3 Ekim 2011 Pazartesi

Kırklareli Günlüğü / EĞİTİM

Faruk ceylan
Eğitim adına yüklenen bilgiler sınavlarla öğretmen tarafından geri istenir. Bu uygulama öğrencinin “ne söyleniyorsa onu yap, sorma düşünme” gibi bir anlayışı benimsemeye götürür. Eğitimi boyunca sürekli sınav için istenen bilgiyle yüklenen öğrencinin bilgiyi üreten ve kullanan olması çokta önemli değildir.
Sonuçta sürekli sınav da gereken  bilgiye mahkûm edilen, öğrenciden orijinal fikirler ve yeni  bir şeyler istemek de haksızlık olur.
Mevcut eğitim mecburiyete dayanan, insanların kendi başına bir şey öğrenemeyeceği gerekliliği üzerine kurulmuştur. Hafızaya bilgi doldurmaya dayanan bu metotla  adına ister ezber deyin isterse bilgi odaklı öğretme deyin fark etmez.  Bu metotta öğrencinin sınav kazanması esastır. Böyle olunca da  öğrenci  hayata dair bir şey öğrenmez aksine merak ve ilgisini de  kaybeder.
Çocuklara, doğal öğrenme eğilimlerine aykırı zorlamaya dayalı yöntemlerle, tekrarlatmalar yoluyla hafızaya doldurma bilgi şeklindeki eğitim onların zihnini köreltir. İlk okuldan başlayarak, yarış atı gibi sınavlara hazırlanan öğrenci  makinenin bir parçası olmak tan kurtulamaz.
Cenab-ı Allah insanı  hayvandan farklı yaratmış, ona  düşünme, merak etme, sorgulama, ve öğrenme duygularını vermiştir. Yüce yaradanın insana bahşettiği bu özelliklerin  gücünü harekete geçirecek bir eğitim modeli ortaya konmalı, sorgulama ve  düşünme eğitimin en önemli hedefi haline getirmelidir.
Öncelikle meraka dayalı sorgulayabilen ve araştırmaya dayanan eğitimle, öğrencinin kendi öğrenme profiline, kendi ihtiyaçlarını kendisinin keşfetmesine imkan tanıyan bir ortam sağlanmalıdır. Eğitimcinin öğretme konumunda olması yerine ders arkadaşı konumunda olmasının sağlanması  üreticiliği ve araştırıcılığı arttıracağı gibi, öğretici sadece sevgisi ile öğrencilerine  rehber olmalıdır. 
Aksi halde, beklentiler dışında bir şey düşünmesi istenmeyen, ezber bilgilerle hayata hazırlanan öğrencinin, fikirlerini özgürce söylemesi,  haksızlıklar karşısında sessiz, sorgusuz ve ilgisiz  kalması doğal bir hadise olacaktır.


Hiç yorum yok: