12 Temmuz 2011 Salı

Kırklareli Günlüğü
Buda Kenan Evren’in 2 Mayıs 1961 tarihli mektubu(2)
Faruk Ceylan

                                                                                                    2 Mayıs 1961
                                                                                                       Konya
Osmancığım,
Bir hafta kadar evvel, Ankara’ya Dil Tarih Fakültesinde yapılan imtihana katılmak üzere gelmiş ve bizim Selahattin’in yanından telefonla konuşabilmiş, fakat işinin çokluğundan ziyaretine gelememiştim. Bu yaştan sonra ve bir süre Amerika’ya gidip gelmişlerin arasında imtihana girişimi belki biraz garip görürsün ama, son defa şansımı deneyim dedim. Şimdiye kadar kimlerin gittiğini biliyorsun Osmancığım, onları gördükçe bazen kendimizi bu kadar işe verip lisanı ihmal ettiğimize de üzülmüyor değiliz. Lisanın kıymetini son zamanda anladık ama, bizde de öğrenecek kafa kalmadı.
Sevgili kardeşim, biliyorsun biz 37’lilerle muameleye tabi olduğumuzdan bu sene son şansımız. Bunda  da muvaffak olamazsam, 30 Ağustos’tan sonra niyetim ayrılmaktır. Emin ol, bugüne kadar çeşit çeşit kaprisi olan kimselerle çalışmaktan ve her birine göre ayrı şerbet vermekten yıldım. Bu gün son rütbemize yaklaştığımız halde, hala kısım amiri gibi çalışmak daktilo yazmak ve muamele görmekten kurtulamadım. Biz hangi rütbeye geldikse,o rütbe kıymetini kaybetti. Sınıfımızın kalabalıklığı mıdır,yoksa başka bir sebep midir bilmem.
Biz yüzbaşı ve binbaşı iken albayın durumu ile şimdiki arasında çok fark var. Daha anlatması bir hayli uzun sürecek ve senin hakikaten kıymetli dakikalarını alacak sebepler dolayısıyla 30 Ağustos’tan sonra ordudan ayrılmak istiyorum.  Bu hususta senin müzaheretini rica edeceğim. Yani, re’sen emekliye sevk edilmem hususundaki yardımını rica edeceğim.  Hem bu suretle üst kademeler biraz daha ferahlar ve geriden gelenlere yol açılmış olur. 30 Ağustos’tan sonra ben ya yine mektupla veya şahsen gelmek suretiyle bu hususu sana hatırlatırım.
                                                                                                          Kenan Evren
                                                                                                           Kurmay Albay
Bu mektup 2 mayıs 1961 yılında  Kenan Evren tarafından Osman Köksal’a yazılmış, 25 Ekim  1986’tarihinde  Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu tarafından köşesinde yayımlanmıştı.
1961 yılında Albay rütbesindeyken, imtihana girip yükselmek için son şansını kullanan , hala kısım amiri gibi çalışmak daktilo yazmak ve muamele görmekten kurtulamadığı için re’sen emekliye sevk edilmek isteyip, Osman Köksal’dan yardım isteyen Kenan Evren,  1980 ihtilalinin kudretli Generali, Türkiye Cumhuriyet’inin Cumhur başkanı oldu.

Kaynak: Uğur Mumcu Cumhuriyet Gazetesi 25 Ekim 1986

Hiç yorum yok: