14 Temmuz 2015 Salı

Bayramlar mı, yoksa çocukluğumuz mu özlenen

Bayramlar mı, yoksa çocukluğumuz mu özlenen

14 Temmuz 2015, 16:51
Bu makale 483 kez okundu
Bayramlar mı, yoksa  çocukluğumuz mu özlenen
Faruk Ceylan
 Hepimiz  Bayram geldiğinde hangi yaşta  olursak  olalım, nerede o eski bayramlar? Sorusunu sorarız kendimize.  Evet, gerçekten yok artık o eski bayramlar. Neden yok? Çünkü  İnsan çocukluğunda yaşadığı bayram tadını  düşününce bugününden zevk almaz da ondan.
 Aslında özlenen Bayram değil çocukluğumuza duyulan özlem. Hep bir hasret ve iç çekmeyle anılır o yüzden. O eski bayramların güzelliği,  kaybettiğimiz aile büyüklerimizin yeni bayramlarda   olmamasındandır aslında   tamamen.
Dizlerinin dibinde oturup peçka sobanın başında mısır patlarken tüm geçmişimizi yüzlerce kez dinlediğimiz büyükleri yeniden  dinlemek için neler vermez ki  insan. İşte o günleri tekrar yaşamanın mümkün olmaması aratıyor o eski bayramları.   
Eskiden geniş ailelerde yaşarken artık daha bireysel bir yaşam sürmemizden de olabilir. Bunlar gibi binlerce soru çıkarılabilir aslında.
Tanıdığım herkesin mutlaka eski bayramlarla ilgili bir anısı vardır. İstisnasız herkes çocukluğundaki el öpme törenlerinden, verilen kolalı mendillerden, bozuk para harçlıklardan , lezzeti hala damaklarda kalan  o lokumlardan, bayram tatlılarından, annesinin ev baklavalarından, bayram öncesi kendisine alınan bayram kıyafetlerinin, ayakkabılarının günlerce başucunda durduğundan dem vurur ve o günleri yaşarcasına anlatır.
Ortak noktalarımız çocukluğumuzdaki geçirdiğimiz bayramlar. Şimdi hangileri var?  Herkes bir yerlerde birbirlerine bayram kutlamaları için  mesajlar atıyor ve bitiyor bayram.
Eskiden bayramlar yoğun bir heyecan dalgası ve büyük bir beklentiydi. Günler öncesinden evler temizlenir, tatlılar yapılır ve bayramın ilk günü sabahtan itibaren çocukların, yakınların ve  komşuların ziyareti beklenirdi.

Eski bayramlarda gazete bile çıkmazdı, bütün yazarların ortak yazdığı bir bayram gazetesi vardı. Sonraları normal olarak gazeteler çıkmaya başladı.
Değişimi bayramlarda değil kendimizde aramalıyız. Manevi değerlerimizi daima hatırlayıp çocuklarımıza da mutlaka öğretmeliyiz.

Ama büyükler, anneler babalar büyük anne, büyük babalar, yaşlı akrabalar
hala o eski bayramları yaşıyorlar ve  eski bayramlarda olduğu gibi bekliyorlar bizi.  
Herkese eski bayramlar tadında nice bayramlara erişmeyi diler, tüm okurlarımızın ve Kırklarelili hemşehrilerimin Ramazan bayramını gönülden kutlarım.
Her gününüz bir bayram sevinci içinde geçsin.

e-trakya.com'da yayınlanan bayram yazım. aynı köşe yazısını arife günü KIRKLARELİ Gazetesinde bulabilirsiniz. Kırklareli Gazetesi, Kırklareli'de tüm bayiilerde.

Hiç yorum yok: