27 Eylül 2013 Cuma

Araştırmalarımızdan Abdullah Hacı çıktı




Kırklareli Günlüğü

Faruk Ceylan 

farukceylan39@gmail.com


Mart ayından bu güne arkadaşımız Erdoğan ile birlikte İlçe ve Beldeler kazan, biz kepçe gezdik. Sokaktaki vatandaşla görüştük. 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerde Belediye Başkanlarının, Partilerin şansının ne olacağını gözlemlemeye çalıştık. Vatandaşın görüşü çerçevesinde Belediye Başkanları ve muhtemel adayların şanslarını yorumladık. Yorumlarımız olumlu tepkiler aldı.
Taktir edersiniz ki bilgi kaynağımız sokaktaki vatandaş olunca yorum ve tahminlerimizi onların dile getirdikleri bilgiler çerçevesinde yaptık. 
Vatandaşın tamamına ulaşmak mümkün olmasa da toplumun her kesiminden belirli sayıda seçmene ulaşmaya ve hata payını aza indirmeye gayret ettik. Profesyonel anketler yapan şirketlerde belirli sayıda denek üzerinde araştırmalar yaparak bir sonuca varmaktadır.
Bu konuda geçmiş dönemlerde titizlikle yaptığım araştırmalarda hata payımız hep asgari düzeyde oldu. Bu hata payı tahminlerimizin bir kaç puan altında ya da üzerinde çıksa da seçim sonuçlarını pek etkilemedi ve seçimi kimin kazanacağını tahmin edebildik.  Çünkü adayın güçlü ya da zayıf olduğu yerde değil, her yerde olmaya, en küçük ayrıntıyı gözlemlemeye çalıştık.
Bildiğiniz gibi yedi aydır devam eden Seçim duraklarımızdan geriye Kırklareli, Lüleburgaz ve Babaeski kalmıştı. Babaeski’deki araştırmalarımızı da nihayet sonlandırdık. Bu gün bu araştırmalarımızı siz değerli okuyucularımızla paylaşacak, Lüleburgaz ve Kırklareli’deki araştırmalarımıza devam edeceğiz.
CHP’lilerin Efsane Başkan olarak nitelediği Merhum Gündüz Onat’tan bu yana CHP Babaeski’de seçim kaybetmiyor. Burada önemli olan CHP’den aday olabilmek. Zira Babaeski’de aday olabilmek seçim kazanmaktan daha zor. Babaeski’nin yapısı çok farklı.CHP’den  aday olma yarışı   partiler arası yarışın çok önünde.
2004 seçimlerinde CHP Haluk Tezsezer’le 6434 seçmenden oy almış ve %46 oy oranıyla seçimleri kazanmıştı. 2009 seçimlerinde Abdullah Hacı’nın adaylığında CHP oyları rekor seviyede yükselerek 6434’ten, 10.469’a, oy oranı da %59.9’a ulaşmıştı.
2014 seçimleri için CHP Genel Merkezi, CHP’nin kalesi olarak tabir edilen Babaeski’de bir Demokrasi örneği vererek Aday Seçimi’ni üyelerine bıraktı. Kırklareli ve Lüleburgaz’da ise CHP adayını vatandaş belirleyecek. Yani anket yapılacak ve Vatandaş kimi aday görmek istiyorsa o aday olacak.  Adaylar arasında fark az olursa o zaman adayın belirlenmesinde CHP üyeleri, Milletvekilleri ve Genel Merkez devreye girecek.
CHP adaylığı için Babaeski’de Belediye Başkanı Abdullah Hacı, eski Belediye Başkanı Haluk Tezsezer  ve  yanılmıyorsam  10 ay  CHP İlçe Başkanlığı görevi yapan  Ozan Yetkin Hazar yarışıyor.  
Bu yarışta Yeşilyurt Gazetesi adına görüştüğümüz 550 üyeden 308’i Abdullah Hacı’yı aday olarak görmek istediğini söylerken, 121’i Ozan Yetkin Hazar’ı, 77’si Haluk Tezsezer’i aday görmek istediklerini söylediler.  44 kişi ise henüz karar vermediğini belirtti. 
Görüş belirten 550 üyede Abdullah Hacı’yı aday görmek isteyenlerin oranı %56, Ozan Yetkin Hazar’ı aday görmek isteyenlerin oranı  %22, Haluk Tezsezer’i aday görmek isteyenlerin oranı  %14. Henüz karar vermediğini söyleyenlerin oranı ise %8.
Gazetemizin Vatandaş odaklı yaptığı araştırmada 980 kişiyle görüştük ve Babaeski’deki Belediye Başkanlığı Seçimleri’nde kimi aday görmek istediklerini sorduk.  588 kişi Belediye Başkanı Abdullah Hacı’yı Aday olarak görmek istediğini söylerken, 196 kişi Haluk Tezsezer’i, 147 kişide Ozan Yetkin Hazar’ı aday olarak görmek istediklerini söylediler. 49 kişi de diğer parti adaylarını aday olarak görmek istediklerini belirttiler.
Görüşme sağladığımız 980 vatandaştan Abdullah Hacı’yı aday görmek isteyenlerin oranı % 60, Haluk Tezsezer’i aday görmek isteyenlerin oranı %20, Ozan Yetkin Hazar’ı aday görmek isteyenlerin oranı ise %15. Diğer partilerin adaylarını görmek isteyenlerin oranı  %5.
Araştırmalarımız üye bazında,  Belediye Başkanı Abdullah Hacı’nın açık ara önde olduğunu,  Veteriner Hekim Ozan Yetkin Hazar’ın ikinci, eski Belediye Başkanı Haluk Tezsezer’in ise üçüncü sırada yer aldığını gösterdi.
Vatandaş bazında yaptığımız araştırmada da Belediye Başkanı Abdullah Hacı farklı önde çıkarken, bu defa ikinci sıraya eski Belediye Başkanı Haluk Tezsezer geldi. Veteriner Hekim Ozan Yetkin Hazar vatandaş bazında üçüncü sırada yer aldı.  
Ulaşabildiğimiz üye ve Vatandaşların ortak görüşü Abdullah Hacı’nın Babaeski’de az zamanda çok işi başardığı ve bir dönem daha Belediye Başkanlığı yapmasının gerektiği yönündeydi.
Bir yıldan az bir zaman CHP İlçe Başkanlığı yapan Ozan Yetkin Hazar’ın araştırmamıza denek olan üyelerin tercihine göre ikinci sırada kalması, Abdullah Hacı’nın CHP üyeleri üzerinde etkili olduğunu gösterdi. 
Vatandaş Bazında da Abdullah Hacı çok önde çıkarken, eski Belediye Başkanı Haluk Tezsezer Abdullah Hacı ile yüksek orandaki farka rağmen ikinci sırada yer aldı. Ozan Yetkin Hazar’ın, Haluk Tezsezer’in ardında kalması da Merkez de çok fazla tanınmamasının göstergesi oldu. Özellikle orta yaş ve üzeri Ozan Yetkin Hazar’ı iyi tanımadıklarını ifade etti. 
Bilindiği gibi CHP’de Belediye Başkan Adayı üyelerin tercihleri ile belirlenecek. Bizde bu yüzden Araştırmalarımız da öncelikli olarak üyelere gittik. Üyelerin tamamına ulaşmamız mümkün olmasa da   %40’ından fazlasıyla görüştük. Umarım kimin aday olacağı konusunu merak eden vatandaşlarımıza bir nebze olsun fikir verme imkanı bulmuşuzdur.
Vatandaş odaklı araştırmamız ise, CHP Adayı’nı belirlerken üyeye değil de, vatandaşa sormuş olsaydı sonuç ne olurdu?  İkisi arasında ortaya farklı sonuçlar çıkar mıydı? Sorusuna bir cevap aramaktı.  Ancak iki araştırmamız da Abdullah Hacı’yı önde çıkardı.
Araştırmamızın neticelerini siz değerli Babaeski halkına sunduk. Şimdi CHP üyelerinin oy kullanarak adayını seçmesini bekleyecek ve ardından Babaeski’de partilerin Belediye Başkanlığını kazanma yarışını takibe alacağız. 
Çalışmalarımızda, özellikle üyelere ulaşmamızda bize yardımcı olan, katkı sağlayan herkese teşekkür erdim.
Bu arada yıllardır Bababaeski’de CHP’nin nabzını tutan ve bizlere desteklerini esirgemeyen,  gazetemiz yazarlarından arkadaşımız Özkan Başaran’a da teşekkür ederim.
Adaylık yarışının CHP ve Bababeski için hayırlara vesile olmasını diler, tüm okurlarımıza saygı ve sevgilerimi sunarım.

Hiç yorum yok: