18 Mayıs 2018 Cuma

SONUÇLARI ADAY SIRALAMALARI BELİRLEYECEK

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com

Milletvekili seçimleri için Kırklareli’nde geçtiğimiz dönem 265 bin civarında seçmen oy kullanmıştı. Yeni seçmen sayısı Pazartesi günü belli olacak, bu sayı  artmışta olabilir, öğrencilerin ikametlerini kendi seçim bölgesine almış olmasıyla azalmış da olabilir.
Yazımın başlığında, sonuçları aday sıralamaları belirleyecek dedim. Nasıl mı? Önce ki seçimleri gözden geçirdiğimizde adayların kişi olarak toplumda kabul görmelerinden, toplum için neler yaptıkları, ya da yapmadıkları ile Kırklarelili, Lüleburgazlı, başka İl’den gelmiş olmaları, daha önce milletvekilliği yapanların Kırklareli için neler yaptıkları, yapmadıkları seçmenin ciddi olarak değerlendirdiği kriterler.
Kırklareli’nde, Lüleburgaz 110 bin civarında seçmen ile  en yüksek oy  sayısına sahip İlçe. Kırklareli 68 bin, Babaeski 39 bin, Vize 22 bin, Pınarhisar 15 bin, Pehlivanköy 3 bin 350, Demirköy 6 bin 500 ve Kofçaz  2 bin 200. Seçmene sahip.
 Birinci sırada yer alacak milletvekili adaylarının  bu İlçelerde ki oyları  kendi lehine çevirebilecek donanıma sahip olmaları, isim olarak da kabul görmeleri, seçilme noktasında önemli etken olacak…
MHP 1. sıra Milletvekili adayını açıkladığı için MHP  haricinde ki tüm partilerin yetkililerine ulaşarak 27. Dönem Milletvekili aday sıralamaları  hakkında bilgi almaya çalıştım. Ancak parti Genel Merkezlerinin ser verip sır vermediklerini öğrendim.  Benim de, seçmenin de merakla beklediği aday sıralamaları en erken Pazartesi günü açıklanacak. Pazartesi gününü bekleyip 27. Dönem Milletvekili aday sıralamalarını  hep birlikte öğreneceğiz.
Kırklareli’nde 1. Sıra Milletvekili adayını açıklayan tek parti MHP oldu. MHP, Babaeski’de Pulsar İnşaat sahibi, Astronomi ve Uzay bilimleri mezunu, Babaeski Düğüncülü köyü nüfusuna kayıtlı Semih Meriç’i  1. Sıradan aday gösterdi. 2. ve 3. Sıra milletvekili adaylarının  kim olduğu hakkında henüz bir açıklama gelmedi.  
 Geçmişte gerçekleşen seçimlerde;  CHP 2, Ak Parti 1 milletvekili çıkarıyor, MHP’de 1 milletvekilliğini zorluyordu. MHP Derya Bulut’un aday olduğu seçimlerde Milletvekilliğine çok yaklaşmış,  %1.5 oy farkıyla kaybetmiş ve Ak Partiden Hamdi Irmak Milletvekili seçilmişti.
Referandum seçimlerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a destek verdiğini açıklamış, bu açıklamanın ardından Ülke genelinde MHP’ye oy verenlerin sadece %3’ü EVET oyu kullanmış ve seçmen Bahçeli’yi dinlememişti.
Durum Kırklareli’nde daha da vahimdi. Çünkü MHP Kırklareli seçmeninin sadece % 0.97’si Evet diyerek Bahçeli’nin, yani Genel Başkanlarının sözünü dinlememişlerdi.   MHP seçmeninin neredeyse tamamı HAYIR demiş,  Bahçeli’ye; “ Biz  seninle beraber değiliz. Yollarımız burada ayrıldı.” Mesajını vermişlerdi.
Bu veriler Kırklareli’nde MHP seçmeninin  neredeyse tamamına yakın kısmının 27. Dönem Milletvekili seçimlerinde de Ak Parti&MHP ittifakının yanında olmayacağını gösteriyor…
Anlaşılan, Türkiye’de ve Kırklareli’nde yıldızı sürekli parlayan tek parti İYİ Parti. İYİ partinin oyları her geçen gün tırmanarak zirveye gidiyor. Kırklareli MHP seçmeninin durumunu referandum seçimleri  açıkça ortaya koymuştu… MHP oylarının adresinin İYİ Parti olacağına herkes kesin gözüyle bakıyor.   İYİ Partinin Kırklareli’nde CHP ve Ak Parti seçmeninden de çok büyük oy alacağını, CHP ve Ak Partiye oy veren seçmen yüksek sesle dile getiriyor. Mevcut  duruma göre  CHP ve Ak Parti içinde ki muhaliflerin  rotayı  İYİ partiye çevirdikleri açıkça ortada. Bu gelişmeler Kırklareli’nde 1. Sıra Milletvekili adayı olacak isimlerle daha da netlik kazanacak.
Kırklareli’nde bu güne kadar  CHP 2, Ak parti 1 milletvekili çıkarıyordu.  27. Dönem milletvekili seçimleri bence bu defa başka bir boyut kazandı. Gelişmeler seçim sonuçlarını 1 CHP, 1 Ak Parti ve 1 İYİ parti, ya da 2 CHP, 1 İYİ Parti sonucuna götürecek gibi görünüyor.
Kırklareli İYİ Parti İl Başkanı Savaş Çekinmez iddialı bir açıklama da bulunarak;  “İYİ Parti 2 Milletvekili çıkaracak.” dedi.
Çekinmez bunun asla siyasal bir fantezi olmadığını  belirterek, yaptıkları araştırmanın sonucu olduğunu,  İYİ Partinin tüm partilerin alternatifi olduğunu ve her  partiden yüksek sayıda  oy alacaklarını, bu sonucun çok normal bir sonuç olduğunu ifade etti.
Milletvekili adayları açıklandıktan sonra gelişmeleri takip ederek siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğim. Seçimlerin Kırklareli’ne hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Bir sonra ki yazımda buluşmak üzere hoşça kalın, Kırklareli Haberci’nin tiryakisi değerli okuyucularım.

Hiç yorum yok: