2 Kasım 2013 Cumartesi

Vize'nin kurtuluşunun 91. yılı törenlerle kutlandı.

*Kurtuluş kutlamalarında konuşan Başkan Selçuk Yılmaz; “Unutmamamız gereken bir gerçek var ki o da başımızda her zaman bir Mustafa Kemal Atatürk bulamayacağımız gerçeğidir”




Faruk Ceylan-Erdoğan Şendir-Vize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun  91. Yılı 1 Kasım Cuma günü törenlerle kutlandı.
Saat:09.00’da Kaymakamlık önünde ki meydanda  Atatürk  anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören
 1 dakikalık saygı duruşu ve   İstiklal Marşı ile devam etti.
Lüleburgaz Mehter Takımının muhteşem konserin de Vizeliler  marşlara eşlik ederlerken,  konser sonunda Mehter takımını ayakta alkışladılar.
 Kurtuluş kızının düşmandan kurtarılmasını temsil eden gösteriden sonra Kaymakam Murat Duru, Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Bora Taşdelen ve Cumhuriyet Orta Okulu 5. sınıf öğrencisi,  Kurtuluş kızı Emine Erden ile birlikjte    Vize halkının Kurtuluş bayramını kutladılar.
Vize’nin kurtuluşu ile ilgili bir konuşma yapan Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz Ülkenin kurtuluşu için canını, kanını veren Şehit ve Gaziler ile Atatürk ve silah arkadaşlarının önünde saygıyla eğildiğini ifade ederek şunları söyledi; “Sayın Kaymakamım, Sayın Komutanım, Sayın Savcım, Belediye Başkanı arkadaşlarım, Türk silahlı Kuvvetlerinin mensupları, daire amiri arkadaşlarım, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çok değerli bayanlar, baş tacımız olan değerli öğretmenlerimiz, sevgili öğrenciler ve ilçemizin gerçek sahipleri olan saygıdeğer Vizeli hemşehrilerim. hepinizi saygı ile selamlıyorum.


                İlk çağlardan bu yana çeşitli uygarlıkların merkezi olan, eğitim tarihimizde önemli bir yer tutan, ülkemiz için çok değerli bilim adamları, akademisyenler yetiştiren tarihi, kültürü ve doğal güzelliği ile insanları büyüleyen ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yılını kutlamak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Bu mutlu gün hepimize kutlu olsun.

                Bu müstesna günümüzde bizleri yalnız bırakmayarak onurlandıran değerli belediye başkanlarımıza ve diğer misafirlerimize, tüm Vize halkı adına şükranlarımı sunuyorum.

                Allahın bize verdiği bu can önce vatan içindir. kurtuluşumuzu bu inanç içersinde hep beraber kutlarken, bize bu günleri, kanlarını canlarını yitirerek miras bırakan Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitlerimize tanrıdan rahmet diler, gazilerimize ve laik Türkiye Cumhuriyetinin kahraman Türk silahlı kuvvetleri mensuplarına şahsım ve vize halkı adına şükranlarımı sunarım.

                Kurtuluşumuzun 91. yıldönümünü kutlarken, tarihi zenginliklerle dolu olan ilçemizin bu güne kadar gelen tarihinden bahsetmek istiyorum.

                İlçemizin tarihi Traklar adı verilen kavimlerin m.ö. 3000-4000 yıllarında ilçemize yerleşmesi ile başlar. m.ö. 190-72 yıllarında romalıların hakimiyetinde kalan ilçemiz daha sonra sırası ile, doğu trakya krallığı, m.s. 338-1363 yıllarında bizanslıların hakimiyetinde kalmış ve 1368 yılında lala şahin paşa tarafından türklerin egemenliğine geçmiştir. bundan sonra uzun yıllar osmanlı imparatorluğunda kalan ilçemiz bir çok savaş ve işgallerden sonra 1 kasım 1922 de büyük asker mustafa kemal atatürk ve askerlerinin vize’ ye gelmesi ile, yunan esaretine son verilmiş şanlı bayrağımız bir daha inmemek üzere ilçemiz semalarında dalgalanmaya başlamıştır.


                Yıldönümlerini kutladığımız, Cumhuriyetin ilanı ve kurtuluş bayramı bizlere ve gelecek nesillere çok önemli bir ders olmalıdır.

                Cumhuriyet nasıl kurulmuştur? Türk halkı esaretten nasıl kurtulmuştur?
                şunu herkes iyi bilmelidir ki bu memleket başka ülkelerin bizlere bağışlamasıyla bağımsızlığına kavuşmamıştır.

               


Her karış toprağı şehitlerimizin kanları ile sulanmış, rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımız, atalarımızın, dedelerimizin, askerlerimizin kanları ile bizlere bıraktığı kutsal emanetlerdir.

                Bu güne kadar nasıl koruduysak, bundan sonra da aynı inanç ve cesaretle bu ülkeyi korumak, bugünün ve gelecek neslin en asil görevi olmalıdır.


                Sevgili öğrenciler bu bayramlar kuru nutuklar atılsın diye değildir. bu bayramlar o günler neden ve niçin yaşandı, nasıl bu günlere gelindi hatırlamak içindir. geçmişini bilmeyen toplum geleceğine yön veremez. geçmişinizi, bu Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu biliniz ki, bütün dünyanın en büyük lider olarak kabul ettiği Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e dil uzatma cesaretini gösteren densizlere verilecek cevabınız olsun.

                Bu günleri unuttuğumuz ve kendimizi rahata kaptırdığımız zaman, o kötü günleri tekrar yaşamak zorunda kalırız ama unutmamamız gereken bir gerçek var ki o da başımızda her zaman bir Mustafa Kemal Atatürk bulamayacağımız gerçeğidir. onun için onun ilkelerinden hiç bir zaman ödün vermemeliyiz.

Bayrağımız için, vatanımız için, çocuklarımız için, geleceğimiz için, hep beraber el ele Vizemiz için çalışmak zorundayız.

                Bizlerde vize belediyesi olarak gece gündüz demeden nasıl geçmiş tarihinde başkentlik yaptıysa, nasıl suyun bol olduğu bölge özelliği varsa, bugünde bu özelliklerini altyapısıyla, üst yapısıyla, sosyal alanlarıyla, çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın ve yaşlılarımızın en iyi ortamlarda yaşamalarını sağlamak için sizlere verdiğimiz sözleri nasıl tek tek yerine getirdiysek, bundan sonrada vize ilçesinde yaşamanın, vizeli olmanın onurunu ve gururunu yaşatmak için var gücümüzle gece gündüz demeden çalışmak en kutsal görevimizdir.


Tarihimizin bu önemli gününde, şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, büyük asker, büyük insan, büyük devlet adamı, Mustafa Kemal Atatürk’ ün önünde saygı ile eğiliyoruz.
               
                Vizemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü hepimize kutlu ve mutlu olmasını diliyor, bu duygu ve düşünceler içerisinde herkesi en içten sevgi ve saygı ile selamlıyorum. 




Hiç yorum yok: