29 Temmuz 2011 Cuma

Kırklareli’nde insanlık tarihini değiştirecek kazı çalışmaları 18 yıldır devam ediyor.


Faruk Ceylan/Adem Önder-Kırklareli merkez ilçe Aşağı Pınar Mevkiinde 18 yıldır süren Arkeolojik Kazı Çalışmalarının bu yılki bölümü başladı. Çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Aşağı Pınar Mevkiindeki kazı alanında 3 ekip halinde 90 kişi ile çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Prof.Dr. Özdoğan; “18. sezon kazı çalışmalarımızda farklı beklentiler içerisindeyiz. Bu bölgede 1500 yıllık bir yerleşim birikimi var. Buranın üst tabakalarını şimdiye kadar iyi açıp temizledik. Şuanda esas amacımız en eski ilk yerleşimlere ait kalıntılar bulabilmek. 
Yeni açtığımız alanlarda ise üst tabakaları kaldırıp bir daha ki yıla hazırlık yapıyoruz. Esas amacımız bu alanda ilk yerleşimi kuran, Anadoludan buraya ilk defa tarımı getirenlerin kalıntılarını bulabilmek. Bilimsel sonuçlardan çok memnunuz. Burada aldığımız sonuçlar dünyada çok büyük yankı yaptı. Burası Anadolu kültürü ile Avrupa kültürünün bağlantı noktasıdır. “ dedi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Özdoğan, "Kırklareli'ndeki Türkiye'nin tek samanlık müzesi ilgi odağı olmaya başladı” dedi. Kırklareli merkeze bağlı Asilbeyli köyü yakınlarındaki Aşağı Pınar ile Kanlı Geçit kazılarının 18 yıldır başkanlığını yapan İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Anabilim Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Kırklareli'ndeki Türkiye'nin tek samanlık müzesinin ilgi odağı olmaya başladığını belirtti. Özdoğan, arkeolojik kazı yapılan Aşağı Pınar kazı alanında iskeleti ağaç ve üzerleri sap olan üç adet samanlık inşa ederek, müzeye dönüştürdüklerini söyledi. Her iki kazı alanında geçmişten kalan bilgileri çıkartmaya çalıştıklarını ve bu bilgileri topluma da kazandırma gayreti içinde olduklarını ifade eden Özdoğan, bunları insanların düşüncesine kazandırırken, bir de kentin tarihi zenginliğini ekonomisine katkıda bulunacak hale dönüştürme çabası içerisinde olduklarını belirti. Özdoğan, kazı alanının korunması ve çekim noktası olması için kazıya uygun olarak samanlık müzeler inşa etme fikrinin doğduğunu anlattı.
TÜRKİYE'DE İLK
Samanlık müzenin gelecek yıllar da daha iyi dizayn edileceğini bildiren Özdoğan, 'Kırklareli'ndeki Türkiye'nin tek samanlık müzesi ilgi odağı olmaya başladı' dedi. Özellikle İstanbul'dan turlarla müze ziyaretlerinin başladığını belirten Özdoğan, şunları söyledi: 'Azda olsa okullarımızdan öğrenciler gelmeye başladı. Bu sevindirici bir gelişme. Bu samanlık müze Türkiye'de ilk ama dünyada çok örneği var. Avrupa'nın neresine giderseniz gidin farklı boyutlarda yöresel mimariden yararlanılmıştır. Bulgaristan'da 4, Romanya'da çok büyük bir tane var. Geleneksel mimari müzecilik ilk 1800'ler de İskandinavya da başlamıştır. Almanya'da 40'ın üzerinde var. Her ülkede bunlardan var, Türkiye'de nedense müzecilik hep bina olarak yapılmış. Bu anlayışta ülkemizde yavaş yavaş değişiyor.' Dedi.

Hiç yorum yok: