3 Haziran 2011 Cuma

KIRKLARELİ GÜNLÜĞÜ

1983 SEÇİMLERİNDEN BİR ANI...

Faruk CEYLAN
Yıl 1983, Yeşilyurt Gazetesinde çalışıyorum. Gazetenin Spordan sorumlu Müdürlük görevini ifa ediyorum.  CHP,MHP ve AP’si  liderleri ve partileri yasaklı. Dolayısıyla seçimlere katılamıyorlar. Solun temsilcisi olarak HP (Halkçı Parti),  Sağın temsilcisi MDP (Milliyetçi Demokrasi Partisi) ve tüm eylimleri bir araya toplamaya çalışan, her fikre kapısı açık ANAP (Anavatan partisi).

 İhtilal dönüşü seçimden halk çok umutlu ve heyecanlı  değil.  Liderler yasaklı, sahnede yeni liderler, partilerin adaylarından bazıları Kırklareli’li değil hatta Kırklareli’ne hiç gelmeden merkezden belirlenmiş ve sadece isimlari var, kendisi yok tabirinde aday edilmişler.

Halkçı Parti adayları Şükrü Babacan ve Erdal Ağagil bu merkezden aday gösterilen isimler. Halkçı partinin bir pasajda ofisi var ama tabelası bile duvara dayanmış.  Ofise asılma fırsatı bulunamamış. Kağıt üzerindeki  adaylar Kırklareli’ne ayak basmıyor. Merak bile etmemişler çünkü. Neden mi? Seçilme umutları olmadığındandı herhalde…

Oy verme günü geliyor, Kırklareli’liler sandığa gidiyor, Seçime katılım oranı %95.03, 145.984 seçmenden, 138.723’ü,  543 sandıkta oy kullanıyor.Geçerli oy sayısı  133.188.  Bu  oyların  %36 oranla, 49.223’ünü HP alıyor. Kırklareli’li seçmen, Kırklareli’ne adım atmayan Şükrü Babacan ve Erol Ağagil’i meclise yollayacak oyu sağlıyorlar.  % 35 oran ve 47.909 oy alan ANAP’ta Cemal Özbilen’i meclise yolluyor.  MDP’de % 27 oran la 36.056 oy alıyor.

Yeşilyurt Gazetesi o yıllarda Hasanpaşa caddesinde. Bizde Gazete sahibi Elmas Cankurt beyle gazetenin önünde sohbet ediyoruz. Takım elbiseli, kravatlı iki bey yanımıza gelerek Vilayet binasının nerede olduğunu soruyorlar. Elmas bey eliyle işaret ederek” Karşısı” diyor. İkisi de gülerek “ Tamda yerinde sorduk yahu, gelmişiz” diyerek gülüyorlar. Sonra teşekkür ederek, kendilerini bizlere tanıtıyorlar. Kırklareli Milletvekili olduklarını ve mazbatalarını almak için Kırklareli’ne geldiklerini söylüyorlar.  Kırklareli’nde mazbatayı almadan Milletvekillerimizi ilk tanıyan Kırklareli’li olma ünvanına sahip oluyoruz o dakika…

Kendilerini tebrik ettikten sonra Elmas bey Milletvekillerine;  “ Hayırlı olsun tebrik ederiz.  Kırklareli’nin nasıl kör seçmenleri  olduğunu anladınız sizde değil mi?” deyince milletvekilleri birbirine bakarak, söylenenden pek bir şey anlamadıklarını ifade ediyorlar mimikleriyle. Devam ediyor Elmas bey;  “ Yüzlerini görmedikleri, Kırklareli’ne adım atmamış, sadece mazbatalarını almak için geldikleri Kırklareli’nde Vilayet binasının bile nerede olduğunu bilmeyen insanlara  oy verecek kadar körmüş seçmenimiz. “ diyerek üzüntüsünü dile getirmiş ve bu konuyu o yıllarda gazetede de okurlarımızla paylaşmıştı. Bende yeni bir seçim arefesinde, 28 yıl sonra bu anımı siz sevgili okurlarımla paylaşmak istedim…

Hiç yorum yok: