27 Eylül 2013 Cuma

KIRKLARELİ'DE BİR İLK Vize Belediyesi Çöp Konteynerleri’ni yer altına alıyor

Faruk Ceylan-Erdoğan Şendir-Avrupa projeleri ve Kalkınma Ajansından en fazla hibe alan Belediyelerden Vize Belediyesi, Trakya Kalkınma Ajansı 2012/2013 Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek programı kapsamında Çöp Konteynerlerinin yer altına alınması için hibe almaya hak kazandı.
Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz konuyla ilgili olarak şu açıklamalara yer verdi;
İlçemizde belirlenen noktalara yerleştirilecek 30 adet yeraltı çöp konteyneri sistemi, çöp, atıkları yer altında saklayarak, koku, bakteri, hastalık ve benzeri istenmeyen sonuçların önüne geçerken, görsel kirliliği de tamamen ortadan kaldıracak. Yeraltı Çöp Konteynerleri sayesinde hem toplanan çöpler görüntü kirliliği oluşturmamış olacak, hem de etrafa uçuşmayacak, kedi-köpek gibi hayvanların çöpleri karıştırmasının ve pis kokuların yayılmasının önüne geçilecek. Mevcut çöp konteynerlerinden 6 kat fazla kapasiteye sahip yeraltı çöp konteynerlerinin, 3te 2si yerin altına, 3te 1i ise yerin üstüne monte ediliyor. Yeraltı çöp konteyner sisteminin uygulanması ile vatandaşın memnuniyeti, ilerleyen süreçte sistemin yaygınlaşması için de belirleyici olacak. Ayrıca proje kapsamında çevre ve temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 adet 13+1,5 m3 lük çöp toplama aracı, 2 adet vakumlu süpürge makinesi ve 2 adet motorlu atık toplama aracı alınacaktır. Proje faaliyetleri içerisinde yer alan eğitim ve bilgilendirme kampanyaları ile okullara, kurumlara, esnafa ve tüm vatandaşlara geri dönüşebilir ambalaj atıkları, atık piller ve bitkisel atık yağların doğaya verdikleri zararlar, bu atıkların nasıl toplanmaları gerektiği ve toplandıkları takdirde çevreye ve ülke ekonomisine faydaları konusunda bilgi verilecek.
 Ambalaj atıklarının toplanması için 40 adet geri dönüşüm konteyneri, atık pillerin toplanması için 50 adet atık pil kutusu ilçede belirlenen noktalara yerleştirilecek. Lavaboya döküldüğünde çevre kirliliğine önemli ölçüde yol açan, yemeklerden arta kalan bitkisel atık yağlar konusunda işletme ve mahallelerde yapılan bilgilendirme çalışmalarının ardından bitkisel atık yağları toplamak amacıyla başta okullar ve muhtarlıklar olmak üzere yağ toplama noktaları oluşturulacak. Böylelikle evlerinde ya da işyerlerinde bitkisel atık yağlarını pet şişelerde ya da bidonlarda biriktiren vatandaşlar toplama noktalarına bitkisel atık yağlarını teslim etmeye başlayacak. Belediye görevlileri tarafından motorlu atık toplama araçları ile toplanacak ambalaj atıkları ve bitkisel atık yağlar geri dönüşüme kazandırılacak. Toplama noktalarını kullanma imkânı bulamayan vatandaşların atık bitkisel yağlarını ve ambalaj atıkları ise görevliler tarafından alınacaktır. (Faruk Ceylan-Erdoğan Şendir)

Hiç yorum yok: