15 Ekim 2011 Cumartesi

Kırklareli Günlüğü / Yıl 2011’in sonu, Kırklareli’nin Beğendik köyü su sorunu çözülüyor.

Faruk Ceylan
“Kırklareli’nin Demirköy İlçesine bağlı Beğendik köyünde içme suyu sıkıntısı sona eriyor. Demirköy Kaymakamı Kaya Çelik ; Senelerdir içme suyu sıkıntısı çeken Beğendik’in içme suyu sorununun, köyün yakınlarında açılan kuyudan çıkan suyla karşılanacağını, kuyudan bu ihtiyacı karşılayacak miktarda suyun çıktığını, suyun tahlillerinden içilebilirlik raporu gelirse içme suyu sorunun çözüleceğini belirtti.” Basından
Evet kıymetli okuyucularım.  Basında çıkan bu haber, bildiğiniz gibi Ülkemizin en Batısında bulunan ve Avrupa’ya açılan kapısı olan Kırklareli’nin bir köyünün haberi. Üstelik  resmi verilere baktığımız vakit  Devlet imkanlarından faydalanan, gelişmiş bir Avrupa kenti olarak nitelenen Kırklareli.
Kırklareli genel nüfusu 332 bin 791’dir. Merkez nüfusu ise 60 bindir. Lüleburgaz İlçe merkez nüfusu ise 100 bini bulmuştur herhalde. Lüleburgaz’da yaklaşık 100 civarında fabrika varken, Kırklareli Merkezde bu sayı Lüleburgaz'ın yüzde onu kadar varmıdır?
T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik kurumu verileri Kırklareli’nin gelişmiş bir İl olduğunu göstermektedir.  Ancak gelişmenin dağılımı  Merkez ve İlçeler arasında dengesiz olduğundan, Merkez ve bağlı köyleri bu gelişmişlikten nasibini alamamıştır. Hal böyle olunca Avrupa kenti Kırklareli’nin kendisi de, bir çok bağlı köyü de gerçekte Doğunun hizmet alamamışlıktan yakınan kentlerinden çok fazla farkı da yoktur.
Özellikle Kırklareli Merkez Batının Hakkari’si konumunda kalmıştır. Bu gün Kırklareli’nin merkez nüfusu bir çok büyük İlin semt ya da mahalleri kadar bile değildir.
2011  yılının sonlarına geldiğimiz bu günlerde Kırklareli’nin Demirköy İlçesinde hala içme suyu sorunu çözülememiş ve Kaymakam Sayın  Kaya Çelik’in gayretleri ile  (Kendisinden Allah razı olsun)  açılan kuyudan çıkan suyla su sorunu çözülmeye çalışılmaktadır.  Kırklareli’ne bağlı  köylerin sorunları Beğendik köyünün sorunları  ile de sınırlı değildir. Bir çok köy de su ve yol sorunu bulunmaktadır. Kırklareli Valiliği, İl Genel meclisi üyeleri hala köylerin gelişmişlik sürecini tamamlayamamalarından dolayı onların çağa uygun hizmetleri alması için  çalışmalar yapmaktadırlar.
Çocukluğumdan beri siyasiler seçim meydanlarında hep, “ Kırklareli’nin makus kaderini değiştireceğiz” der dururlar…  Ben artık yaşlanmaya başladım, bu makus kaderin ne zaman değişeceğini hala merak  etmekteyim.  
Dengesiz yatırım dağılımının ve makus kaderin sebebini  Vatandaş ise geçmişte siyasilerin Kırklareli İline değil,  seçildikleri Bölgelere yatırımı teşvik edip, imkan sağladıklarına bağlamaktadırlar.  
İktidar partisi  Milletvekili Sayın Gürşan, bir sohbetimizde Kırklareli’ni sporda, sanatta ve ticarette markalaştırmak için bir projesinin olduğunu ve bunu hayata geçirmek için çalışmalar yaptığını söylemişti.  İnşaallah bu makus kaderin değişmesi için Kırklareli  Milletvekili Şenol Gürşan bir şeyler yapar.
Kırklareli Türkiye’de okuma oranı en yüksek İldir. Üniversiteye öğrenci yollama konusunda Türkiye birincisidir.  Ancak Üniversite eğitimi verdikleri çocuklarına iş imkanı yaratacak gelişmeyi tamamlayamamışlardır. Kırklareli’nde Üniversite mezunu garson, bulaşıkçı, temizlikçi, inşaatlarda amelelik yapan  ve bunun gibi bir çok genci bulmanız mümkündür.
Kırklareli nüfusunun  % 17.5’i  0-14 yaşa arasında,  % 71.2’si  15 - 64 yaş arasında, ve %11.3’ü de  65 yaş üzeri olup, nüfusun yarısının yaşı 36.17’den küçüktür.
% 50.70’ini (168 bin 709 kişi) erkeklerin, % 50.30’nu (164 bin 082 kişi) kadınların oluşturduğu Kırklareli’nde yıllık nüfus artışı % - 1.17’dir. Kırklareli’nde yaşayan insan sayısı ise Türkiye nüfusunun da %0.45’idir.

Hiç yorum yok: