20 Mayıs 2016 Cuma

Tren gelir hoş Gelir. Kırklareli’ye boş gelir!

Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
Kırklareli Günlüğü

Tren gelir hoş Gelir. Kırklareli’ye boş gelir!

Trakya'daki demiryolu İstanbul'da Sirkeci Garından başlar, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine,   oradan da  Yunanistan'a gider. Bu hatta üç makas vardır.  İlk makas, Alpullu'yu geçtikten sonra ayrılır, ayrılan hat Babaeski ve Kırklareli'ye uzanır. 
İkinci makas, Pehlivanköy'den sonra ayrılır, ayrılan hat Edirne il merkezine ve oradan Kapıkule'ye gider; Kapıkule'den sonra Bulgaristan'a girerek Svilengrad'a kadar uzanır ve  Avrupa'nın demiryollarına bağlanır.
Milli mücadele sonrası Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı  ülkeyi demir ağlarla örme projesinde Hemşehrimiz Atatürk’ün talimatıyla  demir yolu projesinde Alpulluyu geçtikten sonra  ayrılan hatla Babaeski ve Kırklareli dahil edilmiş ve tren Kırklareli Merkeze gelmiş, uzun yıllar yolcu taşımış, daha sonra da yük taşıyarak hizmet vermiştir.
Özgürlük mücadelesinde Dünya milletlerine örnek olmuş olan, Türlü tevatürler ve karalamalarla  itibarsızlaştırılmaya çalışılan Hemşehrimiz Mıustafa Kemak Atatürk, Milli mücadele sırasında ilk savunma teşkilatını 1915 yılında Kırklareli’de Müdafaa-i Milliye Cemiyetini kurarak başlatmıştır. O yıllarda daha Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmamıştır.  Hemşehrimiz Atatürk’ün insanımıza verdiği değer ve güven ortadır.
Şimdi siyasiler  Kırklareli’ye  hızlı trenin geleceğini, bu hızlı trenin Kırklareli’ye canlılık getirerek kazanımlar sağlayacağını  anlatmaktadır. Halkımızın büyük çoğunluğu da  Hızlı trenin sahiden Kırklareli Merkeze kadar geleceğini zannetmektedir. Oysa  hızlı tren Babaeski’den Kırklareli’ne gelmeyecektir. Canlılk ve kazanımlar Babaeski’den Kırklareli’ye geçemeyecektir. Aksine Kırklareli Babaeski’ye giderek canlılık ve kazanım sağlayacaktır…
Şimdi birileri çıkıp, proje gereği tren Babaeski’ye kadar gelebilmekte, oradan öte geçememektedir. Diyebilir. İyi de bu tren  neden  Kırklareli’ye gelememektedir? Yoksa Tenoloji mi müsait değildir?  
Kırklareli de var olan tren hattı yenilenip tekrar devreye  alınamamaktamıdır? Bu kadar büyük yatırıma Kırklareli Merkeze gelecek hat büyük maddi külfet mi sağlamaktadır yoksa..
Hızlı tren hattının Kırklareli’ye gelememesi  proje hazırlanırken iktidarın  Milletvekili olan zatın  basiretsizliğinden, iktidarın da  Kırklareli’ni çok fazla önemsememesinden  başka bir şey değildir. 
Bu yüzden Kırklareli’ye hızlı tren gelecek, Kırklareli’ye  canlılık ve kazanım sağlanacak söylemleri beyhude söylemlerdir. Aksine siyasi kazanım sağlamayı hedefleyen söylemlerdir.
Netice itibari ile bir gerçek vardır o da hızlı trenin Kırklareli Merkeze gelemeyeceğidir. Hızlı tren gelmezse gelmesin ne olacak k? Nasıl olsa Vilayet meydanında   işe  yaramayan bir  uçağımız var ya, istasyona da işe yaramayan  tarihi bir tren, arkasına da bir vagon konur ve nostaljik bir  görüntü sağlanır elbet. Hem de bu tren İstasyon ve festival alanında oldukça  fiyakalı bir görüntü sağlar. 
Şimdi ne olacak? Kırklareli insanı makus talihine küsmeden, “ aslı olmadı bari maketi olsun.”  diyecek ve işe yaramasa da konulduğu yerde fiyakalı duracak olan trenini bekleyecek…






Hiç yorum yok: