzeyinde yazışmaları var" diye konuştu

Ülkemizde 3 Longoz Ormanı (su basar) var. İğneada Longozu 2 bin 511 dönüm büyüklükle, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü. Ülkemizdeİğneada  Longozunun yanı sıra Sakaraya Karasu Acarlar  Longozu ve Sinop  Sarıkum Longozu bulunmakta.

İğneada  Longozu'nda 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barınmaktadır.

Longoz Ormanları gürgen, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşmakta, lagün göller  ise özel doğal yapılardır. Aynı zamanda bu bölge Kuzey ve Güney kuş göç yolu üzerindedir.

Hiç yorum yok: