8 Temmuz 2014 Salı

"Türkiye Domates üretiminde lider Ülkelerden biri .


  Faruk Ceylan-- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış
Türkiye 'nin domates üretiminde lider ülkelerden biri olduğunu, üretilen ürünlerin Rusya, Almanya  ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. 
Domatesin tercih edilmesinde lezzet faktörünün ön planda olduğunu belirten  Varış, "Türkiye'de yetiştirilen domatesler, Avrupa'da özellikle kuzey Avrupa  ülkelerinde yetiştirilen domateslerden daha lezzetli. Bunun nedeni Türkiye'nin doğal olarak yüksek ışık potansiyeline sahip olması.
Türkiye, güneş ülkesi. İngiltere'de ya da Hollanda'da üretilen domatesler ancak yapay ışıklandırma yapılırsa Türkiye'de ki seviyeye gelebilir" dedi.
Prof Dr.Varış,Türkiye 'de yılda 10 milyon tondan fazla domates yetiştirildiğini,
diğer ülkelerin Türkiye  seviyesine gelmek için teknolojiden yararlanıldığını vurguladı. Doğal ortamı sağlamaya çalışmanın masraflı olduğu bu nedenle genellikle fotosentezi arttırmak için ışıklandırma yapıldığını belirten Varış, şunları kaydetti:

"O nedenle bizim doğal üstünlüğümüz var. Zaten bu ülkelerin çoğu, mesela İngiltere için yetiştirilen domates yeterli olmuyor. İspanya'dan, diğer Avrupa ülkelerinden, Hollanda 'dan domates alıyorlar. Şimdi  İspanya'dan gelen domatesler, İngiltere 'nin yetiştirdiği diğer domateslere göre kışın bile daha lezzetliler. Çünkü İspanya da bizim gibi Akdeniz  ülkesi. Bu nedenle Akdeniz ülkelerinin doğal olarak domateste lezzet  konusunda bir avantajı var."dedi. 

Hiç yorum yok: