1 Mayıs 2012 Salı

Kırklareli seçmeni çok hızlı düşünen,son dakikada golü atan bir seçmendir


Kırklareli Günlüğü

Faruk Ceylan

Ak Parti İl kongresi tek liste ile yapıldı. İl Başkanlığı koltuğuna Gaziosmanpaşa İlçe Teşkilatı kurucularından Hüsmen Terkin oturdu. Hüsmen Terkin edindiğim bilgilere göre Başbakan Tayip Erdoğan”a yakın bir isim olup, teçrübeli ve iddialı bir siyasetçi. İddialı olduğu Kongre salonundaki konuşmalarından da net bir şekilde anlaşıldı. İstanbul”daki partili arkadaşları Başkan Terkin”i kongre salonunda yalnız bırakmadılar. İki Bakanın,  Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan”ın, Ak Partili Belediye Başkanlarının ve çok sayıda ilçe yöneticilerinin yanı sıra İstanbul Teşkilatından da kalabalık bir gurup salonda yerini aldı. Partililer arasında birlik ve beraberlik tablosu sergilendi. Kongre salonunda heyecan ve görsellik  hat safhadaydı. Verilen mesajlar Belediye Başkanlığının alınması yönündeydi ve bunun içinde iddialı konuşmalar ortaya kondu.

Yeni yönetim Kurulu listesinde eski İl Başkanlarından, yöneticilerinden de isimlerin bulunması dikkat çekiciydi.  Muhtemelen,  eski Başkanlar listeye alınarak  olası kırgınlıkların önüne geçilmek istenmişti. . Sağlanmak istenen bu  birliktelik Kamuoyunda,. Ak Partide  İl Başkanlığı yapmış olanlar şimdi Sayın Terkin”in altında çalışacak ve tabiri caiz ise Generaller asker olacak düşüncesini gündeme getirdi. Bu kongrenin ve kamuoyu görüşünün sonuçlarını zaman gösterecek. Şimdiden  menfi ya da müspet bir iddiada bulunmak beyhude. Bekleyip göreceğiz.

Sayın Terkin İl Başkanlığınızın şahsınıza, Partinize ve Kırklareli”ne hayırlı olmasını dilerim.

Malumunuz üzere Kırklareli insanı  eğitimli, kültürlü ve küçük şeylerden mutlu olan insanlardan müteşekkil bir şehir. Neden küçük şeylerle mutlu olur? Çünkü tarih boyunca siyasetten hak ettiği hizmeti alamamıştır da ondan.  Birde Kırklareli insanı sevdi mi tam sever. Sildi mi de toptan siler. Yani arası yoktur. Sevgide de, öfkede  de uçlardadır. Bunun örnekleri geçmişte çok yaşanmıştır. Güle oynaya Başkanlık koltuğuna oturttuğu birini, Kırklareli adına beklentileri karşılanmayınca, seçim döneminde verilen vaadler yerine getirilmediğinde  bir sonraki seçimde oylarıyla alaşağı ederler. Kırklareli insanı içinden çıkarıp seçtiği insanın seçildikten sonra etrafına duvarlar örmesini ve kendisini halktan tecrid etmesinden de  hoşlanmaz.  Verdiği oyun karşılığını Kırklareli”ne hizmet olarak ister.

  Özellikle Mahalli seçimlerde  partiden ziyade adaya oy verirler. Kendi partisinin adayını beğenmiyorsa başka bir partinin adayına oy verir. Seçilen bir Belediye Başkanının oyları ile Mecliste alınan oylara baktığınızda arada çok büyük farklar görmeniz mümkündür. En çok oyu alarak Belediye Başkanı olan bir partinin temsilcisinin partisi  parti olarak daha az oy aldığı için çoğu kez mecliste  üstünlüğü yakalayamamaktadır.

Belediye Başkanlığını kazanma noktasında  hedefiniz açıkça ortada. Ancak kültür düzeyi yüksek Kırklareli seçmeni çok hızlı düşünen,  son dakikada golü atan bir seçmendir. Kırklareli”nde son Belediye seçimlerine kadar kazanan aday ile kaybeden arasında oy farkı 500 ila 1000 arasında değişiyor, güçlü adaylar yarışı tabiri caiz ise at başı götürüyorlardı. Son seçimde CHP”si   % 50 oy farkıyla Belediye Başkanlığını kazandı.  CHP”nin oyların

 % 50”sini almasının  önemli sebeplerinden biride  MHP adayının Ak Partiye geçerek aday olmasını kabul edemeyen MHP”lilerin CHP”ye verdikleri oylardır. Bir önceki seçimde 7000”i geçik  oya sahip MHP”nin oyları o seçimde 3000”e düşmüştü,

Bence Kırklareli”nde Ak Partinin Belediye Başkanlığını  kazanması için Kırklareli seçmeninin karakteristik özelliğini iyi analiz edebilecek ve herkesimin kabullenebileceği bir adayla seçime gitmesi gerekir. Çok erken bir tesbit olsa da, bu arada  kimsenin  maneviyatını kırmak istemem ama  şimdilik kaydıyla  hedefe varmanın   zor olacağı kanaatindeyim. Sebep  Ak Partinin Adayı konusunda  aldığım duyumlar…

Tabiki bu yorumlar için biraz erken. Önümüzde daha epey bir zaman var. Belediye Başkanlığı konusu gündeme geldiğinden ve eldeki duyumlardan yola çıkarak bu yorumu yaptım. Zaman içindeki gelişme ve bilgiler ışığında tüm parti ve adayları mercek altına almaya ve yorumlamaya devam edeceğim.

Hoşçakalın, Kırklareli Haberci”nin tiryakisi  değerli okurlarım.






Hiç yorum yok: