20 Mayıs 2014 Salı

Köylü yabani yavru tilki besliyor..!


* Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Yavru Tilkiye Köylü tarafından Cemşit ismi konuldu.  

Gülcan Kutlu-Kırklareli’nin Demirköy İlçesine  bağlı İğneada Beldesi Avcılar köyünde,  ormandan köye inen yabani yavru  tilki köylülerle arkadaş oldu.
Avcılar Köyü sakinleri, köy meydanında gördükleri, insanlardan kaçmayan yabani tilkiye ateş etmek yerine  onu elleriyle beslemeye başladılar.
Köylünün  Cemşit adını verdiği  yavru tilkinin insanlardan kaçmadığını belirten Avcılar köyü sakinlerinden İsmail Akça ilk kez kendisinin  evinden getirdiği tavuk eti ile yavru  tilkiyi  beslediğini söyledi. Cemşit tilki karnını doyurduktan sonra   gerçek evine, ormana  geri dönüyor,  karnı acıkınca yeniden Avcılar köyüne gelip kendisine yemek verilmesini bekliyormuş..
Tilki köylüye, köylü tilkiye alışınca tüm köy halkı,  tilki köye geldiğinde evlerinden getirdiği yiyeceklerle yavru tilkiye ikramlarda bulunmaya başlamış.
Tilki dostu köylüler Cemşit  tilkinin en çok bisküviyi sevdiğini, kendisine kremalı bisküvi ile sade bisküviyi  birlikte verildiklerinde,  kremalı bisküviyi tercih  ettiğini  söylüyorlar. Köylülerden alınan bilgiye göre, Tavuk etini çiğ olarak yemeyen cemşit tilki, kızarmış tavuğa bayılıyormuş.
Avcılar köyü halkı, Cemşit’in karnı acıktığında köy meydanına gelerek sessizce  kendisine yemek verilmesini beklediğini, ikramlardan sonra bıyığını silerek gittiğini anlatıyorlar. Cemşit'in öyküsünü duyanlar Cemşit’i görmek için Avcılar köyüne akın ediyorlar.
Avcılar köyünde bir yabani tilkinin köylülerce beslendiğini öğrenen Demirköy Kaymakam'ı Musa Aydemir’de , köye giderek Cemşit'i kendi elleriyle besledi. Böyle bir olayın  çok nadir görüldüğünü ifade eden  Kaymakam Aydemir,  konu hakkında şunları kaydetti;

 '' Istranca'lar da yaban hayvan çeşitliliği çok fazla. Bunlar koruma altında olan hayvanlar. Spor amaçlı bile olsa bu hayvanların öldürülmesine karşıyım. Bu hayvanları korumak için elimizden geleni yapacağız. Cemşit'in varlığını duyduğumda inanmakta zorlandım. Avcılar Köyüne gidip görmek istedim. Gittim, gördüm ve ellerimle besledim. Böyle bir olaya şahit olmak beni çok mutlu etti'' dedi.
Köylüler tarafından beslenen Cemşit Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Avcılar köyü sakinleri Cemşit'in varlığına çok alıştıklarını, köye gelmeye devam ettiği sürece kendisini beslemeye devam edeceklerini söylediler.


Hiç yorum yok: