6 Kasım 2013 Çarşamba

Yakup Kadri Ceylan'ı rahmetle anıyoruz


Kırklareli aşığı, Türkiye sevdalısı Yakup Kadri Ceylan’ı 6 Kasım 1994 tarihinde kaybettik... Mekanı Cennet olsun.
HABER MERKEZİ-Kırklareli aşığı, Memleket sevdalısı Yakup Kadri Ceylan’ı 6 Kasım 1994 tarihinde kaybettik. Acı habere Kimse inanamamıştı, inanmak istemiyordu. Ölüm hepimiz için ürkütücü ama bir o kadar kaçınılmazdı. Ancak Yakup Kadri Ceylan’a çok genç yaşta geldi, sanki yakışmadı ölüm…
Kırklareli aşığı  Memleket sevdalısı, örnek bürokrat, yeri dolmayan insan Yakup Kadri Ceylan, inancı ve  siyasi görüşü ne olursa olsun Kırklareli insanını, Kırklarelili olma mantığı ile sevmiş, kucaklamıştı…

 Kırklareli’ye ve Kırklareli insanına çok şey vermiş, ama onlardan hiçbir şey almamıştı. Birçoğumuzdan alacaklı olarak aramızdan ayrılmıştı. Genç yaşta ayrılışı ise                (40 Yaşında.) Kırklareli’nin şanssızlığı olmuştu.
Kırklareli aşığı Yakup Kadri Ceylan, gençlik yıllarında  Milli sporcu olarak (Boks branşında) Kırklareli’nin adını tüm Türkiye’ye duyurmuş, 1973 yılında Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Yılın Sporcusu anketinde Yılın Sporcusu seçilmişti.

Şimdiki adıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, o günkü adıyla Beden Terbiyesi Bölge  Müdürlüğünde   daha 24 yaşındayken Türkiye’nin en genç Bölge Müdürü olarak görev yapmış, görev süresince amatör sporda yüzlerce  gence Ülke çapında başarı getiren imkanları sunmuştu. Ticaret lisesinde öğretmenlik yaptığı dönemlerde derse girdiği sınıflarda yüzde yüz başarı seviyesine  ulaşarak örnek bir eğitimci olmuş, Vatanına, Milletine ve ailesine faydalı bir kuşak yetişmesi için özveriyle çalışmıştı.  Öğrencileri bu gün hala;    “Ben Yakup hocanın öğrencisiyim” diyerek bu ayrıcalığın gururunu yaşamaktadırlar.
 Yakup Kadri Ceylan Bir dönem Tercüman, Sonhavadis ve Gerçek gazetelerinde haber ve köşe yazıları yazmıştı.
Son olarak Tarım Bakanlığı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Genel Müdür Yardımcılığı yaptığı  süre içinde Ankara’da bir Bürokrat gibi değil, Milletvekili gibi çalıştı.  Hemşehrilerinin resmi ve özel tüm işlerini anında sonuçlandırdı. Kapısına giden hiçbir Kırklarelili çözümsüz olarak geri dönmedi. Hemşehrilerinin   tüm sorunlarında gece gündüz demeden yardıma koştu.

Aradan geçen 19 yıla rağmen hala evimizde, kahvede, pazarda onu konuşuyorsak, çözümsüz bir işimizde hala onu  hatırlayabiliyorsak, onun insan sevgisini, onun Kırklareli aşkını, Türkiye sevdasını, Tarih boyunca birçok siyasi tarafından sadece seçimden seçime hatırlanan ve bir tarafa itilmiş Kırklareli insanına kimliğini bahane ederek ilgisizliğe maruz bırakmamasını, dürüstlüğünü,  istisnasız tüm Kırklareli’nin sevgi ve takdirini kazanmış olduğunu anlatabiliyorsak Yakup Kadri Ceylanların kolay yetişmediğini doğruluyoruz.
Kırklareli aşığı, Örnek sporcu, örnek eğitimci, örnek Bürokrat ve örnek insan Yakup Kadri Ceylan’ı Kırklareli insanı da ömrü oldukça unutmayacak hayır dualarıyla yâd edecektir.



YAKUP KADRİ CEYLAN KİMDİR      :
Kentin tanınmış eşrafından Kasap Yakup Ceylan ve Sadriye Ceylan’ın oğlu Kasap Hüseyin Ceylan, Kırkpınar da yedi yıl aralıksız başaltında birinci olmuş, Minder güreşinde de beş yıl ard arda Türkiye Şampiyonu olmuş.  Üsküplü polis Mehmet Duran ve Fatma Duranın  kızı Emine hanımla evlendiklerinde yıl 1953tü. Kasap Hüseyin Ceylan ve Emine hanımın iki oğlundan biri olan Yakup Kadri Ceylan 25 Kasım 1954 yılında Kırklareli’nde dünyaya geldi. İlköğrenimini Tevfik Fikret İlk Okulunda, orta ve lise öğrenimini de Kırklareli Ticaret Lisesinde tamamladıktan sonra, önceki adı Turizm Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu, şimdiki adı Ankara Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, İşletme-Muhasebe bölümünü bitirdi. Kooperatifçilik ve Zirai Krediler konulu bir tezi de bulunan Yakup Kadri Ceylan’ın memuriyetteki ilk görev yeri Ankara Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü Muhasebe servisidir. Daha sonra Futbol Federasyonu Planlama Dairesinde Beden Terbiyesi Genel Müdürünün Özel Kalem Müdürlüğü görevine atandı. Bu görevinde artan bilgi ve deneyiminden sonra Kırklareli Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğüne atandı. Bölge Müdürü olarak görevine başladığında 24 yaşında olup o yıllar itibariyle Türkiye’nin en genç Müdürü idi. Bölge Müdürlüğü döneminde onlara sağladığı geniş imkânlar ve spora olan hizmetlerinden dolayı Amatör sporcuların büyük sevgisini kazandı. Bir çok spor branşında Milli takım seviyesine kadar sporcuların yetişmesine imkân sağladı. Çok genç yaşına rağmen örnek alınacak bir yöneticilik ortaya koyarak Beden Terbiyesinin çehresini değiştirdi ve tüm Kırklarelililerin de sevgi ve takdirini kazandı. Bu dönemden sonra Yakup Kadri Ceylan Kırklarelililerin karşısına eğitimci olarak çıktı. Her zaman kutsiyetine inandığı öğretmenlik mesleğine Kırklareli Ticaret Lisesinde (Mezun olduğu okulda) başladı. Görevi süresince öğrencilerine baba şefkati ile yaklaşıp, Milli ve Manevi değerlerine bağlı, bilgili, çalışkan ve örnek alınacak öğrenciler yetiştirerek öğrencilerinin, Velilerin ve Milli Eğitim camiasının da gözdesi oldu. Mezun ettiği öğrencileri her fırsatta; “ Ben Yakup Kadri Ceylanın öğrencisiyim.”  demekten büyük gurur duyarak, Yakup Kadri Ceylan’ın öğrencisi olduklarından kendilerini ayrıcalıklı hissettiler. 
Son görevi olan Tarım Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandıktan sonra iyi ilişkileri sayesinde genişlettiği   bürokratik çevresi sebebiyle elde ettiği imkânları Kırklareli ve Kırklarelililer için kullanmakta tereddüt etmedi. Yetkilerini ve nüfuzunu sürekli Kırklareli insanının sorunlarını çözmede kullandı. Ankara’da işi olan hemşerilerine inanç ve siyasi görüşlerine bakmaksızın yardımcı oldu. İşlerini sonuçlandırmada önemli rol oynadı. Ankara’da bir Milletvekili gibi çalıştı. Hatta o dönemde Milletvekillerinin sonuçlandıramadığı işleri de takip edip sonuçlandırdı.
Bu gün Tarım Kredi Kooperatiflerinin malı olan Kırklareli Yem Fabrikasının Jet-pa tarafından alınmasından sonra büyük bir mücadele örneği vererek bu ihaleyi iptal ettirip fabrikanın Tarım Kredi Kooperatiflerince alınmasını sağladı. Fabrikanın alınmasındaki büyük çabası burada Kırklareli insanına iş istihdamı sağlamak, doğduğu büyüdüğü bu kentin insanlarının işsizlik sorununa bir nebze olsun çözüm getirmekti.


SPORCU VE GAZETECİ  KİŞİLİĞİ      : Yakup Kadri Ceylan okul yıllarında çeşitli spor dallarıyla uğraşmış, (Futbol, Basketbol,Voleybol ve Boks) ancak Boks sporunda Türkiye çapında başarılar elde etmişti. 1970 yılında 16 yaşında liselerarası Batı Anadolu grup birincisi oldu. Aynı yıl Marmara Bölgesi grup birincisi oldu. 1971 yılında Liselerarası Türkiye birincisi oldu. Ardından Gençler Batı Anadolu ve Marmara grup birincisi oldu. 1972 yılında Gençler Türkiye birincisi oldu. 1973 yılında 19 yaşında Türkiye ferdi boks şampiyonasında Türkiye birincisi oldu. Yine 1973 yılında Hürriyet Gazetesinin düzenlediği yılın sporcusu anketinde yılın sporcusu seçilerek ödülünü aldı. Başarı grafiğinin yükselmesiyle o dönemde Milli Takımlar Antrenörü Satılmış Varlık’ın dikkatini çekti. Satılmış Varlık tarafından Milli Takıma çağırıldı.  Daha 20 yaşında Milli sporcu olarak Kırklareli’nin sporda da gururu oldu. Boks sporunu zirvedeyken bıraktı.
Gerçek gazetesinde 1987 - 1988 yıllarında TRİBÜN ve ŞAKACI köşelerinden yazdığı nükteli spor makaleleri Kırklarelililer tarafından büyük beğeni ile okunurken, makaleleriyle savunduğu konulara çözüm getirdi. Sporda da karanlıkta kalan olayları su yüzüne çıkardı. Bazı çevreler tarafından tepki alırken,  her zaman kamuoyunun desteğini ve takdirini yanında buldu.
Tercüman ve Sonhavadis Gazetesinde haber, yorum ve röportaj konulu yazılar yazdı. Özellikle 1989 yılında Türklerin Bulgaristan’dan göçe zorlanmalarıyla Dereköy Gümrük kapısından Türkiye’ye giriş yapan soydaşlarımızla yaptığı ilginç röportajlarla, seçim döneminde siyasilerin mizah yönü ağırlıklı enteresan fotoğraflarını çekerek Tercüman ve Sonhavadis Gazetelerinde yayınlanmasıyla adını tüm yurda duyurdu.


1994 yılında aramızdan vakitsiz ayrıldığında inançları ve siyasi fikirleri sebebiyle asla bir araya gelmez denen, genç yaşlı binlerce insanı bir araya toplayarak ardından yürüttü ve ebediyete giderken bile liderliğini yaptı.

Ömründe sürekli insan biriktirdi. O kısacık ömrüne çok insan, çok hizmet sığdırarak hemşehrilerinin kalbinde yerine aldı. Bu güne kadar Kırklareli’nde kimseye nasip olmayan bir sevgi seliyle ebediyete intikal etti.
Kırklareli sevdalısı Yakup Kadri Ceylan’ın 19. Ölüm yıldönümünde yaptığı hizmetler ve insan sevgisi ile örnek alınmasını  dileyerek kendisini anıyor,  mekanı cennet olsun diyoruz.







Hiç yorum yok: