6 Mayıs 2011 Cuma

SİGARA BİZİ KÖTÜ VURDU

FARUK CEYLAN
ADEM ÖNDER
Kırklareli’li esnaf dertli.  Kahvehane, kafe, içkili lokanta  gibi mekanları dolaştık.  Müşteri yoğunluğunun olduğu saatlerde dolaştığımız mekanlar da az sayıda insan görünce işletmecilerle görüştük. İşlerinin nasıl olduğunu sorduk. Hepsinin de müşterek derdi kapalı mekanlarda kanun gereği uygulanan sigara yasağı. Esnaf kanuna tamamen uyduklarını ancak büyük müşteri kaybına uğradıklarını söyleyerek “Sigara bizi vurdu” diyerek  sigara yasağının işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirttiler.
Kırklareli dışında bir çok yerde sigara yasağının bir şekilde delindiğini  de gördük. Kırklareli’nde ise mekanların yasağa  tamamen uyduğunu da.
Esnaf müşterilerinin  %95’inin sigara içtiğini söyleyerek, bu sorunun çözümüne birde alternatif öneri getirdi. 
“Az sayıda da olsa bizler sigara içmeyenlere de, kanunlara da saygılıyız. Ancak çoğunluk içtiği için büyük müşteri kaybı yaşıyoruz. İş yerimizin giderleri sabit ama gelirlerimiz çok düştü. Bu sektörde bir çok insan ekmek yiyor. Bizde masraflarımızı  karşılayamayınca çalışan sayısını azaltmak için işçi çıkarmak zorunda kalıyoruz. İş yerlerinde sigara içilen bölüm, ya da işyeri, içilmeyen iş yeri olarak ikiye ayrılsa ve iş yerlerine buna göre ruhsat verilse,  bu sorun ortadan kalkabilir.

Tabi ki bizim ki bir öneri.  Yetkililer bu konuda bir çözüm bulursa hem bizler, hem de çalışanlarımız rahatlar ve bu sektör de ekmek yiyen yığınla insan da rahatça çalışıp mağdur olmaz diye düşünüyoruz. “

Hiç yorum yok: