20 Mayıs 2016 Cuma

CHP PANKART CEZASINI YARGIYA TAŞIDI!


Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
Kırklareli Günlüğü

CHP PANKART CEZASINI YARGIYA TAŞIDI!

Cumhuriyet Halk Partisi Lüleburgaz İlçe Başkanlığı astıkları Anayasa maddesini içeren pankarta  kesilen ceza için Lüleburgaz Adliyesi Sulh Ceza Mahkemesine itiraz etti.
İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, CHP İl Başkanı Ünal Başkur, İlçe Başkanı Özgür Kaya, çevre ilçe başkanları ile  çok sayıda partili Lüleburgaz Adliyesi önünde toplandı.
 İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz,  Adliye önünde yaptığı açıklamada, 219 lira değil 219 yıl hapis isteseler bile her zaman ‘Türkiye Laiktir Laik Kalacak’ diye bağıracaklarını söyledi.
CHP Lüleburgaz  İlçe Başkanı Özgür Kaya; “Anayasal düzende, Anayasayı savunmak suç değildir, asla da olamaz. Ne Polis ne Kaymakam, nede bir başka devlet görevlisi,  hiç kimse kendisini hakimin veya  Büyük Millet Meclisinin yerine koyamaz.  Ceza alan pankartımıza Anayasanın 2. Maddesi  ile  “Türkiye Laiktir, Laik kalacak” yazıldı diye bu pankartlara ceza kesilemez.
Bu açık açık bir komplodur, halkı devletle karşı karşıya getirmeye çalışan, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi ve anayasal düzeni yıkmaya çalışan açık bir komplo girişimidir.
Lüleburgaz’da yüzde 60 oy almış Cumhuriyet Halk Partisi’nin İlçe Başkanına kesilen bu ceza milletin iradesine kesilmiştir. Türk Milleti olarak mahkemelerde Türk Milletinin adına karar veren hakimlerden Anayasal düzeni sıkıntıya sokacak, bizleri karşı karşıya getirecek  cezanın iptalini talep ediyoruz” dedi.

Evet bu ceza, itiraz ve açıklamalardan sonra gelişen olaylara baktığımız vakit,  kabahatler kanununa göre bir ceza kesildiği doğrudur.  Bunun hukuksal dayanağı nedir?  Ben hukukçu değilim  ama muhtemelen pankartın şekil olarak belki de asılmaması gereken bir yere asılmış olması ya da izinsiz asılmış olma ihtimalleri de söz konu olabilir. Ancak ceza şekil olarak uygulanırken, ceza konusu materyalin ne olduğunu da  bakmakta  fayda  olacağını düşünüyorum.
Ceza pankartın asılma şekline mi? İçeriğine mi kesilmiştir? Buna da bakmak lazımdır. Doğal olarak CHP’nin ve halkın tepkisi  içeriği ile alakalıdır…  
Hassasiyetleri olan ve  toplumu olumsuz  yönde etkileyecek  türde  söyleme, yazılıp çizilene karşı dikkatli olmak,  çok katı karar almak yerine biraz daha obsiyonlu davranmak umarım mümkün olabilirdi. Sanıyorum mesele tepki yaratmadan da çözülebilirdi.
 Kesilen ceza yargıya taşınmıştır. Acaba yargı ne karar verecektir? Yargı cezayı kaldırırsa; “Yargı bizi haklı buldu.” denecek ve  cezayı kesenlerde  art niyet aranacaktır. Ceza  kaldırılmazsa ne olacak?  Bu defa   yargıda mı  Anayasa maddesine karşı? Yorum ve tepkileri oluşacaktır.
Asılan ve cezaya tabi tutulan pankartın içeriğinde her hangi bir yıkıcı bölücü söylem yoktur. Toplum barışını bozacak  infial yaratacak bir söylemde yoktur.  Yazılan Anayasa maddesidir. Laikliktir…
 Belirttiğim üzere hassasiyeti olan (Dini, Milli, kanuni… konular içeren bu tür)  şeylere ceza kesilmede aceleci davranılmamalıdır diye düşünüyorum. Tabi ki bu tamamen iyi niyetimle ortaya koyduğum bir görüştür.  Çünkü bu tür durumlarda toplumun menuniyetsizliği ve  tepkisi doğaldır. Hatta bu konular provoke edilmeye de çok müsait konulardır.

Ben pankart meselesinde duygusal davranmaktan ziyade herkesin akılcı düşünmesinden ve  provokasyona meydan vermeden toplum vicdanı rahatlatılarak  toplum  barışını bozmadan uzlaşmacı bir tavır alınmasından yanayım.

Hiç yorum yok: