2 Ekim 2016 Pazar

Yakup Kadri Ceylan Kabri Başında Anıldı


Kırklareli Ülkü Ocakları İl başkanlığı, Kırklareli’nin ilk Ülkü Ocakları İl Başkanı Yakup kadri Ceylan’ı kabri başında andı.  Ocak Başkanlığı anma töreninden önce Ülkü Ocakları İl binasında yemek verdi.

Kırklareli Haberci Haber Merkezi
Fotoğraflar Sedat Evren

Kırklareli Ülkü Ocaklarının ilk başkanı, eğitimci, yazar ve bürokrat  Yakup Kadri Ceylan Ülkü Ocakları Kırklareli İl Başkanlığı tarafından kabri başında anıldı. Kırklareli İl Ocak Başkanı Hakan Bozfırat ve Başkan Yardımcısı Ertuğrul Ünal’ın düzenlediği anma törenine,  Kırklareli Ülkü Ocaklarının geçmişte başkanlığını yapan Reha Oras ve Coşkun Manay ile çok sayıda ülkücü katıldı.
Anma töreni; eski başkanlar ile  eski ve yeni ülkücüleri  bir araya getirdi. Kırklareli Ülkü Ocakları Başkanlık binasında Ocak başkanlığı tarafından verilen öğle yemeğinden sonra topluca şehir mezarlığına gidildi. Kırklareli’nin ilk Ülkü Ocakları Başkanı Yakup Kadri Ceylan’ın kabri başında topluca dualar edildi.
Yakup Kadri Ceylan’ı anma töreninde İl Ocak Başkanı Hakan Bozfırat, Yakup Kadri Ceylan’ın  yaşadığı hayatla  ilgili yaptığı konuşmada şunları kaydetti; “Kırklareli Ülkü Ocakları ilk Başkanı Yakup Kadri Ceylan 25 Kasım 1954 yılında Kırklareli’de dünyaya geldi. Kırklareli eşrafının tanınmış iş adamlarından Kasap Hüseyin Ceylan’ın iki oğlundan biri olan Yakup Kadri Ceylan, Kırklareli Ticaret lisesinde öğrenciyken 1973 yılında davaya gönül vermiş  12 genç arkadaşıyla Kırklareli  Ülkü Ocağının temelini atarak  kuruluşunu gerçekleştirdi. Ülkenin çok zor yıllar yaşadığı  o dönemde bir avuç ülküdaşı ile Ülkücü hareketin var olması için büyük bir mücadele verdi, bu mücadelede muvaffak oldu. Yakup  Kadri Ceylan Başkanımız bizlerin   bu günlere ulaşmasını sağladı.  
O yıllarda Gençlikspor Kulübünün  boksörü olarak  katıldığı onlarca turnuvadan Kırklareli’ne şampiyon olarak döndü.  Müsabakalarda zamanın milli boksörlerini yenerek adını Ülke çapında duyurdu. Marmara Bölgesi ve  Batı Anadolu grup maçlarında   defalarca şampiyon olan Yakup Kadri Ceylan, 1974 yılında Türkiye ferdi Boks şampiyonasında rakiplerine ringi dar ederek  Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye şampiyonu olduktan sonra  Boks Milli takım antrenörü Satılmış Varlık’ın dikkatini çekti, Yalova’da ki Milli takım kampına çağırıldı. Milli takım kampında sikletindeki boksörleri yenerek Ay yıldızlı formayı giydi ve milli oldu.
Başarısını Milli forma ile de sürdüren Yakup Kadri Ceylan, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesini bitirdi.  Ankara’da ki öğrencilik yıllarında, Ülkücü öğrenciler okul başkanlığı, yurt başkanlığı görevlerini üstlendi, Ülkü Ocakları Genel Merkezinde görev yaptı.
  Ankara’da Gençlik ve Spor Genel Müdürünün Özel Kalem Müdürlüğünü yaptı.  Buradaki başarılı çalışmalarından  sonra  o zamanki adı ile Kırklareli Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğünde İl Müdürü  görevine getirildi.  Onun döneminde Kırklareli, sporda altın yılını yaşadı.  Spora ve sporcuya verdiği önem, sağladığı imkanlarla  Kırklareli’nden  tüm spor branşlarında milli sporcular yetişti. 
Daha sonra mezun olduğu Kırklareli Ticaret Lisesine eğitimci olarak döndü. Öğretmenlik döneminde de  girdiği sınıflarda yüzde yüz başarıya ulaşarak, gerçekleşmesi zor bir rekora imza koydu. Bugün Kamu ve özel  kurumlarda önemli görevlerde bulunan bir çok   ülkücü genç onun tedrisatından geçerek vatan ve bayrak sevdalısı olarak yetişti.
Bir dönem Gerçek gazetesinde spor konulu eleştiri ve yorum yazıları yazdı. O dönemde Tercüman gazetesine yazdığı yazılarla Kırklareli adını tüm Türkiye’ye duyurdu.
Bu günleri kendisine borçlu olduğumuz, davamızın ilk komutanı, ilk Ocak Başkanımız Merhum Yakup Kadri Ceylan’ın son görevi Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür yardımcılığı oldu. Genel Müdür Yardımcılığı görevinde ki makam ve yetkisi, siyasi nüfuzu, Ankara’da Bakanlık düzeyinde ki dostlarının da desteğini alarak elde ettiği imkanları Kırklareli insanı için kullanmakta tereddüt etmedi.  Kırklareli aşığı, büyük dava adamı Yakup Kadri Ceylan, Kırklareli insanının siyasi fikir ve inancına bakmadan, ayırımsız  herkesi kucakladı. Kırklareli insanını Kırklarelili olma mantığı ile sevdi ve yardımlarını esirgemedi.
Kırklareli Yem Fabrikasını Kırklareli’ne kazandırmak için Ankara’da büyük bir mücadele örneği verdi. Jet Fadıl’ın ihaleye fesat karıştırarak satın aldığı yem fabrikası ihalesini bozdurdu ve fabrikayı Tarım Kredi Kooperatifinin almasını sağladı. Kırklareli’de istihdam sağlamak için  büyük uğraş verdi.  Siyasi fikri ne olursa olsun hemşehrilerine iş ve aş imkanı sağladı.  Çözümsüz işlerini çözdü. Ankara’ya giden hiçbir Kırklarelilinin işini halletmeden  onları geri göndermedi.
6 Kasım 1994 yılında elim bir trafik kazasında kaybettiğimiz Yakup Kadri Ceylan’ın cenazesi Kırklareli tarihinde örneğine rastlanmayacak bir kalabalığa sahne oldu. İlk Başkanımız ebediyete yürürken arkasından on binlerce insanı da yürüttü. Sağcı solcu herkesi bir araya getiren  büyük dava adamı  hepimizden alacaklı olarak hak’ka yürüdü.
Bu gün biz ülkücü gençler olarak onun yolunda yürüyor, onun insan sevgisini, memleket ve bayrak sevdasını  kendimize örnek alıyor ve önce Kırklareli’ne, sonra memleketimize faydalı nesillerin yetişmesi için çalışıyoruz.
Ruhun Şad, Mekanın cennet olsun koca reis. Rahat uyu.  Senin yaktığın dava ateşinin neferleri  ülkücü gençler sana layık olmak,  bıraktığın bayrağı  yere düşürmemek  için canları  pahasına uğraş vermektedir.
Değerli dava arkadaşlarım. Bu gün düzenlediğimiz  Yakup Kadri Ceylan’ı anma töreninde, Yakup Kadri Ceylan’ın hayatından kısa bir kesiti sizlerle paylaştım. Yakup Kadri Ceylan’ı anlamak ve  anlatmak bu kadar kısa bir metne sığmaz. Onu  kitaplara sığdırmakta çok zor. Belirttiğim üzere bu gün onu anma sebebiyle kısaca sizlere anlatmaya çalıştım. Tekrar söylüyorum, insanları siyasi fikirlerine ve  inançlarına göre ayırmadan sevmeniz, kucaklamanız  ve  Yakup Kadri Ceylan Başkanımızın  yolunda olmanız verilen mücadelenin temel unsurudur.  Ülkemizin teminatı olan ülkücü gençler bu ülkeyi ve insanını sevmek zorundadır.” dedi.
Başkan Hakan Bozfıratın konuşması Yakup Kadri Ceylan’ın eski arkadaşlarına  ve törene katılan ülkücülere  duygulu anlar yaşattı.  Geçmişte Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan Reha Oras ve Coşkun Manay’da Yakup Kadri Ceylan’ın kabri başında yaptıkları konuşmada; Ceylan’ın siyasi görüş gözetmeden büyük bir  insan sevgisi ile dolu; memleket sevdalısı bir insan olduğunu anlatarak, Yakup Kadri Ceylan’ın tüm ülkücü camianın örnek aldığı ve yolundan yürüdüğü büyük bir dava adamı olduğunu söylediler.
Yakup Kadri Ceylan’ın kardeşi Faruk Ceylan’da ağabeyinin kabri başında ağabeyini anlatarak, ağabeyinin Kırklareli ve memleket sevdasına dikkat çekti. Ceylan ağabeyinin Kırklareli insanını fikir ve inançlarına bakmadan sevdiğini, yardımlarını esirgemediğini  siyasi ve bürokratik nüfuzunu Kırklareli insanı için kullanmakta tereddüt etmediğini, bunun içinde aradan geçen 20 yıldan fazla zamana rağmen unutulmadığını, Kırklarelililerin kalbinde yaşadığını  söyledi. Konuşmaların ardından dualar okundu.

 Yakup Kadri Ceylan’ın kabri başında ki anma  töreninin ardından  Türkiye Kamu-Sen Kırklareli Şube Başkanı Süleyman Koçarslan’ın kabri ziyaret edildi ve Koçarslan’ın kabri başında da dualar okundu.

Hiç yorum yok: