15 Ekim 2015 Perşembe

İRANLI MİSAFİRLERİN AKLI KAYNARCA'DA KALDI

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
AKILLARI KAYNARCA'DA KALDI. 

Kabına sığmayan, çalışkan ve girişimci Belediye Başkanı  Serdar Türker, Kaynarca  tarihinde önemli bir yeri bulunan İran Hükümdarı Dara hakkında yaptığı araştırmalardan sonra Dara’nın 700 bin kişilik ordusu ile Kaynarca’ya geldiğini, burada kaynak sularının ve Kaynarca’nın cazibesine kapılıp   bir anıt diktirdiğini, anıtta ki kitabenin ise  1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sırasında Bulgarlar tarafından anıttan sökülüp, kaçırıldığını öğrenmiş.
Türker,  İran Hükümdarı Dara’nın kitabesinin Kaynarca’ya ait olduğunu öğrenince  onun yeniden söküldüğü yere getirilmesi için çalışmalara başlamış.
Başkan Türker, Kitabenin bulunarak ait olduğu Kaynarca’ya iade edilmesi için ilk iş olarak  Kültür Bakanlığı nezdinde resmi girişimde bulunmuş ve Bakanlıktan olumlu cevap almış.  Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na  dört sayfalık birer mektup yazmış.
Bu girişimlerden sonra İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğunu da ziyaret etmiş. Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli  ve  İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed ile görüşerek konuyu kendileri ile paylaşmış ve  Kaynarca’dan  alınan Dara kitabesi konusunda İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğunun da desteğini almış.
Türker’in İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğuna ziyaretinin ardından, dün  İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed ve İran İslam Cumhuriyeti Protokolünden Habib Mesri Kaynarca’ya gelerek iadei ziyarette bulkunudlşar ve Belediye Başkanı Serdar Türker’i makamında ziyaret ettiler. Bende ziyaret sırasında İranlı misafirler ile tanıştım.
Ziyarete İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolosluğu tarafından davet edilen Tarihçi Araştırmacı Yazar ve Gazeteci Nazif Karaçam, Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer ile Kültür Varlıkları Derneği Başkan yardımcısı Atilla Biçer’de katıldı.
İran İslam Cumhuriyeti  İstanbul Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi  ve Abdolreza Rashed, Kaynarca’da ki tarihi yerlere hayran kaldılar.
Dara’nın 2 bin 500 yıl önce  Kaynak başına diktirdiği anıtın bulunduğu yerde Kaynak suyu içtiler ve bu kadar yıl sonra atalarının ayak bastıkları topraklara ayak basmanın mutluluğunu yaşadılar.
Başkan Serdar Türker’in kendileri ile irtibata geçene kadar böyle bir yerden haberleri olmadığını belirten Tavassoli ve Rashed, İran’da da Kaynakları  bol bir Belde olduğunu ve adının Kaynarca olduğunu belirttiler. O Beldenin de Kaynarca olmasının tesadüf mü? Yoksa burada ki Kaynarca ile alakalı bir tarihin varlığından mı kaynaklandığını bilmediklerini ama bu konuyu da araştıracaklarını söylediler.
İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed ve İran İslam Cumhuriyeti Protokolünden Habib Mesri, Kaynarca’ya sık sık geleceklerini ve Atalarını yad edeceklerini söylediler.
 Başkonsolos Yardımcısı  Abbas A. Tavassoli; “ Otel olsa kalırdım.” Diyerek, Kaynarca’ya hayranlığını belirtip; “ İleriki yıllarda  Kaynarca’ya gelip burada yaşayabilirim. Gezdiğim ve gördüğüm yerlerin en güzeli Kaynarca. Demek ki Atamız Dara Kaynarca’ya boşuna hayran kalmamış.” dedi.
İranlı misafirler, Kaynarca halkının Cennet gibi bir Belde de yaşadıklarını ve kendilerine gıpta ettiklerini söyleyip, Kaynarca’nın Serdar Türker gibi  Başkana sahip olmalarının da kendileri için büyük şans olduğunu belirttiler.
Kaynarca’nın  hayata geçireceği tüm projelere destek sağlayacaklarını da belirten İranlı misafirler bizleri de hem Konsolosluğa, hem de İran’a davet ettiler.
İranlı misafirler, İlk görüşte tutkunu oldukları Kaynarca’dan ayrılmakta çok zorlandılar, vedalaşırken, akıllarının Kaynarca’da kaldığını, her fırsatta Kaynarca’ya gelip ziyaretlerde bulunacaklarını ifade ettiler.





Hiç yorum yok: