17 Mayıs 2013 Cuma

Bugünkü seçim durağımız İnece


KIRKLARELİ GÜNLÜĞÜ



Faruk Ceylan
farukceylan39@gmail.com

Arkadaşımız Erdoğan’la Yerel Seçimler öncesi seçim turumuz aralıksız sürüyor.  Görüşmelerimizde aldığımız notları yaptığımız kayıtları derleyip sizin için yorumlayıp sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Gittiğimiz her yerde adaylıklarını açıklayanlarla, adı adaylık için konuşulanlar seçmenin heyecanını da önemli ölçüde arttırıyor. 
Bu gün Yeşilyurt Gazetesi Seçim turunun İnece durağındayız.  İnece Candan Erçetin gibi Ülkemizin gururu bir sanatçıyı ve Kırklareli Ekonomisine ciddi katkı sağlayan önemli iş adamlarını yetiştiren bir belde.  
Seçim turumuzun İnece durağında Sabah çayımızı Belediye Başkanı İlyas Yılmam’ın makamında içtik. Ardından Esnaf ve kahve ziyaretlerinde bulunduk. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Elmas Cankurt’un ve Arkadaşımız Erdoğan beyin İnece’li olmasından olsa gerek, vatandaş bizleri bir aile sıcaklığı ile kucaklayıp misafir etti. İnece’de evimizde gibiydik. 250 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Özırmak,  Kayalı Köy Barajı Sulama Kooperatifi Başkanı Güngör Özçark ve Alınterim Petrol’ün sahibi Murat Alınterim ev sahiplerinin önde gelen isimleriydi.  Bizlere gösterdikleri nezaket ve ilgiye teşekkür ederiz.
Murat Alınterim’i şahsen tanımama rağmen daha önce bir araya gelip sohbet etmek nasip olmamıştı. Çay sohbetimiz sırasında Murat Alınterim sürpriz bir şekilde bize Ak Parti’den İnece Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı ve Aday Adaylığı kararını da ilk defa bizimle paylaştığını ifade etti. (Murat Alınterim’in Aday adaylığını daha önce Gazetemiz okurlarına haber olarak duyurmuştuk.)
Alınterim, Belediye Başkanı İlyas Yılmam ve hizmetleri hakkında bir yorum yapmadı.  Sadece;  “Ak partiden Aday adayıyım aday olur seçilirsem İnece’ye güzel hizmetler sunacak projelerim var” dedi. 
Vatandaşla sohbetimizde Şahabettin Vardar’ın da CHP’den Aday Adayı olduğunu öğrendik. Vardar bu konu da bir açıklama yapmazken; “ Ben CHP Merkez İlçe Başkanıyım. Şu anda görevimin başındayım. Adaylığım söz konusu değil. Olursa ilk açıklamayı size yapacağım. Şu an itibariyle böyle bir düşüncem yok” dedi. 
Vardar gerçekten adaylık düşünmüyor mu? Yoksa seçimlere bir yıla yakın bir zaman olduğu için adaylığını açıklamanın erken olduğunu mu düşünüyor? Bilemiyoruz ama görüştüğümüz 10 kişiden 8’i Vardar’ın CHP’den aday olacağını söylüyor. Vatandaş Şahabettin Vardar’ın adaylığı hakkında bir şey mi biliyor? Yoksa aday olmasını mı arzu ediyor? Bu da başka bir soru…  
Görüşmelerimizde Başkan İlyas Yılmam’ın 2014 Seçimleri’nde aday olmayacağını söyleyenler de oldu.  Ancak Başkan Yılmam 2014 Seçimleri’nde Partisinden yeniden Aday Adayı olacağını ifade ederek İnece’nin makyajıyla değil alt yapısı ile uğraştıklarını şimdi üst yapı çalışmalarına hız vereceklerini belirtti.
10 kişiden 6’sı İlyas Yılmam’dan memnun olup, Yılmam’ı yeniden Başkan olarak görmek istediklerini söylerken, Murat Alınterterim’in aday olmasını isteyenlerde var. Bunlarda Alınterim’in iyi hizmet yapacağını umduklarını söylüyorlar.  Bazı Vatandaşlar da  Alınterim in AK Parti  Belediye Meclis Üyesi olduğunu İnece için düşündüğü güzel hizmetleri mecliste gündeme getirerek  neden hayata geçirmeyi düşünmediğini sordular. 
Ak Parti İnece’de toplam oyların %56’sına sahip.  İki aday adayından kim aday gösterilir bilinmez. Ancak İlyas Yımam’ın aldığı bu yüksek oy oranı Murat Alınterim’in aday gösterilmesiyle yükselir mi? Yoksa düşer mi? diye soranlar da çoğunlukta.
Henüz CHP adayı belli değil. Aday belirlendikten sonra iki parti arasındaki 257 oy farkı kapanabilir mi?  Bu soru da CHP’nin adayını açıkladıktan sonra yorumlanabilecek olan bir soru.
Siyasette oldukça eski bazı İnece’liler; “İnece’de çok büyük bir yatırım yapan ve her yıl İnece çiftçisine 15 milyon lira civarında para kazandıran Öztürkler Yem Fabrikası var.  Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi’nin İnece’de 251 ortağı Kayalı Köy Barajı Sulama Kooperatifi’nin 200 ortağı var. İbrahim Öztürk, Mustafa Özırmak ve Güngör Özçark’ın destekleyecekleri adayın kazanma şansı da artar” diyorlar. 
İnece’de seçmenin büyük bir kısmı Başkan Yılmam’ı sadece aday değil yeniden Başkan olarak görmek istediklerini söylüyorlar. Ak Parti teşkilatı da böylemi düşünür?  Yoksa başka bir tercih mi yapar? Onu da önümüzdeki günler gösterecek. 
Belediye Başkanı İlyas Yılmam 2004 Yılı Seçimleri’nde DYP’den aday olmuş ve 615 oy alarak Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Bu seçimde CHP 537, AKP 169 oy almıştı.  2009 Yerel Seçimlerinde AK Parti Adayı olan Yılmam 1733 seçmenden 971’inin oyunu alarak ikinci defa Belediye Başkanı seçilmişti. 
İnece’de AK Partinin takipçisi CHP. CHP’nin oyu 714. DSP’nin 40, MHP’nin oyu 8.  2009 yılı seçimlerinde oyların partilere göre dağılımı böyle.
Genel seçimlerde tablo, yerel seçimlerden farklı oluyor. İnece’li seçmen Genel Seçim’de partisine oy verirken yerel seçimlerde adaya oy veriyor. Buda gösteriyor ki,  Partiler Genel seçimlerde aldıkları oya güvenmeden doğru adayı bulmak zorunda… 
İnece’de Yapmış olduğumuz nabız yoklaması neticesinde, benim görüşüm şu an itibariyle   % 56 oya sahip İlyas Yımam’ın İnece’de kaybetmesi zor gibi görünüyor. Ancak adaylar siyaset sahnesinde yerini aldıktan sonra ibrenin yön değiştirme ihtimali de mümkün?  Tabi ki bu adayların güvenilirliği ve seçmeni etkilemesi ile de alakalı. Onu da adaylar belirlendikten sonra ki turumuzda yapacağımız nabız yoklamasıyla sizlerle paylaşacağız. 
Mutlu umutlu ve güzel günler görme temennilerimle hoşçakalınız Yeşilyurt Gazetesi’nin tiryakileri değerli okuyucularımız.
Hatırlatma: “Değerli okuyucularımız, tüm İlçe ve Beldelerimizi kapsayan seçim turumuzun yorumlarını önümüzdeki haftadan itibaren ziyaret sırasına göre, Pazartesi ve Perşembe günleri yayınlayacağız. Bilgilerinize sunuyoruz. 
Sevgi ve saygılarımızla.”
  

Hiç yorum yok: