20 gündür kayıp olan ve tüm aramalara rağmen kendisinden haber alınamayan, Eğitimci, Kırklareli eski Yetiştirme Yurdu Müdürü, Şair ve Kırklareli Rumeli 39 Gazetesi sahibi Haydar Meriç’in suda boğulmuş olarak bulunduğunu ve vakitsiz aramızdan ayrıldığını büyük bir teessürle öğrendik.
Gönül adamı Haydar Meriç, Kendi Gazetesi Rumeli 39’la birlikte birçok internet sitesinde yazılar yazıyordu. Kısa bir süre önce Kırklareli Haberci’de de haberler yazan Meriç, eğitimciliğinin yanı sıra iyi bir şairdi. Yazdığı şiirler büyük bir okuyucu kitlesi tarafından beğenilerek okunuyordu. Çeşitli gazetelerde yazdığı köşe yazılarıyla da toplumsal konulara olan hassasiyetini dile getiriyor, çekinmeden korkmadan yazan bir görüntü sergiliyordu.
Ölüm sebebini tam olarak öğrenemediğimiz Haydar Meriç’in boğularak öldüğünü öğrendik. Nerede nasıl boğulduğu konusunda bir bilgiye ulaşamadık. Sevenlerini ve bizleri derinden üzen arkadaşımız Haydar Meriç’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyoruz.
Arkadaşımız Merhum Haydar Meriç’in bir köşe yazısıyla iki şiirini de yayınlayarak, kendisini ebediyete uğurluyoruz. Ruhu şaad olsun.
Ufukta
Ufukta güneş batmak üzere
Bulutlar beyazdan siyaha renk renk
Ufukta yelkenli bir gemi
Gemi sen deniz yüreğim
Kıp kızıl deniz dalga dalga
Güneşe yolculuk var ufukta
Haydar Meriç 02.04.2004
Ufukta güneş batmak üzere
Bulutlar beyazdan siyaha renk renk
Ufukta yelkenli bir gemi
Gemi sen deniz yüreğim
Kıp kızıl deniz dalga dalga
Güneşe yolculuk var ufukta
Haydar Meriç 02.04.2004
Çıkmaz sokak
Lambada fitil ol da gel
Karanlıkları yar da gel
Halkın çilesini anla
Çağını kucakla da gel
Bin bir şair eser burada
Sen fırtına ol da gel
Güller soluyor her gün
Derya deniz olda gel
Ortadoğu kan içinde yanıyor
Nice yetim kurşun ile ölüyor
Bu duruma saldırganlar gülüyor
Asya’nın sularını alda gel
Haydar Meriç
22.Mart. 2006
22.Mart. 2006
TRAKYA BATIYOR
Kırklareli, Edirne, Tekirdağ’dan oluşan Trakya son yıllarda eşi görülmemiş bir oyunla karşı karşıya kalmıştır.
Tarım yapılan tarlaların büyük bölümü satılarak el değiştirmiştir. Çiftçi sürekli borçlanmak sureti ile tarlasını satar duruma getirilmiştir. Tarım sektöründe, tarım girdileri olan gübre, mazot, tarım ilaçları ile tohumluk fiyatları katlanarak artmıştır. Elde edilen ürünün fiyatı ise her geçen yıl artacağına azalmıştır. Sonunda çiftçi tarlasını borç ödemek adına satmak durumunda kalmıştır.
Kırklareli merkez ilçeye bağlı Kavaklı beldemizin % 80’i toprağını elden çıkarmak zorunda kalmıştır. Yani Kavaklı beldemizin % 80 inin toprağı elden çıkmış ve kendi toprağında çiftçilerimiz tarım işçisi durumuna düşmüştür. Birçok köylerde durum aynıdır. Öncelikle ova köylüsünün toprağı elden çıkmaktadır.
Orman köylüsünün durumu daha da acıdır. Ormandan faydalanma durumları neredeyse yok denecek kadar azdır. Yakacak sorununu zor halledebilmektedirler. Orman köylümüz şehre göç yollarını aramaktadır. Bir çok orman köylüsü son yıllarda artan bir göç dalgası ile şehre göç etmektedir. Kırklareli Merkez İlçe, Kofçaz İlçesi, Demirköy İlçesi ve Vize ilçesinin orman köylerinden bazılarında birkaç haneye kadar nüfus düşmüştür. Kısaca köyden kente göç tüm hızı ile sürmektedir.
Kırklareli merkezde ise fabrikalar üretimlerini düşürmekte ya da kapanmaktadırlar. Ekonomik tablo içler acısıdır…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder