28 Ekim 2016 Cuma

Özgür olmayı Cumhuriyet’e borçluyuz

Kırklareli Günlüğü
Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com

Ankara Valiliği, 17 Eylül’de  güvenlik nedeniyle 30 Kasım’a kadar toplantı ve gösterileri yasakladığını açıklamış, açıklama yurt çapında tepkiyle karşılanmıştı. Bunun üzerine Başbakan Binali Yıldırım şu açıklamada bulunmuştu; “ Ankara Valiliği geçtiğimiz günlerde güvenlik nedeniyle 30 Kasım'a kadar toplantı ve gösterilere kısıtlama getirdi. Bunun tek gerekçesi  de güvenlik. Şimdi CHP'den bazıları 'AK Parti 29 Ekim kutlamalarını, 10 Kasım anmalarını engellemek için bu kararı aldı' diye yalan söylüyor. Bizim Cumhur ile  Cumhuriyet ile sevgimizi siz mi sorgulayacaksınız? Bunu ölçecek kalibrede misiniz? Cumhuriyet hizmetle büyür. CHP'nin 93 yılda yaptıkları ile AK Parti'nin 14 yılda yaptıklarını mukayese etmek için yan yana yazalım. Terör ögütlerinin tamamını etkisiz hale getirecek, Türkiye'yi hedeflerine çok farklı bir şekilde ulaştıracağız. Cumhuriyeti güçlendirmek adına 2007'de çok önemli bir reform gerçekleştirdik. “ dedi.
Cumhuriyet kutlamaları ile 10 Kasım anma gününe denk gelen bu kısıtlama sadece CHP’liler tarafından değil, Cumhuriyet’e ve Atatürk’e bağlı CHP’li olmayanlar  tarafından da  tepki ile karşılandı ve güvenlik tedbirlerinin neden ülkenin en büyük bayramı ile ülkenin kurtarıcısının anma gününe  denk geldiğini ülke çapında sorgulattı. Başbakanımızın yaptığı açıklama çerçevesinde Hükümetimizin  Cumhuriyet’i güçlendirmek için gerçekleştirdiği reformu görmezden gelemeyiz. Buna bir  diyeceğim yok. Ankara Valiliğinin de haklı bir gerekçesi vardır mutlaka. Olmasa durup dururken böyle bir kısıtlama getirmez herhalde. Neticede memleket meselesi.
Geçmişte çelenk  sunma yasaklarına, çelenk sunumunda bulunanlara verilen cezalara  rağmen Cumhuriyetçiler inadına çelengini de sundu, anma ve kutlamalarından da vazgeçmedi. Yüz yıla yaklaşan alışkanlıklardan  vazgeçmek öyle çok kolay  olmuyor işte. Birde Cumhuriyet ve onun değerleri ile Atatürk’e ölümüne sevdalı  olmak  Atatürk ve Cumhuriyeti   her şartta vazgeçilmez kılıyor…
Evet  geldik Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. Yılına. Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu,  93. Yılda kutlama programı düzenledi.  Program;  saat: 19.00’da Dingiloğlu parkı önünden Fener Alayı yürüyüşü ile başlayacak.   Saat: 20.00’de Yayla Kültür ve Sanat meydanında düzenlenecek olan  konserle   Cumhuriyet bayramı coşkuyla  kutlanacak.  Zaten, nabzı Cumhuriyet diye atan, kalbi Mustafa Kemal diye çarpan Kırklareli halkının  Cumhuriyet bayramını kutlanmasından daha doğal bir şey olması  da mümkün değil. Cumhuriyet sevdalısı, Atatürk aşığı birde Belediye Başkanı olunca   Atatürk’ün hemşehrilerinin, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti büyük bir keyifle kutlaması şart oluyor.  
Mesela ben baldızımın minik oğlu Toprak’a bayram kutlama sözünü akşamdan verdim.  Eşim, baldızım ve bacanağımla sabah erkenden bayraklarımızı alacak ve Atatürk anıtına yapacağımız ziyaretten sonra ailece kutlamalarımızı başlatacağız. Tıpkı kızımla daha bir yaşındayken gerçekleştirmeye başladığımız kutlamalar gibi… Kızımda Cumhuriyet Bayramı kutlamasına Anakara’da anıt kabir ziyaretiyle başlayacağını bildirdi.  Zaten Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı olan  herkesin  bayramı dilediği gibi kutlamasına  engel yok.  Kimse kutlama demiyor ki… Bir anma ve kutlama için resmi protokola da çok fazla ihtiyaç yok.
 Yüz yılın en büyük devlet adamı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938’de arkasında dev bir eser olan Cumhuriyet’i bırakarak hakk’a yürüdü. Ruhu şad, mekanı Cennet olsun. Bu gün özgür birer Türk vatandaşıysak bunu Cumhuriyete ve onun kurcusu Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Onun gösterdiği hedeflere yürüyen herkes Cumhuriyet bayramını kutlayacak ve Atasını minnetle anacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın, bayramınız kutlu olsun.


Hiç yorum yok: