21 Aralık 2011 Çarşamba

Atatürk’ün 81 yıl önce Kırklareli’ne geliş törenleriyle o güne yolculuk yapıldı. O gün yeniden yaşandı.

Faruk Ceylan-İrfan Özeklioğlu-Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ne gelişinin 81. Yıl dönümü  törenler ile kutlandı. Kutlamalar Vilayet meydanında başladı. Havanın yağışlı  olmasına rağmen katılım fazlaydı.  Vilayet meydanında ki anıta çelenklerin sunumu yapıldı. Ardından  saygı duruşunda bulunularak  İstiklal Marşı okundu.
 Daha sonra kortej halinde Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli Belediye Başkanı  Cavit Çağlayan, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Aydın, İl Emniyet Müdürü M. Behzat Canbazoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Lütfü Mor, Vali Yardımcısı M. Erhan Türker, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli, vatandaş ve öğrenciler yürüyerek Halk Eğitim Müdürlüğü toplantı salonuna geldiler.

Halk Eğitim Merkezi Salonunda devam eden  program da saygı duruşu ve  İstiklal marşının okunması ile başladı.
 Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. 
Başkan Çağlayan konuşmasında Atatürk’ün Kırklareli’ne gelişiyle ilgili şunları söyledi;
“1930 yılında Atatürk çok partili hayata geçiş için bir deneme yapılmasına karar vermiştir. Serbest Cumhuriyet Fıkrası kurulmuştur. 1929 yılında Dünya da, Amerika’dan kaynaklanan büyük bir ekonomik kriz  de yaşamıştır.
Atatürk bu iki olayı değerlendirmek için illerin ve hükümet içi devlet yetkililerinden bilgiler almış, bununla yetinmeyerek bu olayların Türk halkı üzerindeki etkilerini incelemek için yurt gezilerine başlamıştır. Bu da Atatürk’ün halkçı kişiliğini ortaya çıkarıyor. Bu gezilerden bir tanesi de 20 Aralık 1930 da Kırklareli’ne gelişi olmuştur. Atatürk İlk önce Alpulu Şeker Fabrikasını ziyaret ediyor. Daha sonra Kırklareli Gar Binası alanına geliyor. Kırklareli halkı Atatürk’ü  büyük bir kalabalık ve sevgi seli ile karşılıyor.  Büyük çoşku ile alkışlayarak onu adeta bağrına basıyor, kucaklıyor. Kırklareli halkı Atatürk’ü hemşerisi olarak kabul ediyor. Çünkü o zamanlar Kırklareli halkının büyük bir çoğunluğu  Rumeli göçmenlerinden oluşuyordu.

İlk önce Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyeleri ve şehrin eşrafı ile birlikte çeşitli toplantılar yapıyor. Halktan insanlar ve esnafların katılımı ile toplantı yapıyor. Onların sorunlarını dinliyor. Atatürk Kırklareli’ne birçok bakan ve askeri yetkili ile birlikte geliyor. Kırklareli’nde iki gün kalıyor ve birçok yerde çok sayıda toplantı yapıyor. Türk Ocağında Türklük ve Turancılıkla  ilgili konuşmalar yapıyor. Atatürk’ün Kırklareli’nde iz bıraktığı iki önemli konu kendisine ikram edilen Hardaliyeyi yerel bir içecekten çok milli bir içeceğe çevrilmesini tavsiye ediyor. Hardaliyenin tadını çok beğeniyor. Yakın zamana kadar bu gerçekleşmedi. Son yıllarda resmileşme çalışmaları var. Önümüzdeki yıl içinde izinli olarak üretim belgesi ile üretimi ve satışına başlanacak.
Avcıların özellikle soğuk havalarda kullandığı Şayak dediğimiz Keçi tüyünden yapılan pantolonları da bir vatandaşımızın üzerinde görerek çok beğeniyor ve kendisine bir tanede sipariş veriyor. Yerli üretim olması nedeni ile desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Kırklareli’nden Edirne’ye geçiyor. Buradaki programı devam ederken Teğmen Kubilay’ın şehit düştüğü Menemende gerici bir ayaklanma oluyor. Bu nedenle Edirne ziyaretini bir günde keserek geri dönüyor. Kırklareli’nin o günkü halkı Atatürk’ün Kırklareli’ne yaptığı ziyaretten çok mutluluk duyuyor. Bizlerde bu gün Atatürk’ün Kırklareli’ne yaptığı ziyaretten ötürü gururluyuz. Çok mutluyuz iyi ki gelmiş, tavsiyelerini de mutlaka yerine getirmeye gayret edeceğiz.”
Başkan Çağlayanın konuşması sonrasında Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu öğrencilerinden Doğuş Yıldız Atatürk isimli şiiri, İrem Yavuz ise Atatürk’e Giden Yol isimli şiiri seslendirdi. 
Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. V. Türkan Dingiloğlu Doğruöz 1930 Yılında  Basında Atatürk’ün Kırklareli’ne gelişi ile ilgili o günün gazetelerini paylaştığı ve Atatürk’ün Kırklareli’ne geldiğinde Belediye Başkanı olan dedesi Şevket Dingiloğlu’nun babasına anlattığı anıları,babasının o günleri yaşayan biri olarak anılarını kapsayan  bir sunum yaptı.
 
Sunumun ardından Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu öğrencilerinden Nilsu Özenç ve Mete Koçak Atatürk’ün Kırklareli’ne gelişini simgeleyen bayrağı Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’a takdim ettiler. Vali Yaman bayrağı öperek teslim aldı.

Ardından Kompozisyon Yarışmasında birinci olan Fen Lisesi 10-B Sınıfı Öğrencisi Sibel Günay’a Vali Yaman tarafından ödülü takdim edildi. İkinci olan T.O.B.B. Öğrencisi 11-E Sınıfı Öğrencisi Buse Kılıç’a ödülünü Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Üçüncü olan Anadolu Lisesi 9-B Sınıfı Öğrencisi Ceren Esine de ödülünü Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan takdim etti. Gerçekleşen program ödül törenin ardından sona erdi.

Hiç yorum yok: