14 Ekim 2015 Çarşamba

KAYNARCA’DA İRANLI MİSAFİRLER

*İran Başkonsolosluğundan gelen misafirler, Atalarının 2 bin 500 yıl önce ayak bastığı Kaynarca  topraklarına ayak bastılar.

*Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker’i  makamında ziyaret eden İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolos Yardımcısı Abbas A. Tavassoli, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed ve İran İslam Cumhuriyeti Protokolünden Habib Mesri, Ataları Dara gibi Kaynarcaýa hayran kaldılar.

THA-Kabına sığmayan, çalışkan ve genç Belediye Başkan Serdar Türker, Kaynarca  tarihinde önemli bir yeri bulunan İran Hükümdarı Dara hakkında yaptığı araştırmalardan sonra Dara’nın 700 bin kişilik ordusu ile Kaynarca’ya geldiğini, burada kaynak sularının ve Kaynarca’nın cazibesine kapılıp   bir anıt diktirdiğini, anıtta ki kitabenin ise  1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sırasında Bulgarlar tarafından anıttan sökülüp, kaçırıldığını öğrenmiş.
Başkan Serdar Türker,  İran Hükümdarı Dara’nın kitabesinin Kaynarca’ya ait olduğunu öğrenince  onun yeniden söküldüğü yere getirilmesi için bir dizi çalışma  başlatmış.
Başkan Türker, Kitabenin bulunarak ait olduğu Kaynarca’ya iade edilmesi için Kültür Bakanlığı nezdinde resmi girişimde bulunmuş ve Bakanlıktan olumlu cevap almış.  Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da dört sayfalık birer mektup yazmış. Başkan Serdar Türkler şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’ndan da  haber bekliyor.
Başkan Serdar Türker bu girişimlerden sonra İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğunu da ziyaret etmiş. Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli  ve  İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed ile görüşerek konuyu kendileri ile paylaşmış ve  Kaynarca’dan  alınan Dara kitabesi konusunda İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğunun da desteğini almış.
Başkan Serdar Türker’in İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğuna ziyaretinin ardından, dün  İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed ve İran İslam Cumhuriyeti Protokolünden Habib Mesri Kaynarca’ya gelerek iadei ziyarette bulkunudlşar ve Belediye Başkanı Serdar Türker’i makamında ziyaret ettiler.
Ziyarete İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğu tarafından davet edilen Tarihçi Araştırmacı Yazar ve Gazeteci Nazif Karaçam, Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer ile Kültür Varlıkları Derneği Başkan yardımcısı Atilla Biçer’de katıldı.
Tarihçi Yazar Nazif Karaçam; 2 bin 500 yıl sonra İranlı misafirlerimizin Kaynarca’yı ziyareti bizim için memnuniyet vericidir.”  Diyerek Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli ve beraberindekilere kendi yazdığı kitaptan örnekler verdi. Kaynarca’nın tarihi ile  İran Hükümdarı Dara’nın Kaynarca’ya gelişini ayrıntılı olarak anlattı. Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli  ve  Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed’in soularını cevapladı.  Nazif karaçam anlattıkları ile konuklarına adeta  2 bin 500 yıllık tarihte bir yolculuk yaptırdı ve kitabını imzalayarak Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli’ye hediye etti.
Belediye Başkanı Serdar Türker, Başkanlık makamında ki uzun sohbetin ardından konuklarını Kaynarca’da ki  tarihi yerleri  gezdirdi. 
Ziyaret sırasında İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli’ye Sınır Kent ve Kırklareli Gazetelerimizi taktim ettik. Gazetelerimizi inceleyen Başkonsolos Yardımcısı Tavassoli, gazetelerimizi çok beğendiğini ifade etti.  Başkan Serdar Türker; “ Sayın Konsolosum, Sınır Kent ve Kırklareli Gazeteleri Bölgenin en çok okunan rakipsiz gazeteleridir.” dedi.  Başkan Türker’in bu açıklamasının ardından Başkonsolos Yardımcısı Tavassoli, adresini vererek gazetelerimizi  kendisine göndermemizi talep etti ve   Sınır Kent & Kırklareli gazetelerini sürekli okumak istediğini söyledi.
Dara’nın torunları, dedelerinin 2 bin 500 yıl önce gelip övgüde bulunduğu Kaynarca’ya hayran kaldılar. Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli; “kaynarca’da otel olsa kalırdım. İnanın hiç geri dönesim yok. Burası Cennetten bir köşe adeta. Tam yaşanılacak yer.” dedi.
Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli ve  İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed, Başkan Serdar Türker’in, Kaynarca’nın gelişmesi noktasında hayata geçecek  projelerede destek sözü verdiler.
DARA 700 BİN KİŞİLİK CAVİDAN ORDUSU İLE 3 GÜN KAYNARCA’DA KALDI.
Eski Yunan tarihçilerinin anlattıklarına göre Pers Hükümdarı Dairus (Dara) M.Ö: 514 yılında çıktığı Sikitya seferinde İstanbul, Çatalca, Vize, Poyralı yolu üzerinden Tearos (Sunak yeri-Kaynaklar ) denilen Pınarhisar-Kaynarca arasındaki yere geldi. Tarih bunu “Onbinlerin yürüyüşü “ diye kaydeder.
M.Ö: VI.yy’da Kaynarca ve yöresinde meydana gelen tarihi olay yörenin  Eski Çağ Tarihi kapsamında oynadığı rol bakımından gerçekten çok önemlidir. Olayın kahramanı  Pers İmparatoru  I.Darieus (Dara) Eskiçağ dünyasının süper güçlerinin başına geçtiğinde  Anadolu’da Ionia, Lydia, Kilikia ve Daskyleion bölgelerini ele geçirdi. M.Ö: 514 Pers İmparatorluğunun Başkenti Susa’dan yola çıkarak bugünkü Romanya topraklarında yaşadığını öğrendiği atlı-göçebe bir toplum olan İskitlere karşı sefere çıkar.
İran Hükümdarı DARA Sikitya Seferine giderken 700 yüz bin kişilik Cavidan (Hiç bitmeyen, sayısı azalmayan) ordusuyla Kaynarca Kasabasının bulunduğu yerde Ergene çayının ayaklarından olan TARA suyunun ve Bu günkü Kaynarca membaları adını alan suyun başında konaklamıştır.
 BULGARLAR DARA KİTABESİNİ BULGARİSTAN’A GÖTÜRMÜŞ.
Kaynarca’nın kaynak  suları  DARA' nın çok hoşuna gitmiştir. Suyun başına bir sütun diktirerek, sütunda ki kitabeye; " DARA NASIL BU DÜNYANIN HAKİMİ VE HÜKÜMDARI İSE KAYNARCA SULARI DA SUYUN HÜKÜMDARIDIR " ibaresini yazdırmıştır.
Balkan Harbinde Bulgarlar  Kaynarca’dan çekilirken  Dara’nın kitabesini  söküp Sofya' daki müzelerine naklettikleri kitabenin  halen bu müzede olduğu, bir söylentiye görede Rusya, Petersburg müzesinde olduğu iddia edilmektedir.

MASSAGET TÜRKLERİ DARA’YA KIRKLARELİ’DE MAĞLUP OLMUŞ
DARA Kaynarca Kasabasında üç gün kaldıktan sonra Sikitya Seferine Ordularını iki koldan göndermiş. bir kısmı Kaynarca - Kırklareli yolu ile, bir kısmıda Sazara - Koyva yolu ile gönderdiği, ordularını o zaman Kırkklise adı verilen Kırklareli' nde Hükümet kuran MASAGET Türkleri, İran Hükümdarı DARA'ya Kırklareli'nin 5 km ve Şeytan Dere nin batısında DARA' nın askerleriyle harb etmiş MASSAGET Türkleri DARA'ya yenilmiştir.
Kaynarca Kasabası Miladın 46'ncı senesinde Trakya illeri ile beraber Roma' lıların eline geçmiştir. Milattan 1357 yıl sonra Murat Hüdavendigar tarafından fethedilerek Osmanlıların eline geçmiştir. 14ncü asırda Türklerin eline geçen Kaynarca Kasabasında yerleşen Türklere YEN Türkleri denilmiştir. Kasabanın ismi 1920 yılına kadar YENE olarak anılmış bu tarihten sonra kaynayan memba sularının çok olması nedeni ile KAYNARCA adı verilmiştir.
1200 YILLIK KİLİSE KALINTISI
Kasabada 1200 senelik tarihi olan Bizanslılara ait bir kilise kalıntısı vardır. Belediye Restorantının olduğu yerde Kilisenin bir duvarı haka bulunmaktadır. Belediye Fırınının yanında papazın oturduğu ev hala dim dik ayakta güzel ve tarihi bir binadır.
Kasa meydanında bu günkü ATATÜRK heykelinin bulunduğu yerde önceleri Belediye binası bulunmaktaymış, bu binada Eski Başbakan Merhum Adnan MENDERES Pınarhisar'a Çimento fabrikası açılışı için geldiğinde bir konuşma yapmıştır.
Kaynarca, Turizm bakanlığı tarafından tanınan, Sultanlar yolu  trekking güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Sultanlar yolu Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana seferinde kullandığı yolu takip eden bir uluslararası bir trekking yoludur.
O vakitlerde Bu yerin önünde çukur kaynak ve hemen doğusunda dokuz kurnalı
( dokuz çeşmeler ) çeşme vardı. Daha sonraları buraları düzenlenerek bu günkü halini almıştır. Kasabanın çocuk parkının yanındaki beş çeşmeler önceleri 2 çeşme olarak akıyordu.


Hiç yorum yok: