23 Ekim 2015 Cuma

SENDE HAKLISIN!

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
Kırklareli Günlüğü 
Cuma, Müslümanlarca önemli bir toplanma günüdür. Müminin haftalık bayramı olarak tanımlanır. Bu günde Müslümanlar camilerde toplanırlar, okunan  hutbeleri  dinler ve birlikte cuma namazı kılarlar.
Bir  hadiste: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Adem  o gün Cennet’e  konulmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet’te  o gün kopacaktır." denmiştir.
Cuma günlerinde  Camilerde yer kalmayınca Cuma namazı kılmak isteyen cemaat Namazını camilerin bahçesinde ki kilim ve  naylon hasırlar üzerinde kılarlar. Arada bazen halıda denk gelir de az.  Çünkü Cuma namazının kazası yoktur.
Bu durumdan yazın kimse şikayetçi olmaz.  Herkes huşu içinde Cuma namazını kılar. Ancak kış geldiğinde durum değişir. Bahçede, hemde naylon hasır ve kilim  üzerinde namaz kılmak hiçte kolay olmaz.
Bu hafta da  Cuma namazı saatinde kış yüzünü fena gösterdi ve  hava normalden çok daha sertti. Cuma namazı kılmak üzere camilere koşan  ama camide yer kalmadığı için bahçede  namaz kılmak zorunda kalan  vatandaşlar soğuktan titrediler.
Haklı olarak  biraz yakındılar ve buna nasıl bir çözüm bulunabilir diye düşündüklerini belirttiler. Düşüncelerini belirtirlerken de Cami içinde sıcakta hutbe okuyan  imamlardan hutbeyi  fazla uzatmamalarını istediklerini belirttiler. Bunları söylerlerken,   İmamlarımıza saygımız sonsuz.  Bir lafımız  yok ama üşüyoruz. İmamlarımız  bir Cuma günü cemaatle birlikte bahçede namaz kılıp hutbe okusalar bahçede ki cemaatin durumunu daha iyi anlarlar diyerek  biraz sitemde bulundular.
Cemaatten bazıları da,  sağanak  yağmurda ve  yerde buz varken bile bahçede namaz kıldıklarını,  yağışlı havalar için camilerde tentelerin çoğaltılmasını istediklerini söylediler.
Cemaati dinledim haklısınız dedim. Sonra da aklıma   Nasreddin hocanın  fıkrası geldi;  Nasrettin Hoca yaşadığı yerde kadılık yapmaktadır.Bir gün iki adam gelerek birbirlerinden davacı olurlar. Hoca 1.adamı dinler ve ona. -sen haklısın.der diğer adam itiraz eder Hoca ona -sen de haklısın der. olup bitenleri izleyen Nasrettin Hoca nın hanımı: -hoca bu nasıl iştir?hem ona hem de diğerine haklısın dedin. der. Hoca bu söz üzerine hanımına döner ve. -sen de haklısın der.
Ben de sıkıntılarını dile getiren cemaate haklısınız dedim. Bu konuda gerçekten  herkes haklı ama  çözüm noktasında ne yapılabilir onu da  değerli İl Müftümüze bırakalım. İnşaallah bir çözüm bulur.

Cumanız mübarek, dualarınız kabul olsun değerli okuyucularım.  

Hiç yorum yok: