Faruk Ceylan-- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat
Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış
Türkiye 'nin domates üretiminde lider ülkelerden
biri olduğunu, üretilen ürünlerin Rusya, Almanya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini
söyledi.
Domatesin tercih edilmesinde lezzet faktörünün ön planda
olduğunu belirten Varış,
"Türkiye'de yetiştirilen domatesler, Avrupa'da özellikle kuzey Avrupa
ülkelerinde yetiştirilen domateslerden daha lezzetli. Bunun nedeni
Türkiye'nin doğal olarak yüksek ışık potansiyeline sahip olması.
Türkiye, güneş ülkesi. İngiltere'de ya da Hollanda'da
üretilen domatesler ancak yapay ışıklandırma yapılırsa Türkiye'de ki
seviyeye gelebilir" dedi.
Prof Dr.Varış,Türkiye 'de yılda 10 milyon tondan fazla
domates yetiştirildiğini,
diğer ülkelerin Türkiye seviyesine gelmek
için teknolojiden yararlanıldığını vurguladı. Doğal ortamı sağlamaya çalışmanın
masraflı olduğu bu nedenle genellikle fotosentezi arttırmak için ışıklandırma
yapıldığını belirten Varış, şunları kaydetti:
"O nedenle bizim doğal üstünlüğümüz var. Zaten bu
ülkelerin çoğu, mesela İngiltere için yetiştirilen domates yeterli
olmuyor. İspanya'dan, diğer Avrupa ülkelerinden, Hollanda 'dan
domates alıyorlar. Şimdi İspanya'dan gelen domatesler, İngiltere 'nin
yetiştirdiği diğer domateslere göre kışın bile daha lezzetliler. Çünkü
İspanya da bizim gibi Akdeniz ülkesi. Bu nedenle Akdeniz ülkelerinin
doğal olarak domateste lezzet konusunda
bir avantajı var."dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder