19 Mayıs 2014 Pazartesi

Türkiye o canların hesabının sorulmasını bekliyor.

Malkara Günlüğü

Türkiye o canların hesabının sorulmasını bekliyor.

Faruk Ceylan
Farukceylan39@gmail.com

Enerji Bakanlığının  verdiği rakamlara göre  Soma’da 302 madenci kardeşimiz hayatlarını kaybetti. Bu acı Soma’dan Türkiye’ye yayıldı . Maden şirketi sahiplerinin açıklamalarına göre bu kadar insanın ölümünde bir kusur bulunmuyor.
Devlet bu konuda soruşturma başlattı. Herkes 302 madencinin ölümünde kimlerin kusurlu olduğunu ve ne ceza alacaklarını merakla bekliyor.
Türkiye Maden ölümlerinde dünyada 3. Sırada. Avrupa’da da ilk sıralarda. Geçen 73 yılda Ülkemizde 3 binden fazla madenci kardeşimiz hayatını kaybetmiş. Ancak Soma bu güne kadar olanların en ağırı.
7 Milyon maden işçisinin çalıştığı Çin’de,  yasalara uygun olmayan maden ocaklarının kapatılması, şirket sahiplerine ağır cezalar getirilmesi ölüm oranını en düşük seviyeye çekmeye yetmiş.
2007 yılında Shanxi eyaletinde 105 işçinin ölümüne sebep olan patlamadan sonra sorumlu bulunan 78 kişi ağır hapis cezasına çarptırılmış. Madenin sahibi müebbet hapse mahkum edilmiş.
ABD’de Kanunda belirtilen standartları taşımayan ve bu sebepten ölüme yol açan iş yerlerine 250 bin dolar para ve 6 ay hapis cezası veriliyor.
2010 yılında Batı Virginia’da ki bir madende ölen 29 madencinin ailelerine, aile başı olmak üzere  1.5 milyon dolar tazminat  ödenmiş.  Maden ocağı kapatılmış, sahibi de 5 yıl hapis cezası almış.
Kanada’da 1992’de meydana gelen ve 26 kişinin ölümüne sebep olan maden kazasından sonra, hükümet  madeni mühürlemiş, maden sahibi ve yöneticileri müebbet hapse mahkum olmuş.
Avustralya’da sadece ölüm riski olan bir ihlalde veya yaralanma da bile, şirket sahibi 3 milyon dolar para cezasına, 5 yıla kadarda hapis cezasına çarptırılıyor.
Şili’de  bir madende meydana gelen  göçük sebebiyle, hiç kimse ölmediği halde,  Devlet Başkanı  Şili Madencilik Denetleme Kurumunun tüm üst düzey yetkililerini görevden almış, Ülkede yasal standardlara uymayan 18 madeni kapatmış, 300 maden şirketine de şartların iyileştirilmesi için zaman vermiş, verilen zaman içinde eksikler giderilmez ise de kapatma işlemi yapacağını tebliğ etmiş.
Dünya’da durum bu.  Ağır yaptırımlar ölümleri durma noktasına getirmiş.   Ülkemizde  73 yılda 3 bin can gitmiş. Son yaşanan Soma hadisesinde de resmi ölüm sayısı 302. Doğal olarak giden canları geri getirmek  mümkün değil . Ancak örnekler gösteriyor ki, O canların hesabının sorulması ve ölümlerin engellenmesi mümkün. 
Şimdi  tüm Türkiye,  Televizyonlara çıkıp Dünya Devleti olduğumuzu söyleyenlerden o canların hesabının sorulmasını bekliyor…



Hiç yorum yok: