2 Kasım 2013 Cumartesi

İğneada Beğendik köyünde termik santral endişesi..!




Gülcan Kutlu-Demirköy İlçesinin, İğneada Beldesine bağlı Beğendik köyünde yapımı planlanan Termik Santral için düzenlenen ÇED toplantısında santrali yapacak firma yetkilisi, raporu hazırlayanlar ve devletin ilgili kurumları halka bilgi vermek amacı ile geldikleri Beğendik köyünde halkın tepkisi ile karşılaşmışlardı. Beğendik, çevre köy, çevre iller, çevre ilçeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları Termik Santral istemediklerini belirterek toplantının yapılmasını protestolarla engellemişlerdi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, tepkilere neden olan Longoz Ormanları Milli Parkının yanı başındaki orman arazisine termik santral yapma başvurusunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildiğini söyleyerek Beğendik köyü ve çevresine rahat bir nefes almalarını sağlamıştı.
Tüm bu yaşananlara rağmen Beğendik köylüsü endişeli. Beğendik köyünü ziyaret maksatlı köye giden DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, köylülerin endişelerini dile getirdi. Kendileriyle  Beğendik köy kahvehanesinde konuştuğumuz köylüler zaman zaman yabancı insanlara rastladıklarını ve bu yabancıların ölçümler yaptığını, sebebini sorduklarında da bir cevap alamadıklarını belirttiler.
Yabancıların köye arka yollardan gelmesi ve ölçümler yapmasının kendilerine de bir bilgi verilmemesinden dolayı endişe duyduklarını belirten köylüler; “ Biz geçimimizi hayvancılık ve tarımla yapıyoruz, doğaya zarar gelmesi demek bizim ekmek kapımızın kapanması demektir, biz ekmek kapımızın kapanmaması için mücadelemizi sonuna kadar devam edeceğiz, yılmayacağız, Beğendiğe ve  longoz ormanlarına zarar verilmemesi için ellimizden geleni yapacağız”  dediler.
DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan da eğer böyle bir şey söz konusu olursa sonuna kadar Beğendik halkının yanında olacaklarını ve engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 


Hiç yorum yok: