1 Mayıs 2014 Perşembe

Yunan komşudan Malkara Ortadoks Kilisesine ziyaret.



*Yunan Patelıs Mıchelıs ve eşi Fotını  Malkara  İnönü caddesinde ki Ortadoks kilisesini ziyaret etti.

Faruk Ceylan-Erdoğan Şendir-Yıkılmaya yüz tutmuş tarihi 1800’lü yıllara dayanan Malkara İnönü caddesinde ki Ortadoks kilisesi Yunansitanlı bir aile tarafından ziyaret edildi.
Kilisenin adresini sormak için Gazetemize gelen Patelıs Mıchelıs, eşi Fotını ve beraberindekilerle kilise hakkında görüştük.
  Yunanistan’da  Elektrik Teknisyeni olduğunu belirten  Patelıs Mıchelıs  kendisini tanıtarak şunları söyledi; “ Ben ve ailem  Dedeağaç’ta yaşıyoruz. Dedeağaç, (Aleksandropolis)    Yunanistan Batı Trakya Evros İlinde (Nomos) bir liman kenti olup Evros   ilinin  merkezidir. 2001 yılı nüfusu 48.885'dir.
 Dedeağaç Evos İlinin en büyük şehri olup  İpsala Gümrük Kapısından 30 dakika (40 km) kadar uzaklıkta yer alan İpsala ile sınır komşusu bir Kenttir.   Küçük bir havaalanı ve bir sağlık bilimleri fakültemiz  bulunmaktadır.
Kentimizin  en işlek caddesi "Dimokratias"dır. Cadde üzerinde birçok cafe, banka ve alışveriş merkezi bulunmaktadır.” Dedi.
Patelıs Mıchelıs, İnönü caddesinde bulunan Ortadoks kilisesinin 1870’li yıllarda faal olduğunu  kayıtlardan çıkardıklarını belirterek, kilisenin karşısında bulunan tarihi evde de kilisenin papazının oturduğunu söyledi.
Mıchalıs, kilisenin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğunu ve depo olarak kullanıldığını öğrendiklerini belirterek,  kilise içinde ki eskizlerin ve sütunların yakın bir gelecekte tamamen yok olacağına dikkat çekti.
Patılıs Mıchalıs, geçmişten bu güne gelen tarihin tüm insanlığa miras olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti;  “Kilisenin yıkılmaya yüz tutmuş olmasına üzüldüm. Burada bir tarih var.  Bu ve bunun gibi tarihi mirasların inançları ne olursa olsun tüm insanlara bırakılmış bir miras olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi yapının yok olması sadece bizim için değil, Türkiye için, Malkara için de bir kayıptır. Biz
Yunanistan’dan kalkıp buraya kilise ziyaretine geldik. Kilise restore edilip yıkılmaktan kurtarılır, resmi olarak ziyarete açılırsa bizler gibi bir çok insan Malkara’ya akın eder ve kilise ziyaretinde bulunur Buraya ziyaret amaçlı gelecek olan insanların Malkara ekonomisine büyük katkıları olur diye düşünüyorum.” Dedi.
Mıchalıs Patelıs’in eşi Fotını Patelıs’de dedelerinin ve babalarının uzun yıllar Edirne’nin İlçesi Uzunköprü’de yaşadıklarını, daha sonra  Uzunköprü’den Yunanistan’a göç ettiklerini , babasının çocukken Uzunköprü’den, Malkara’ya gelerek bu kiliseyi sıklıkla ziyaret ettiğini kendilerine anlattığını söyledi.
Mıchel ve Fotını Patelıs çifti  babalarının, atalarının  geçmişini yaad ettikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, kendilerine göstermiş olduğumuz ilgiden dolayı da gazetemiz çalışanlarına teşekkür ettiler.




Hiç yorum yok: