10 Haziran 2011 Cuma

KIRKLARELİ GÜNLÜĞÜ

SEÇİMİN SON DAKİKA YORUMLARI
FARUK CEYLAN
Seçimlere  1 gün kaldı. Partiler çalışmalarını harıl harıl sürdürürken bizde Kırklareli Haberci ekibi olarak Milletvekili aday sıralamalarının belirlendiği Nisan ayından itibaren Kırklareli,
Lüleburgaz,Babaeski,Vize,Pınarhisar ve Pehlivanköy’de seçmenin nabzını tutmaya çalıştık. Çalışmalarımızda, esnaf, köylü, ücretli çalışanlar ile  ilk defa oy kullanacak olan gençler üzerinde yoğunlaştık.  Doğal olarak çalışmalarımız birebir görüşmeler neticesin de rakamsal değerlere ulaşmamızı sağladı. Elde ettiğimiz rakamsal verilerin yüzde yüz seçim sonucu olduğunu iddia etmesek te, seçmenin eğilimini  ortaya koyarak tahmin açısından bir bilgi kaynağı teşkil edeceğini umuyoruz. Hepimizin bildiği gibi  Anketlerin geçerliliği ve güvenilirliğinin çok yüksek olmasa da çok sayıda kişiden kısa sürede bir çok konuda görüş alma imkanının bulunuşu sebebiyle en çok kullanılan tekniklerden olduğu malumunuzdur.  Ön seçim yapmayan partilerde adaylarını belirlerken, bazı tekniklerin yanı sıra ankete de baş vurdukları, değerlendirmelerinde anket sonuçlarını da bir kriter olarak kabul ettiklerini görüyoruz.
 Kırklareli Haberci ekibinin yapmış olduğu kamuoyu araştırmalarında,
CHP’nin M.Siyam Kesimoğlu ile büyük kabul gördüğünü ortaya koyarken, ikinci sıra adayı Turgut Dibek’te Kesimoğlu’nda buldukları samimiyeti bulamadıkları yönünde. CHP’ye oy verecek birçok seçmen, Turgut Dibek’in Milletvekilliği süresinde halktan kopuk ve ulaşılması çok kolay olamayan bir tablo çizmiş olduğu fikrini ortaya koyuyor. Seçmenin  Kesimoğlu sevgisi ardından Turgut Dibek’i de meclise taşıyacak mı ? Bu soru çok net değil, biraz muhlak…
Üniversite öğrencileriyle ilk kez oy kullanacak seçmenin oyları  CHP ve MHP yönünde. Bu kesimden AKP’ye oy verecek olanların yüzdesi oldukça düşük.  Sokaktaki vatandaş CHP’li kadınların   yürüyüşlerinin de CHP’ye artı kazandırdığını söylüyor.
AKP’nin ise iki dönem Milletvekilliği yapmış olan Gökhan Sarıçam’ın yerine, Başbakana yakınlığı ile  parti içinde imajı iyi olan,  ama seçmen arasında çok fazla tanınmama handikapını yaşadığını söyledikleri Şenol Gürşan’ın   AKP’ye oy vermeyi düşünen seçmende tereddüt yaşattığı söylemleri yoğun. Birde Gürşan’ın basında “Güçlünün, iktidarın yanında olun.  Kırklareli’ne hizmet gelmesi için meclise muhalefet partisi milletvekili göndermeyin. Muhalefet milletvekilleri Kırklareli için ne yaptı? Gen soru verdi…  Hizmet gelmedi.” şeklindeki açıklamalarını gazetelerden takip ettiklerini söyleyen seçmen bu cümlelere çok tepkili.  “ Kırklareli Meclise  iki dönem iktidar partisi milletvekili yolladı. Meclise giden Hükümetin milletvekili CHP milletvekillerinden daha mı çok çalıştı? Kırklareli için ne yaptı? Kırklareli’ni iktidarın hangi nimetinden yararlandırdı. İktidar nimeti diyorlar, 9 yılda Kırklareli’nin çehresi değişmeliydi. Sanki Kırklareli’nden Ankara’ya  iktidara mensup hiç milletvekili gitmemiş gibi konuşmalarına da bir anlam veremiyoruz.” Diyerek tepkilerini dile getirdiler.  “İki dönem AKP’ye oy verdik üçüncü defa zor” ifadesi görüştüğümüz seçmenin genel görüşü. Ancak kırsal kesimde AKP’nin bir dönem daha iktidar olmasını isteyenlerde yok değil. Bazı köyler, AKP’nin bir defa daha hükümet olmasından yana.
MHP ise Cemal Özbilen farkıyla büyük patlama yarattı. Birebir görüşlerine başvurduğumuz vatandaşın büyük bölümü,  partili partisiz Cemal Özbilen  isminde birleşiyor. Cemal Özbilen  seçmen nezdinde MHP’nin önüne geçmiş durumda.  Seçim gezilerinde eski ANAP’lı seçmen sürekli Cemal Özbilen’in yanı başında. Vatandaş 2007 seçimlerinde 33 bin civarında oy alan MHP’nin oylarının üzerine 5 dönem aralıksız milletvekilliği yapan ve şahsi olarak büyük bir oy potansiyeline sahip  Özbilen oylarının getirisi  ile  MHP’nin bu dönem meclise çok rahat bir milletvekili göndereceği yönünde.  2007 yılında Demokrat parti ve Genç partiye oy veren seçmenin oylarının büyük bölümünün de  MHP’sine kaymış  olduğu gözleniyor.
2007 yılında Genç parti 23.290, Demokrat parti ise 18.697 oy almıştı. MHP’nin aldığı oy ise 32.937’ydi. Sokaktaki vatandaş bu hesabı yapıp, üzerine Cemal Özbilen’in getireceği oyları da   koyarak, Kırklareli’nde MHP’nin ikinci milletvekilini çıkarmasının sürpriz olmayacağı görüşünü ortaya koyuyor. 
Nisan ayından bu yana seçimlerle ilgili bir yorum yapmadık. Ekibimizin sokaktaki vatandaşla yaptığı görüşmeleri derledik ve son dakikada ortaya çıkan tabloyu paylaşalım istedik. Bu bilgilerin  yüzde yüz seçim sonuçlarını vereceği iddiasında değiliz. Ancak Kırklareli’li seçmenin görüşlerini de büyük  ölçüde ortaya koyacağını düşünüyoruz.
Birebir görüşmelerimiz neticesinde partilerin aldığı oy yüzdeleri de şöyle oluştu:
CHP :  %  39.5
MHP : %  31.3
AKP :  %  19.8
DİĞERLERİ :  %  9.4
Yapmış olduğumuz araştırmaların değişkenleri de göz önüne alınırsa ( Değişkenler: Baraj altında kalan  partilerin seçmeni  ile kararsız seçmenin vereceği oylar ) milletvekilliği sayılarında üç ihtimal ortaya çıkarıyor;
1.      İhtimal CHP 2 , MHP 1 milletvekilliği
2.       İhtimal CHP 1 , MHP 1, AKP 1 milletvekilliği
3.      İhtimal MHP 2, CHP 1 milletvekilliği


Hiç yorum yok: