11 Ocak 2014 Cumartesi

Tüm Gazeteci arkadaşlarımın Gazeteciler Günü Kutlu olsun

Kırklareli Günlüğü

Tüm Gazeteci arkadaşlarımın Gazeteciler Günü Kutlu olsun

Faruk Ceylan



Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres  (1888, Selanik - 15 Mayıs 1919,İzmir) 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordon boyunda ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan sembol yazar  ve gazeteci. 
Evet, bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü. Tüm Basın çalışanı gazeteci arkadaşlarımın Gazeteciler gününü kutluyor, Gazeteci Hasan Tahsin’in Vatan ve Bayrak sevdasının örnek alınarak, canı pahasına bu Bayrağa ve Vatana sahip çıkılması ruhu ile mücadelenin devamını diliyorum. 
Gazetecilerin, bir fikir işçisi olarak haklarını düzenleyen 212 Sayılı Yasa’nın kabulünün yıldönümü. "Çalışan Gazeteciler Günü” Basın Mesleğinde Çalışanlarla İşverenler arasındaki İlişkileri düzenleyen 5953 Sayılı Kanun'un bazı maddelerinin değiştirilmesine ve bu Kanuna bazı maddeler eklenmesine dair Kanun, Milli Birlik Komitesi'nce 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edildi. 
10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alındı. 212 Sayılı Yasa'nın çıkarılışı, bu dönemde yaşanan "Babıâli’de Dokuz Patron Olayı" ile de Türk basın tarihine geçti.
 İşverenler ve çalışanlar arasında gerginliğe, gazetelerin kapanmasına ve çalışanların "Basın" adında yeni bir gazete çıkarmasına neden olan olaylar, şöyle gelişti:
10 Ocak günü gazetelerini ellerine alan okuyucular, ''Gazetemizi Üç Gün Kapatıyoruz'' başlığıyla karşılaştılar. Başlığın altında, 9 gazete patronunun imzasıyla yayınlanan, 212 Sayılı Yasa ile Basın İlan Kurumu'nun oluşturulmasıyla ilgili 195 sayılı yasaya yönelik tepkilerin dile getirildiği, yasaların meslekî sakıncalar doğuracağı iddia edilen ortak bildiri yer alıyordu.
Gazete sahiplerinin bu ortak tepkisi karşısında, Basın çalışanları da bir araya geldiler. İstanbul Gazeteciler Sendikası, çalışanlara ait bir ortak bildiri yayınladı ve kapanma kararının gazete sahipleri tarafından verildiğini, Basın çalışanlarının ise bu durumu kabul etmediklerini açıkladılar.
Basın çalışanları sendika önünden başlayan sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Ayrıca, sendikada gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, patronların üç günlük boykotu sırasında "Basın" adlı bir gazete yayınlanmaya karar verildi.
Basın çalışanlarının ortaklaşa çıkardıkları Basın Gazetesi, 11 Ocak günü yayınlandı. Basın Gazetesi, gazete patronlarının üç günlük boykotu sırasında düzenli olarak yayın hayatını sürdürdü ve patronların boykotunu kırdı.
Patronların bu boykotuna karşılık, ayrıca Ankara ve İzmir'de de gazete çalışanları, gerçekleştirdikleri yürüyüşler ve yayınladıkları bildirilerle Gazete patronlarına tepki gösterdiler.
14 Ocak 1961'de boykot sona erdi ve gazeteler yeniden yayına başladı. Üç gün yaşanan bu olaylar, Türk basın tarihine geçti. 1961 yılından bugüne kadar Türk basınında çok şey değişti. Gazeteler de gazete emekçileri de yazarlar da okuyucular da değişti...
Bu gün maalesef basın emekçilerinin sesi o günlerde ki gibi gür çıkamıyor. Anlaşılan bu günün gazetecileri içinde bulundukları çalışma şartlarından çok memnunlar! Artık Gazeteler hangi şartlarda olursa olsun kapanmıyor. Basın emekçisi Gazeteciler ve köşe yazarları da durumlarından memnun. Memnun olmasalar aynı gazetede 10-15 yıldır çalışıp yazı yazmazlardı. Bu gün bu durumda şartlardan çok memnun yazılarını yazan köşe yazarları mevcut! 
Günümüzde baskılara boyun eğmeyen, halka doğruları gösterme gayreti içinde olan, özgürce yazı yazan gazetecilerin sayısı epey azaldı dersek, sanırım hatalı bir cümle kullanmış olmayız. 
Zaten okuyucu da epey değişti!  Tabi ki hepsi dersek haksızlık etmiş oluruz belki ama magazin basınını okumayı sevenlerde çok az değil.
Basın çalışanlarının emeklerine ve gazetelerine sahip çıkışının öyküsü umarız bu günkü basın çalışanlarına ve diğer basın mensuplarına da örnek olur...
Vatan ve Bayrak sevdasını her şeyden üstün tutan, baskılara boyun eğmeyen, doğruları korkusuzca halka anlatarak, özgürce yazı yazan tarafsız, dürüst basınımızın ve basın çalışanlarımızın Çalışan gazeteciler gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 


Hiç yorum yok: