17 Mayıs 2011 Salı

Dupnisa Mağarası'nda Turizm Sezonu Açıldı

ALPER CEYLAN

Kırklareli'nin Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü yakınlarındaki Dupnisa Mağarası'nda turizm sezonu açıldı.
Demirköy Kaymakamı Kaya Çelik ve  Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz'un katılımıyla  ziyarete açılan mağara,
Kırklareli'ne 60 kilometre mesafede  Istranca Dağları eteklerinde, Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyünde ki Dupnisa , 2. jeolojik zamana ait mermerler içerisinde oluşan  2 bin 720 metre uzunluğunda bir  mağara
 Mağara'nın, yarasaların doğal yaşamlarını sürdürebilmesi için sadece 450 metrelik bölümü 2003 yılında turizme açıldı. Mağara, kuru, sulu ve kız mağarası olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Mağaranın gezilebilmesi için 270 merdiven kullanılıyor. Turistler, Dupnisa'nın sadece 'sulu' ve 'kuru' mağara bölümlerini ziyaret edebiliyor.
2003'de ziyarete açılan, Türkiye mağara literatüründe en bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa mağaralarının içinde, sürekli akışa sahip yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2-3 metreye ulaşan göletler bulunuyor.

Kuru ve sulu mağaralarda süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip dev sarkıtlar, dikit ve sütunlar ile perde bayrak taşları ve damla taş havuzları yer alıyor.
Kış başlarında yarasaların doğal yaşamlarını sürdürebilmesi için turizme kapatılan mağara, yarasaların uyanmasıyla birlikte mayıs ayında turizme açılıyor. Mağarada 16 türden yaklaşık 33 bin yarasa yaşıyor.


Hiç yorum yok: