25 Kasım 2015 Çarşamba

CHP’DE SON TANGO

 Kırklareli Günlüğü
Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
1 Kasım Erken Genel Seçim kararı alınması ile askıya alınan  kongre çalışmalarına başlayan  CHP teşkilatları  delege seçimlerini sonlandırdı. Şimdi gözler İlçe Başkanlığı  seçimlerine çevrildi. Bundan sonraki süreçte parti içi mücadelesinde yapılacak olan  kongreler ile İlçe Başkanları  seçilecek.  İlçe Başkanları seçildikten sonra Kırklareli İl Başkanı seçilecek. CHP’de son tango ise Genel Başkan seçimi olacak…
Lüleburgaz sayısal üstünlüğe sahip olduğu için İl Başkanı seçimlerinin kaderini büyük ölçüde etkileyecek. Etkilemesi de normal çünkü  İl Kongre delege sayınsının yarısı Lüleburgaz’da. Zaten bu durum Milletvekili seçimlerinde de  açıkça görülüyor ve  Lüleburgaz kimi isterse o Milletvekili birinci sıradan  aday gösteriliyor. Gösterilen aday sıfır kaybetme riski ile sandığa girmeden Milletvekili oluyor. Seçim sadece   resmiyet kazandırıyor.
 
Babaeski İçesi de belirleyicilikde önemli  bir ilçe. Sanıyorum Kırklareli Merkeze yakın bir delege sayıları var. Yanlış hatırlamıyorsam Kırklareli, Babaeski’den 20 delege kadar bir  fazlaya sahip. Bu küçük farka rağmen  Babaeski kime destek verirse o kazanıyor. Çünkü burada ki oylar sandığa  tek parça ve firesiz giriyor. Bunun da sebebi Belediye Başkanı Abdullah Hacı’nın teşkilatına hakimiyetinden kaynaklanıyor.
 Babaeski İlçesi kime destek veriyorsa destek verdiği Milletvekili ya da  Başkan adaylarını neticeye götürüyor.  Örnek mi istiyorsunuz?  En yakın örnek  Milletvekili Vecdi Gündoğdu. Milletvekili Gündoğdu, 2. Sıra adaylığını Babaeski sayesinde aldı ve Milletvekili oldu…

Geldik büyük belirleyici Lüleburgaz’a, Lüleburgaz  İlçe kongresini Vekil Türabi Kayan’ın ekibinden başkasının kazanması mümkün değil gibi gözüküyor.  Çünkü Türabi Kayan Vekil olmadan da Abdullah Hacı gibi Lüleburgaz CHP teşkilatına  hakim biriydi. Hal böyle olunca, Lüleburgaz ve Babaeski delegeleri birleştiğinde  İl Başkanı ve yönetimini belirleyecek sayıya ulaşıyor, kimi isterlerse onu  İl Başkanı yapabiliyorlar.

Bence zayıf bir ihtimal ama Lüleburgaz İlçe Kongresini Vekil Türabi Kayan’ın listesinin  kaybetmesi halinde ise  Merkez İlçe’yi kazananla Babaeski İlçesinin tavrı önem kazanacaktır.
Kıssadan hisse;  CHP’nin Kırklareli Merkezde  İl Başkanını da, Milletvekilini de seçme yetisine sahip olmadığıdır.

CHP Camiasına  girdikleri bu yarışta başarılar diler, CHP’liler adına  İlçelerin tahakkümünden kurtulacakları  günlerin gelmesini dilerim.

Hiç yorum yok: