24 Mayıs 2018 Perşembe

ADAYLAR TAMAM. GELSİN ŞİMDİ SANDIKLAR!

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com

Kırklareli’nde 27. Dönem Milletvekili adayları belli oldu. Bölgemizin en çok okunan internet gazetesi; Kırklareli Haberci’nin tiryakisi, değerli okuyucularım,  sağ olsunlar adaylar hakkındaki yorumlarımı öğrenmek için beni mesaj ve telefon yağmuruna tuttular. Öncelikle okuyucularıma gönülden teşekkür  etmek istiyorum.
27.Dönem Milletvekili seçimleri için aday listeleri belli olduğu gibi hemen yorum yapmak istemedim. Neden? Çünkü adayların toplumdaki tepkileri ve bu tepkilerin yansımaları çok önemli. Sokakta ki vatandaş ne diyor? İlk etapta bunları analiz etmek gerekli. Tabi ki zaman içinde bu analizler daha büyük kitlelere ulaşacak ve yaptığım analizler neticesinde kimlerin Meclise gideceğine dair net yorumlarımı siz değerli okuyucularımla paylaşacağım.  
Şimdi bazıları algı sağladığımı iddia edecek, o malum kişiler hep böyle yaparlar ama okuyucularım benim siyasal beklentim bulunmadığı için algı sağlama derdinde olmadığımı, sokaktaki vatandaşın görüşlerini köşeme taşıdığımı çok iyi bilirler…  
Hatırlarsanız önceki yazımda aday sıralamalarının seçim sonuçlarını belirleyeceğini yazmıştım. Evet tekrar ediyorum; aday sıralamaları Kırklareli’nde ki seçim sonuçlarını belirleyecek…
Şimdi gelişmelere CHP’den başlayalım; CHP’li seçmen, aday sıralamasını beğenmediğini sesli olarak söylüyor ve sosyal paylaşım sitelerinden de yazarak bunu dile getiriyor. Çok sayıda CHP’li seçmen;  Özgür Kaya, Vecdi Gündoğdu ve Tuna Soykan üçlüsünün yapılacak olan seçimden 3-0’lık bir sonuçla çıkabileceğini belirterek, Türabi Kayan’ı listede görmeyi hiç arzulamadıklarını söylüyorlar.
3.sıra adayı İnci Tunç için ise Belediye Başkanı olduğu Beldesini Ak Partiye kaptıran bir ismin Milletvekili seçimine katkısının ne olacağını sorarak doğru bir aday olmadığını ifade ediyorlar.
CHP İl ve İlçe Genel kurullarında ortaya çıkan bölünmeler de göz önüne alındığında, sıralamadan memnun olmayan muhalif CHP’li seçmen,  Cumhuriyet ve Atatürk odaklı bir politika ortaya koyan İYİ Parti’ye oy vereceğini yüksek sesle söylemeye başladı. 
Ak Parti’de ise durum daha vahim!  Aday sıralaması açıklandıktan hemen sonra telefon görüşmeleri yaptığım,  isimleri bende saklı, ciddi oy kitlelerine sahip,  hatırı sayılır Ak Partililer memnuniyetsizliklerini dile getirerek, Turhan Altıntel ve eski Milletvekillerinin sıralamada neden yer almadığını, partiye 4 yılda bir uğrayanların aday gösterildiğini sorgulayarak tepkilerini dile getirdiler.
En büyük tepki Ak Parti’nin 1. Sıra Milletvekili adayı Selahattin Minsolmaz aleyhine oldu. Geçmişte Ak Parti yönetimlerinde bulunan bazı kişiler, Selahattin Minsolmaz’ın kayınbiraderi ve bazı arkadaşlarının Fetö soruşturmaları kapsamında tutuklandıklarını belirterek, Selahattin Minsolmaz’ı da   Fetö olayları ile ilişkilendirdiler ve kendisine asla oy vermeyeceklerini söylediler. Selahattin Minsolmaz’ın, yanında eşinin de bulunduğu ve Ak Parti binasında düzenlediği Basın toplantısında, bir gazetecinin kendisine yönelik sorduğu sorunun sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılması  ise Selahattin Minsolmaz adına deyim yerindeyse tuz biber oldu.
Gazeteci, Basın toplantısında Selahattin Minsolmaz’a; 15 Temmuz sürecinde kayınbiraderi Emre Yurdakul, akrabası Hüseyin Hersek ve yakın arkadaşı Cengiz Konca’nın Fetö davasından tutuklandığını sorarak,  bunu hatırlatıp yeniden gündeme taşıması Minsolmaz’ı çok memnun etmedi.
Şok sorunun, sosyal paylaşım sitelerinde sadece soru bölümü yayınlandı ve Selahattin Minsolmaz’ın cevabı yayınlanmadı.  Sayın Minsolmaz’ın cevabını bilmiyorum ama kayınbiraderinin Fetö olayları kapsamında tutuklandığını biliyorum.
Kayınbirader meselesi paylaşım sitelerinde büyük bir kitleye ulaştı ve Ak Parti’nin rakipleri tarafından bolca paylaşılarak alehte kullanılmaya başlandı.
Selahattin Minsolmaz’la ilgili çeşitli twitter hesaplarında daha birçok iddia var. Bu iddiaların teyidi bulunmadığı için yayınlamayı uygun bulmuyorum.  Önümüzde ki günlerde hesap sahipleri ile görüşüp siz değerli okuyucularımla paylaşacağım ama iddialar kamuoyunda kulaktan kulağa süratle yayılmaya devam ediyor.  Anlaşılan Minsolmaz hakkında sadece rakipleri değil, parti içinde de ciddi yıpratıcı propagandalar başladı.
Kırklareli’nde şimdilik geçmişe yönelik yıpratıcı propagandalara  en az maruz kalan parti İYİ Parti.  Daha önce; MHP, Ak Parti ve CHP’ye oy vermiş çok sayıda seçmen, İYİ Parti Milletvekili adayı Kürşlad Yamaner’in meclise gidecek oyu rahatça alacağını iddia ediyorlar.
MHP, Babaeski’de müteahhitlik yapan eski İlçe Başkanı Semih Meriç’i 1. Sıra adayı olarak gösterdi. 2. Sırada Nuran Karacadağ ve 3. Sırada Rıfat Erdem var. Sokaktaki vatandaş Devlet Bahçeli’nin Ak Parti ile ittifak yapmasından dolayı MHP tabanını İYİ Parti’ye kaptırdığını söylüyor.  
Telefonla görüştüğüm MHP 1. Sıra adayı Semih Meriç; “ Ben oy istemiyorum, dua istiyorum.” Diyerek, kazanıp kaybetmenin bir önemi olmadığını, inandığı dava için aday olduğunu söyledi.
Referandum seçimlerinde MHP’li seçmenin, Kırklareli’nde ki Ak Parti oylarını %0.97’ yani  % 1’e bile ulaşamayan oranda arttırmış olması, MHP oylarının İYİ Parti taban oyları olacağı görüşünü teyit ediyor.
Sokaktaki vatandaş, Ak Parti’deki muhalif grup ile Ak Parti içinde bulunan Doğru Yol ve MHP oylarının da İYİ Partide toplanacağını iddia ediyor. Bu görüşün en sağlam dayanağı olarak, geçmişte Ak Partinin keskin taraftarlarının kendi sosyal paylaşım hesaplarında Selahattin Minsolmaz’a oy vermeyeceklerini yazılı olarak açıklamaları gösterilebilir.
Bir başka iddia ise kartvizit için aday adayı olanların dışında kalan ve sıralamada kendilerine yer bulamayanların da İYİ Partiye çalışacakları yönünde. Tabi ki bunlar iddia. Sandık başında ne olur onu bilemiyoruz ama iddiaların gerçekleşmesi de mümkün olabilir. Yine geçmişe döndüğümüzde, Ak Parti sıralamasında yer bulup, seçilme şansı olmayanların gizliden MHP adayını destekledikleri, MHP’nin oy oranındaki yükselişten anlaşılmıştı…
Cumhuriyet ve Atatürk odaklı bir politika güden İYİ Parti’nin, Kürşad Yamaner’le CHP muhaliflerinden de ciddi sayıda oy alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Birçok CHP’li seçmen, Kürşad Yamaner’e destek vereceklerini sosyal paylaşımları ile ilan ediyorlar.
Seçmendeki genel kanı; “Ak Parti 1. Sırada Selahattin Minsolmaz yerine Turhan Altıntel’i aday göstermiş olsaydı   1 milletvekilini rahat  kazanırdı.”  şeklinde.  Görüştüğümüz her üç kişiden ikisi de Selahattin Minsolmaz’ın 1.sıradan aday gösterilmesinin Kürşad Yamaner’in şansını çok arttırdığını,    söylüyor. 
İYİ Parti’nin yeni bir parti olması, mevcut aday ve partilere karşı ülkenin siyasi umudu olarak görülmesi, Ak Parti’nin yeni kurulduğu dönemde umut olarak görüldüğü gibi, İYİ Partiyi ülke genelinde ve Kırklareli’nde şanslı hale getirdiği kabul edilen bir gerçek .
Tüm bu gelişmelerden sonra; İYİ Parti İl Başkanı Savaş Çekinmez, İYİ Partinin Kırklareli’nde en yüksek oyu alarak 2 milletvekili çıkaracağını, CHP İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık ise CHP’nin 3 milletvekilini de alacağını iddia etti.
Önümüzdeki günlerde yaşanacak olan gelişmeler neler getirecek hep birlikte göreceğiz ve yorumlarımı siz değerli okuyucularımla paylaşacağım.
27. dönem erken genel seçimlerinin Kırklareli’ne hayırlar getirmesini, huzurlu bir seçim yaşanmasını diliyorum.
Hoşça kalın Kırklareli Haberci’nin tiryakisi değerli okuyucularım.

Hiç yorum yok: